Benzer şekilde Kur'an-ı Kerim, kapalı dolap ve çekmece içlerine ya da açık raflara da gerekli saygı kurallarının yerine getirilmesi şartıyla yerleştirilebilir.
Alimler Kur'an'a saygısızlık sayılacak durumları şöyle özetlemişlerdir: Yere veya necis olan yerlere atmak, Ona basmak, tükürmek ve hakaret ve saygısızlık sayılacak tüm davranışlar. Kişinin eşiyle Kur'an bulunan odada cinsel ilişkiye girmesi saygısızlık sayılmaz.
Kendine ait temiz bit tuvalet ise bunda bir kerahet yoktur." Duvara asılı bulunan Mushafa karşı ayakları uzatmakta bir sakınca yoktur. Çünkü mushaf yukarı kısımda bulunuyordur. Taşıdığı yükün arasında Kur'an veya dini eserler bulunur da onu korumak için yükün üzerinde oturur veya uzanıp uyursa bunda bir günah yoktur.
Uyuyanın yanında okumakta ise herhangi bir sakınca yoktur.
İbn-i Hacer (r.a.) Kur'ân-ı Kerîm'e yaslanmak, ona doğru ayak uzatmak, ona arka dönmek, onu ayak altına koymak vs.'nin haram olduğunu yazmıştır.
İlgili 22 soru bulundu
- Bu durum evlerde, kitabevlerinde veya marketlerde olmasına göre değişir mi? Değerli kardeşimiz, - Kur'an-ı Kerimi, ayet ve hadis yazılı kağıtları veya diğer dini kitapları saygısızlık amacı olmadığı takdirde çanta, poşet gibi bir şey içerisinde belden aşağı vaziyette taşımakta bir sakınca yoktur.
Benzer şekilde Kur'an-ı Kerim, kapalı dolap ve çekmece içlerine ya da açık raflara da gerekli saygı kurallarının yerine getirilmesi şartıyla yerleştirilebilir.
Hadis-i şerifte beyan edilir ki: "Bir ev, içinde Kur'ân okunması sebebiyle o evde oturanlara genişlik, ferahlık verir. Orada melekler hazır bulunur. Şeytanlar kaçar, evin hayır ve bereketi artar.
Değerli kardeşimiz, Kur'an-ı Kerim'i bir insan sesli olarak okuyor ve biz de bu sesi duyuyorsak, onu dinlemek ve susmak farzdır. Bu esnada başka bir işle meşgul olmak caiz değildir.
Diyanet İşleri Başkanlığı, Kuran'da, ayaktayken, otururken ve "yanları üzerine yatarken" Allah'ı anmanın tavsiye edildiğini ve herhangi bir saygısızlık kastı olmaksızın, yatarken Kuran okumak ve dinlemekte sakınca olmadığını ifade etti.
Bu esnada başka bir işle meşgul olmak caiz değildir. Bu nedenle hakaret niyeti olmadan Kur'an-ı Kerim'in okunduğu kanalı değiştirmenin bir sakıncası yoktur. Bilgisayar veya televizyon gibi cihazlardan Kur'an dinlerken herhangi bir işle meşgul olmanın da bir sakıncası yoktur.
Yorgunluk: Uykunun gelmesinin en yaygın nedeni yorgunluktur. Kitap okurken gözlerimiz çok çalışır ve beynimiz aktif olarak çalışır. Bu nedenle, yorgun olduğumuzda kitap okurken uyku daha hızlı gelir.
Âyet bulunan kitap ve kâğıt en üstte olmalıdır. Edep böyledir.
Ön sevişme ve cinsel ilişki sırasında koca, kadının göğsünden zevk almasına izin verilir, Hanefi mezhebinde bu harekette salgı (yani süt) tüketilmediği sürece caizdir.
el Cevab: Kuran okunurken dinlerken abdestli olmak şart değildir. Evde korunaklı bir ortamda iken başınızın örtülü olmaması caizdir. Ama efdal olan ibadetler ve dini şeairi yaparken örneğin Kuran okunurken örtünme ye riayet etmenizdir.
Kuran okunurken başının örtüleceğine dair hiçbir ilişki Kuran'da yok. Bu bir gelenektir. Anadolu'da yıllardan beri bayanlar ibadet yaparken, namaz kılarken başını örttüğü için, Kuran okunurken, mevlidlerde, mezarlığa giderken başını örter. Dini konularda bayanların başlarını örtmesi gelenek haline gelmiştir.
Kur'an- Kerim, temiz yerlerde, avret yerleri kapalı olan kimselerin yanında, onu dinlemeleri şartı ile açıkca okunabilir. Pis yerlerde veya avret yerleri açık olanlarla, başka işle uğraşanlar yanında açıkca okunması mekruhtur.
Radyo veya teyp aracılığıyla Kur'an-ı Kerim dinlemek, insanın karşılığında ecir aldığı salih bir ameldir. Bir kimse, çalışırken veya bir işle meşgul iken, -mümkün olduğunca dinleyebiliyorsa- böyle yapmasında herhangi bir sakınca yoktur.
Kur'an-ı Kerim okunurken müslümanların konuşmayı bırakıp onu dinlemeleri istenmekle birlikte bunun farz olup olmadığı, farz olması durumunda da bu hükmün mutlak olup olmadığı konusunda farklı görüşler ileri sürülmüştür. Bazı âlimlerin görüşüne göre Kur'an okunduğunda onu dinlemek her zaman farzdır.
Değerli kardeşimiz, Kerahet vakti sadece namaz kılınmaz, diğer bütün ibadetler yapılır. Bu üç vakit, Güneş doğduktan sonra kırk beş dakikalık süre, öğle saatlerine yakın Güneş tam tepede batıya doğru geçişe başlamadan, bir de Güneş batarken... Bu nedenle bu vakitlerde Kur'an okumak caizdir.
Kur`ân-ı Kerîm okunurken yatmayıp oturmayı ona saygıyla alâkalı görmediği için yatan birisinin yanında okumanın ise bir sakıncası olmamalıdır. Uyuyanın yanında okumakta ise herhangi bir sakınca yoktur. Sadece kendi duyacağı kadar okuyorsa her zaman okuyabilir.
1-Kur'an-ı Kerim, insanı üstün melekler seviyesine yüceltir ve insan ile cehennem arasında engel olur... 2-Kur'an-ı Kerim, gerçek anlamıyla kendisini okuyan kimseye alçak gönüllülük, bağlılık, yücelik, izzet ve ziynet kazandırır ve Kur'an'ı hatmeden kimseye de teyidî peygamberlik nimeti verilir...
Günümüzde Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te Eski Eserler Müzesi'nde metal bir sandık içinde muhafaza edilmekte olan Kur'an sayfaları, literatürde “Semerkant Kur'anı” olarak anılır. Özbekler tarafından Halife Osman'a ait olduğu; dünyada el yazması Kur'anlar içerisinde en eski olduğuna inanılmaktadır.
Ezberden okumak da bir sakınca yoktur. Ancak abdestsiz Muhsaf-ı Şerif'e dokunmak caiz değildir. Fakat tabletlerde, bilgisayarlarda ve telefonlar bizim maaruf olan bildiğimizm mushaf olmadığı için Kur'an-ı Kerim okurken elimizde cep telefonu varsa buna dokunabilriiz. Burada bir sakınca yoktur.
Bilgisayar, tablet ve cep telefonu gibi elektronik cihazlarda yer alan Kur'ân metinleri ve kayıtları, bizatihi Mushaf hükmünde değildir. Bu nedenle içinde Kur'ân yüklü olan bu tür cihazlara abdestsiz olarak dokunulabilir ve bu şekilde Kur'ân-ı Kerîm okunabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri