Fatiha suresi ile başlar, nas suresi ile biter. Kur'an'daki her sure, konusuna göre isim alır. Kur'an'daki tüm kısa sureler ve ayetler yaşanan bazı olaylar üzerine Hz. Muhammed (s.a.v.) vahyedilmiştir.
Yedi âyettir. Kur'an-ı Kerim'in ilk sûresi olduğu için “başlangıç” anlamına “Fâtiha” adını almıştır. Sûrenin ayrıca, “Ümmü'1-Kitab” (Kitab'ın özü) “es-Seb'ul-Mesânî” (Tekrarlanan yedi âyet) , “el-Esâs”,“el-Vâfiye”, “el-Kâfiye”, “el-Kenz”, “eş-Şifâ”, “eş-Şükr” ve “es-Salât” gibi başka adları da vardır.
İsm-i fail çoğulu olan “bilenler” için “âlimîn” kelimesi kullanılır. Ayrıca, Kur'an'daki fâsılaların sonu, çoğunlukla harf-ı med, harf-ı lin ve nun'un ilhâkı ile biter. Bunun sebebi Sibeveyh'in dediği gibi, bir ses güzelliği meydana getirmesidir.
1. Nebe Suresi. Nebe Suresi (Amme), Mekke döneminde inmiştir ve 40 ayettir.
İlgili 40 soru bulundu
Özet Kur'an'ı ezberlemek için geliştirdikleri berkenar mushaf düzeninde bir cüz 20 sayfa tutacak şekilde ayarlanmıştır. Ancak 30. cüz 23 veya 24 sayfadır.
Kuran-ı Kerim'in 3. cüzü Bakara suresi ve Ali İmran Suresi'nden oluşmaktadır. İlk 8 sayfası Bakara Suresi'nden oluşmaktadır (40-48 sayfalar). Bakara Suresi'nin son sayfalarının ardından Ali İmran Suresi (49-60 sayfaları) başlamaktadır.
En uzun sure 286 ayetten meydana gelen Bakara Suresi, en kısa sure ise 3 ayetten meydana gelen Kevser Suresidir.
Alak Suresinin İlk Beş Ayeti
Muhammed'e Hira'da ilk vahiy olarak inmiştir: - “Yaratan Rabbinin adıyla oku! - O, insanı bir alaktan yarattı. - Oku! Rabbin sonsuz kerem sahibidir. - Ki O, kalemle yazmayı öğretendir. - İnsana bilmediğini O öğretti.”
İlk rivayete göre Alak sûresinin ilk beş ayeti, ikinci rivayete göre Müddessir sûresinin ilk beş ayeti, üçüncü rivayete göre Fâtiha sûresinin tümü ilk inen vahiydir.
Kur'an'ın en uzun suresi olan Bakara Suresi, 286 ayetten oluşur. Sure, ismini 67-73. ayetlerde geçen ve Arapçada ''sığır / inek'' anlamına gelen ''bakara'' kelimesinden almıştır. Medine döneminde, hicretin 1. ve 2. yıllarında inmiştir. Surenin 281. ayetinin Mekke'de, Veda Haccı sırasında indiğine inanılır.
Böyle düşünürsek Kuran'ın ilk ayeti, Fatiha suresinin ilk ayeti olan Elhamdülilláhi rabbil álemin (bütün övgüler álemlerin Rabbi olan Allah'adır) ayetidir. Son ayet ise Nas suresinin ''minel cinneti vennás'' (cinlerden ve insanlardan) ayetidir.
1. cüz 1-20 sayfaları arasındadır. Yani cüzün başlangıcı 1. sayfa ile başlıyor. 20. sayfasının sonunda bitiyor. 21. sayfa ise bir sonraki cüzün ilk sayfasıdır.
Bu sebeple “Yaratan rabbinin adıyla oku!” buyurularak Hz. Peygamber'in okuma faaliyetine veya herhangi bir işe, başka varlıkların adıyla değil, yaratan rabbinin adıyla başlaması ve O'ndan yardım istemesi emredilmiştir.
Kurana başlamadan öce taze bir abdest alıp, kıbleye dönük şekilde edeplice diz üstü oturmak en iyisidir. Dinimizde her hayırlı işe besmele çekerek başlanması uygun görülmektedir. Kuran-ı Kerim'i okurken Eûzü-Besmele çekmek de yapılması müstehap davranışlardandır.
Allâhümme 'azzim rağbetî fîhi ve'c'alhu nûran li-basarî ve şifâen li-sadrî. Allâhümme zeyyin bihî lisânî ve cemmil bihî vechî ve kavvi bihî cesedî ve'rzuknî tilâvetehû 'alâ tâ'atike ânâe'l-leyli ve etrâfe'n-nehâri va'hşurnî me'a'n-nebiyyi salla'llâhu 'aleyhi veselleme ve âlihi'l-ahyâr.
1: Yaratan Rabbinin adıyla oku! 2: O, insanı alaktan (asılıp tutunan zigottan) yaratmıştır. 3-5: Oku! Kalemle (yazmayı) öğreten, (böylece) insana bilmediğini bildiren Rabbin sonsuz kerem sahibidir.
En son inen sure ise Tevbe suresidir. -İbn Ebi Hatim, Said bin Cubeyr'den rivayetle Kur'an'dan en son inen (Bakara/281)..
- Kur'an ayetlerinin iniş sırası olarak "Alak, Kalem, Mezzemmil, Müddessir..." şeklinde tefsirlerde görülüyor.
Gerçekte kelimenin okunuşu 'kırae' iken Türkçeye geçişinde sonundaki okunmayan t harfiyle birlikte 'kıraat' şeklinde geçmiştir.
Kur'an-ı Kerim'de 114 sure ve 6236 ayet yer almaktadır. Cüzler halinde olması Kur'an-ı Kerim'i okuyacak kişiler için kolaylık sağlamaktadır. Kur'an-ı Kerim'i okuyacak kişilerin bu sıralamayı takip etmesi önemlidir. Kur'an-ı Kerim'de özellikle cüzler için özel ayrımlar yapılarak bölüm farkları belirtilmektedir.
Ayrıca hakkında müşahhas bir tespit olmamakla birlikte yaklaşık olarak verilmiş bulunan 6666 sayısı söylem olarak yaygınlık kazanmıştır. Ancak asırlardan beri yazılan Mushaflardaki hâliyle toplam âyet sayısı, 6236'dır.
İslam geleneğine göre, daha sonraları Kur'an'ı oluşturmak üzere derlenen vahiyler, Muhammed'e 610 yılında, Ramazan ayının Kadir Gecesi'nde, Mekke yakınlarındaki Nur Dağı'nda bulunan Hira Mağarası'nda, inzivada iken inmeye başlamıştır. Vahiylerin 13 yılı Mekke, 10 yılı da Medine döneminde olmak üzere 23 yıl sürer.
Kur'an-ı Kerim kaç sayfa? Sorusu çok fazla kişi tarafından sorulmaktadır. Kur'an-ı Kerim toplam 604 sayfa olarak bilinmektedir. Ancak Kur'an 30 cüzden oluşuyor ve her cüz de 20 sayfa olduğu için 600 sayfa olduğu da söylenmektedir.
Bu sayfalar sayılmazsa Kur'an 600 sayfadan oluşmaktadır. Kur'an-ı Kerim'de oluşan ana bölümlere ise sure adı verilir. Sureleri oluşturan her bir cümle ise ayettir. Kur'an-ı Kerim 114 sure, 6236 ayet, 30 cüz'den oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri