Muhammed -aleyhisselam-'a vahiy yoluyla indirilmiş, mushaflarda yazılmış, tevatürle nakledilmiş, okunması ibadet olan Allah kelamıdır. Kur'an-ı Kerim'in muhatabı bütün insanlar, gayesi de, insanların dünya ve ahiret saadetini sağlamaktır.
Bir Kur'an'a iman etmemizi, inanmamızı istiyor, fakat tamamına iman etmemize, yani altı yüz sayfasına yani 6348 ayetin her birine iman etmemizi istiyor. Delil NİSA süresi 150-151 mealen:150 - Onlar, Allah'ı ve peygamberlerini inkâr ederler, Allah ile peygamberlerinin arasını ayırmak isterler.
Kur'an bir taraftan örnek alabileceğimiz başta peygamberler olmak üzere muttaki, muhsin, muhlis, muslih, sadık, mütevekkil, sabırlı, mutasaddık, alçak gönüllü, merhametli, iffetli vb. ideal insan tip ve özelliklerinden bahsederken, diğer taraftan zalim, fasık, müfsid, mücrim, cahil, zorba, azgın, hain, nankör, ümitsiz, ...
İslamın temel kaynağı olan Kur'an evrenseldir. Yani onun mesajları, kıyamete kadar bütün zamanları kapsayacak ve bütün insanları ve cinleri içine alacak özellik taşımaktadır. Kur'an, herhangi bir coğrafya, zaman ve ırk endişesi taşımaksızın bütün beşeriyeti, karanlıktan çıkarıp aydınlığa ulaştırmak için indirilmiştir.
Kurân'a göre sorunun tek doğ- ru cevabı şudur: Var oluşun kaynağı Allah'tır. Varlık insana Allah'ın bir lütfudur. Başka bir deyişle Kur'an'ın bu ilahî manzarasında Allah ile insan arasında yaratıcı ile yaratılmış münasebeti vardır. Allah, eşsiz yaratandır, insan da mükemmel bir yaratılan.
İlgili 40 soru bulundu
İnsanın görevi ise yeryüzünde ifa edeceği ilahi emaneti yüklenmek ve o emanetin gereğini yerine getirmek olduğu için, insan Allah'a nispeti yönüyle büyük bir kemal ifade eder.
Hayatın yegane gayesi Allah'ın varlığını birliğini sezmek, O'nun sevgisini kazanmak, O'nun yarattığı biçimde kalmak, hilkate tabi olmak, O'nun istediği gibi yaşamak, yani iyi kulluk etmek, rızasını kazanmak, gerçek insanları ayırt etmek için koyduğu kuralları uygulayarak imtihanı başarmaktır.
Kur'an 'Allah, tevhid, uluhiyet, insan, aile, toplum yapısı, ahlak, hukuk, Allah ile insan, Allah ile alem, insan ile insan, insan ile alem münasebetleri ve peygamber kıssaları' konularını detaylarıyla açıklamaktadır.
Alak Suresinin İlk Beş Ayeti
Muhammed'e Hira'da ilk vahiy olarak inmiştir: - “Yaratan Rabbinin adıyla oku! - O, insanı bir alaktan yarattı. - Oku! Rabbin sonsuz kerem sahibidir. - Ki O, kalemle yazmayı öğretendir. - İnsana bilmediğini O öğretti.”
Kur'an-ı Kerim insanın beden ve ruhtan yaratıldığını, akıl, irade, düşünme, yapabilme v.b. gibi özelliklerle donatıldığını ifade ederek insanın sahip olduğu bu özellikleri itibariyle yeryüzüne halife kılındığını ve yeryüzünü imar ve ıslah etmek gibi sorumlululuklarının olduğunu beyan etmektedir.
Onun temel görevi Allah'ı tanımak, ona kulluk etmek, insanî ve ahlaki değer- lere bağlı olarak yaşayıp sonsuz hayata hazırlanmaktır.
Tefsir (Kur'an Yolu)
İnsan kelimesi, “beşer, insan topluluğu” anlamına gelen ins kökünden türetilmiş olup akıl ve fikir sahibi, konuşarak anlaşan sosyal bir varlık türünü ifade eder (Râgıb el-İsfahânî, Müfredâtü'l-Kur'ân, “ins” md.).
Doğruya yönelme iradesi verildiği gibi eğri ve yanlış yollar da tanıtılmış ve yanlışa gitme serbestiyeti de verilmiştir... Kur'an, bize, ana olarak dört tip insandan bahsetmiştir; Mü'min, Kâfir, Münafık ve Müşrik. Her bir insan tipinin özellikleri detaylı bir şekilde bildirilmiştir.
Allah bizden yalnız kendisine kulluk etmemizi, hamd etmemizi, yardım beklememizi istiyor. Salih amellerle kendisine ulaşmamızı istiyor. Kendisine asla isyan etmememizi ve itaat etmemizi istiyor. Namaz kılmamızı, zekat vermemizi, oruç tutmamızı, gücü yetenlerin hac etmesini istiyor.
Rabbimiz öncelikle kendisine kul olmamızı ve kulluğumuzun gereklerini yerine getirmemizi ister. Kulluğu, O'nun dediği gibi, O'nun istediği gibi, ölüm gelinceye kadar yapmamızı ister. Rabbimiz bizden okumamızı ister. Kendimizi, enfüsi ve afakî anlamda Kur'an'ı anlayarak, yaşayarak okumamızı ister.
Tevrat, Zebur ve İncil'den sonra indirilen Kur'an-ı Kerim son kutsal kitaptır. Yüce kitabımız Kuran-ı Kerim'de bulunan ayetlerin çoğunluğu ahlak, toplum ve inanç gibi değerleri öğütler. Sadece %9'u yasaklar ve cezalardan bahseder.
Conversation. “İslam'ın ilk emri iman et değil, namaz kıl değil, İslam'ın ilk emri oku. Seni yaratan Rabbini tanıyarak oku.”
Kuranı Kerim'in ilk inen ayeti Alak Sûresi'nin ilk ayeti olan "Yaratan Rabbinin adıyla oku!" ayetidir.
Cebrâil'in Muhammed'e vahiy getirdiğini tasvir eden bir minyatür. İslam geleneğine göre, daha sonraları Kur'an'ı oluşturmak üzere derlenen vahiyler, Muhammed'e 610 yılında, Ramazan ayının Kadir Gecesi'nde, Mekke yakınlarındaki Nur Dağı'nda bulunan Hira Mağarası'nda, inzivada iken inmeye başlamıştır.
Kur'an-ı Kerim kırk iki vahiy katibi tarafından yazılmıştır.
En meşhurları Mekke'de Abdullah b. Sa'd, Medine'de ise Übey ibni Kab'dır. Kur'an ayetleri kağıt, bez, deri parçaları, taş, tuğla, kürek kemikleri üzerine yazılmıştır.
Tefsirlerin farklı farklı olması Kur'an ve Sünnetin yapı ve tanzim olarak buna elverişli olmasından ileri gelir. Yani Allah ve Resulü (asv) kasti olarak farklı yorumlara sebep olacak kapıyı açmışlardır.
Kur'an-ı Kerim'de en çok geçen kelime Allah lafzıdır. Toplam 2697 kez geçmektedir.
İslam'a göre Âdem, Allah tarafından Cennette günah işlemesi için yaratıldı, böylece insanlar yeryüzünde yaşayabilsinler. İnsanlar Allah'ın bütün sıfatlarını yeryüzünde yaşayabilirler. Ancak insanın Cennet fikrini oluşturabilmesi ve geri dönüşü özleyebilmesi için önce cennette yaratılmış olması gerekir.
Kur'an-ı Kerim'de insanın yaratılışıyla ilgili ayetlere baktığımızda; “O, insanı ateşte pişirilmiş toprak kaplar gibi kurutulmuş çamurdan yarattı”(Rahman/14). “Andolsun, biz insanı kuru bir çamurdan, şekillendirilmiş bir balçıktan yarattık” (Hicr/26).
Yaratılışın amacı Allah'ın kendisini mahlûkatı ile tanıtmasıdır. Varlık Allah'ın tanınmasını sağlarken, mahlûkat içinde akıllı ve şuurlu olarak yaratılan insanın da görevi Allah'ı tanımaktır. Allah'ı iman ile tanıyarak yaratılış amacına hizmet eden insan ebedi saadeti kazanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri