Allah'ın dilediği emir, hüküm ve bilgileri peygamberine bildirmesi anlamında terim. Şer'î hükümlerin ilk ve temel kaynağı olarak Kur'ân-ı Kerîm'i ifade eden fıkıh usulü terimi.
Kur'an'da belli yerlerde geçen "el-Kitab" (Bakara: 1–2), "el-Furkân" (Furkan: 1), "ez-Zikr" (Hicr: 9), "en-Nûr" (Nisa: 174) gibi kelimelerin de Kur'an'ı ifade ettiği düşünülmektedir. Dinî anlatımlarda "Furkân-ı Hâkim, Mushâf-ı Şerif, Kelâmullah, Kitâbullah" gibi isimlerle de anılır.
“Kur'an, Allah tarafından Cebrâil vasıtasıyla son peygamber Hz. Muhammed'e indirilen, mushaflarda yazılan, tevâtürle nakledilen, okunmasıyla ibadet edilen, Fâtiha sûresiyle başlayıp Nâs sûresiyle biten, başkalarının benzerini getirmekten âciz kaldığı Arapça mûciz bir kelâmdır.”
Kur'an 'Allah, tevhid, uluhiyet, insan, aile, toplum yapısı, ahlak, hukuk, Allah ile insan, Allah ile alem, insan ile insan, insan ile alem münasebetleri ve peygamber kıssaları' konularını detaylarıyla açıklamaktadır.
Kur'an'ı-Kerim Yüce Allah tarafından Peygamberimiz Hz. Muhammed (a.s.)'e gönderilen son ilahi kitaptır. Yüce kitabımızın muhatabı bütün insanlar, gayesi de insanlığın dünya ve ahiret mutluluğunu sağlamaktır. Bu gayeye ulaşabilmemiz için, Kur'an'ı okumamız, anlamamız emir ve yasaklarına uymamız gerekir.
İlgili 29 soru bulundu
Rivayetlere göre, Kuran ilk olarak Ebu Bekir tarafından kitap formatında derlenir.
KUR'ANIN HAYATIMIZDAKİ YERİ VE ÖNEMİ
anh) zikredilen âyeti-i kerimeyi şöyle tefsir eder; “Kur'an-ı kerim insanlar için tüm faydalı bilgileri, haberleri içermekte, dünya ve dini işlerinde, hali hayattaki yaşamlarına ve âhiretlerine yönelik muhtaç oldukları her bir hususu açıklamıştır.
Kur'an-ı Kerim bize iman esaslarını ve ibadetleri öğretir. Dua etmeyi ve ahlâklı olmayı öğretir. Kur'an-ı Kerim bize helâli ve haramı, iyiyi ve kötüyü, doğruyu ve yanlışı öğretir.
Bir Kur'an'a iman etmemizi, inanmamızı istiyor, fakat tamamına iman etmemize, yani altı yüz sayfasına yani 6348 ayetin her birine iman etmemizi istiyor. Delil NİSA süresi 150-151 mealen:150 - Onlar, Allah'ı ve peygamberlerini inkâr ederler, Allah ile peygamberlerinin arasını ayırmak isterler.
Günümüzde Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te Eski Eserler Müzesi'nde metal bir sandık içinde muhafaza edilmekte olan Kur'an sayfaları, literatürde “Semerkant Kur'anı” olarak anılır. Özbekler tarafından Halife Osman'a ait olduğu; dünyada el yazması Kur'anlar içerisinde en eski olduğuna inanılmaktadır.
Anlamlı en kısa âyet bir kelime olan ve "yemyeşil" anlamındaki "müdhâmmetân" dır (Rahmân, 55/64). En uzun âyet ise bir sayfadır (Bakara, 2/282). Fâtiha sûresinin başındaki besmele dâhil, Kur'ân da 6236 âyet vardır.
100 yıllık Kur'an-ı Kerim'e 226 bin lira.
Yaygın kanaate göre, “tenzil” parça parça, peyderpey indirmeyi, “inzal” ise bir defada toptan indirmeyi ifade eder. Bu sebepledir ki bir defada indiği kabul edilen Tevrat ve İncil için inzal, 23 yılda peyderpey indirilen Kur'an içinse, tenzil kavramı kullanılmıştır.
Surenin meali. 1: Yaratan Rabbinin adıyla oku! 2: O, insanı alaktan (asılıp tutunan zigottan) yaratmıştır.
1. İslam dininin temel kaynakları ikidir. Biri Allah'ın Kitabı, diğeri Resûlü'nün sünneti. Kur'an'ın, Allah'ın kitabı olduğunun delilleri Kitap/Kur'an ayetleri ve tevatür yolu ile bize kadar intikal eden sünnettir.
Çünkü bu, birden bire cemiyetin 20 bine fite yükselmesi demekti ki o cemiyet buna dayanamayacaktı. Öyleyse Kur'ân-ı Kerim'in, hükümlerini insanlara yirmi üç senede getirmesi, yavaş yavaş, adım adım telkin etmesi, insan yaratılışına uygunluğun gereğidir ve insanın yapısına da en uygun olanıdır.
Allah, kullarının O'na ibadet ve itaat içinde olmalarını sever, çünkü bu ibadet onlara fayda sağlamaktadır. Ve Peygamberin (s.a.v.) dediği gibi, Allah'ın kulunun tövbesine karşı duyduğu sevinç, çölde kaybolmuş ve ölüme yaklaşmışken ikinci bir hayat şansı bulmuş olan birinin sevincinden daha çoktur.
Kur'an-ı Kerim'de 114 sure ve 6236 ayet yer almaktadır. Cüzler halinde olması Kur'an-ı Kerim'i okuyacak kişiler için kolaylık sağlamaktadır. Kur'an-ı Kerim'i okuyacak kişilerin bu sıralamayı takip etmesi önemlidir. Kur'an-ı Kerim'de özellikle cüzler için özel ayrımlar yapılarak bölüm farkları belirtilmektedir.
Kulluğu, O'nun dediği gibi, O'nun istediği gibi, ölüm gelinceye kadar yapmamızı ister. Rabbimiz bizden okumamızı ister. Kendimizi, enfüsi ve afakî anlamda Kur'an'ı anlayarak, yaşayarak okumamızı ister. Dil ile (tilavet), beyin ile (tefekkür), kalp ile (tertil) okumamızı ister.
Kur'ân, okunduğu yere huzur, mutluluk ve bereket getirir. Okuyanlara sevinç verir; gam ve tasalarını dağıtır; insanı vesveselerden uzaklaştırır. Kur'ân okumayan gönül, huzur bulamaz, hayatından zevk alamaz ve kendisini vesveseler ağından kurtaramaz.
Böyle düşünürsek Kuran'ın ilk ayeti, Fatiha suresinin ilk ayeti olan Elhamdülilláhi rabbil álemin (bütün övgüler álemlerin Rabbi olan Allah'adır) ayetidir. Son ayet ise Nas suresinin ''minel cinneti vennás'' (cinlerden ve insanlardan) ayetidir.
Kur'ancılık, Kur'aniyyun, Kur'anizm ya da diğer bilinen adıyla Kur'an Müslümanlığı, Kur'an'ı İslam dininin tek ve ana kaynağı olarak kabul eden, hadisleri ve mezhep ayrılığını reddeden düşünce sistemidir.
Allah (c.c.) insana AKIL nimeti vermiş, düşünmeyi, konuşmayı ve yazmayı öğretmiştir. İnsan; aklı sayesinde, Estetik zevklere, Ekonomik faaliyetlerde bulunma özelliğine, Şehirler ve uygarlıklar kurma kabiliyetine sahip olmuştur.
Kuran'ı okumaya başlamadan önce abdest almalıyız. Hayız, nifas ve cünüp durumlarında dua ayetlerinin dışında hiçbir ayet okunmaz. 2. Eğer mümkünse Kuran-ı Kerim'i kıbleye dönüp okumalıyız. 3. Kuran-ı Kerim'i okurken elbisemizin temiz olması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri