Dili ve dudağı kıpırdatmadan yalnız göz ile okuyarak da hatim yapılır.
Kur'ân hatmi, Kur'ân'ın başından sonuna kadar Arapça olarak okunmasıdır. Dolayısıyla bir kimsenin hatim yapmış olması için Kur'ân'ı bizzat tilavet etmesi gerekir. Televizyon, radyo veya başka bir cihazdan okunan mukâbeleyi takip etmek veya dinlemek de sevaptır.
Konuşma yetisine sahip kişinin namazda Fâtiha ve diğer sûreleri, dili ve dudağı kıpırdatmaksızın ve ses çıkartmaksızın zihinden geçirmesi okuma (kıraat) sayılmaz. Böyle yapmakla namazın rüknü olan kıraat yerine getirilmiş olmaz.
Burada sadece Kur'ân okuyan hâfızlar değil, hem Kur'ân'ı takip edenler, hem de bir ay boyu muntazaman dinleyenler Kur'ân'ı hatmetmiş sayılıyorlar ve sevabını alıyorlar.
Bu nedenle Kur'ân'ı, Latin harfleriyle okumak doğru olmayacağı gibi bu şekilde hatim yapılmış da olmaz. Bir müslümanın, namazı sahih olacak kadar Kur'ân'dan ezberinin olması gereklidir. Ayrıca namazın dışında da Kur'ân-ı Kerîm tilaveti bir ibadet olduğu için orijinal diliyle okunması esastır.
İlgili 18 soru bulundu
Bu doğrultuda hatim, Kur'ân'ın mealinden okunması değil, Kur'ân'ın tamamının, Arapça metni üzerinden Fatiha suresinden başlanarak Nas suresine kadar okunmasıdır. Dolayısıyla Kur'ân-ı Kerîm'in meal ve tefsirlerinin okunması suretiyle hatim yapılmış olmaz.
Kur'ân okunduğu zaman Müslümanın onu dinlemesi gerekir. Çünkü “Kur'ân okunduğu zaman ona kulak verip dinleyin ve susun ki size merhamet edilsin.” (el-A'râf, 7/204) buyrulmaktadır.
- Kur'an-ı Kerim'i yanlış okumaktan korktuğum için bazen Türkçesini okuyorum, bu ne kadar doğrudur? Değerli kardeşimiz, Kur'an okurken yanlış okumak günah değildir.
Televizyon veya CD'den okunan bir mukabeleyi takip etmek veya dinlemek sevaptır. Ancak bu durumda kişi okunan mukabeleyi sadece dinlemekle yetinirse hatim sevabı alır. Hatim yapmış olmak için Kur'an'ın bizzat tilavet edilmesi/okunması gerekir.
Ancak Kur'an-ı Kerim'in okunması sırasında da yine dikkat edilmesi gereken pek çok farklı detay vardır. Yarım Kalan Hatime Devam Edilir Mi? Yarım kalan hatime devam edilmesinde dinen hiçbir sakınca yoktur.
O halde zikretmek Kur'ân'ın emri olduğuna ve Kur'ân aynı zamanda zikir olduğuna göre, anlamı bilinmese de Kur'ân'ın zikir niyetiyle okunması yine Kur'ân'ın tüm Müslümanlara emri olmuş olmaktadır. Kur'ân'ın emrini yerine getirmek ise ibâdet ve dolayısıyla sevaptır.
Kişi, gerek dilindeki bir konuşma özründen dolayı, gerekse kendisine öğretecek bir kimse veya imkân bulamadığından dolayı tecvidi öğrenememişse Kur'ân'ı yapabildiği kadar, dili döndüğü kadar yine okumalıdır. Tecvidi bilmeyenin Kur'ân okuması elbette batıl değildir.
el Cevab: Kuran okunurken dinlerken abdestli olmak şart değildir. Evde korunaklı bir ortamda iken başınızın örtülü olmaması caizdir. Ama efdal olan ibadetler ve dini şeairi yaparken örneğin Kuran okunurken örtünme ye riayet etmenizdir. Yalnız başınıza kuran okurken başınız açık olsa bu da caizdir.
Mukabele anlamca karşılıklı verme, karşılıklı okuma anlamına gelir. Özellikle Ramazan aylarında her gün bir cüz ile bayrama kadar bütün Kur'an'ı baştan sona okunarak mukabele yapılır. TELEVİZYONDAN MUHABELE DİNLEMEKLE HATİM YAPILMIŞ OLUR MU? Hatim, Kur'an'ın başından sonuna kadar Arapça olarak okunarak bitirilmesidir.
Televizyon, internetten veya cd'den okunan bir mukabeleyi takip etmek veya dinlemek sevaptır. Ancak bu durumda kişi okunan mukabeleyi sadece dinlemekle yetinirse hatim sevabı alır. Hatim yapmış olmak için Kur'an'ın bizzat tilavet edilmesi/okunması gerekir.
Bunda dinen herhangi bir sakınca yoktur. Yine aynı şekilde tablet veya cep telefonumuzda Kur'an yüklü sayfalardan hatim takip etmenin, sanal Kur'an sayfalarına elle temas etmenin dinen herhangi bir mahzuru bulunmamaktadır. Kısaca özetlersek, Kur'an-ı Kerim'in bizzat kendisine abdestsiz dokunamayız.
Okunan hatim ise istenilen kadar kişiye hediye edilebilir. Çok fazla kişiye hediye etmek yapılan hatmin sevabını azaltmaz. Okunulan hatmin sevabını istediğiniz kadar kişiye bağışlayabilirsiniz. Hatim duası okunduktan sonra arkasından da Fatiha suresi okunarak yapılan hatim bitirilmiş olur.
Mukabele okunurken okuyan hocayı takip edenlerin dil ile okumaları şart değildir; yalnızca dinlemeleri yeterlidir. Bununla birlikte dil ile de takip etmek isterlerse, kendi duyabilecekleri kadar bir sesle tekrar etmelidirler.
Bu nedenle içinde Kur'ân yüklü olan bu tür cihazlara abdestsiz olarak dokunulabilir ve bu şekilde Kur'ân-ı Kerîm okunabilir. Ancak Kur'ân-ı Kerîm'i abdestli olarak okumak daha faziletli olduğu için elektronik cihazlardan Kur'ân okurken de abdestli olunması tavsiye edilir.
Kur'an okurken lafız ve mânayı gözeterek durmak ve ardından okumaya başlamak anlamında terim, bu konuya ait bilim dalı. Sözlükte vakf “durmak, kelimeyi kendinden sonraki kelimeden ayırmak, kelimeyi harekeden kesmek” anlamlarında masdardır (Lisânü'l-ʿArab, “vḳf” md.; Kāmus Tercümesi, III, 762).
Buna göre kelimelerin yapısında ve i'rabında hata etmeye lahn denildiği gibi Kur'an okurken harflerin zat ve sıfatlarında hata yapmaya ve yapılan hatalara da lahn denir.
Kur'an-ı Kerim / Kuran Sözlüğü / Lahn Diyanet İşleri BaşKanlığı Kur'ân'ı hatalı olarak okumaya “lahn” denir.
KURAN OKURKEN AGZIMIZI KIPIRDATMADAN OKURSAK YANİ GOZLE OKURSAK YINE DE HATIM YAPMIS OLUYOR MUYUZ? Değerli kardeşimiz, Dili kıpırdatmadan göz ile okuyarak da hatim yapılır.
Kur'an okurken namazdaki gibi bir tesettür şart değildir, müstehcen olmaması yeterlidir. Şu da unutulmamalıdır ki, kitabımıza gösterilen saygı imanımızın canlılığını göstermektedir, buna göre hareket etmek gerekir.
Soru Kuran Okurken Tesettürlü Olmak
Kur'an'ı okumak isteyen kişi ister erkek, ister kadın olsun abdestini almalı, kemal-i edeple giyinmeli, kadın ise baş, kol ve bacaklarını kapatmalı ve Kur'an'ın başına oturarak öylece Kur'an'ı okumalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri