Tablonun müzayedede 600 bin ila 800 bin sterlin arasında satılması bekleniyordu. Türk resminin öncülerinden Osman Hamdi Bey'in "Kur'an Okuyan Kız" adlı tablosu, Bonhams Müzayede Evi'nde önceki gün yapılan açık artırmada 6 milyon 315 bin sterline (yaklaşık 44 milyon 12 bin lira) satıldı.
Osman Hamdi Bey'in 1880 yılında yaptığı Kur'an Okuyan Kız tablosu 6.3 milyon sterline (44 milyon TL'ye) alıcı buldu. 44 milyon TL'ye satılan Kur'an Okuyan Kız tablosu Türkiye'nin en pahalı tablosu oldu.
Osman Hamdi Bey'in 1880 yılında tamamladığı 'Kur'an Okuyan Kız' isimli tablosu, geçen yıl eylül ayında Londra'daki Bonhams Müzaye Evi'nde düzenlenen bir açık artırmada satışa sunulmuş ve bir rekora imza atarak 6 milyon 315 bin 62 sterline satılmıştı. Eseri Malezya İslam Sanatları Müzesi'nin satın aldığı açıklanmıştı.
Kur'an Okuyan Kız, Osman Hamdi Bey'in 1880 tarihli tablosudur. Eylül 2019 tarihinde, Londra'daki Bonhams Müzaye Evi'nde açık artırmada 6.3 milyon sterline satılarak bir Türk ressama ait en pahalı resim unvanını kazanmıştır.
Osman Hamdi Bey'in rekor fiyata satılan “Kur'an Okuyan Kız” tablosunun Malezya İslam Sanatları Müzesi tarafından alındığı ortaya çıktı. Türk resminin öncülerinden ressamın eseri gelecek hafta başlayacak "Doğu'dan İlhamla" başlıklı sergi kapsamında British Museum'da ziyarete açılacak.
İlgili 21 soru bulundu
Sanatçı, figür ve mekan detayları için, başka resimlerinde de sıkça görüldüğü gibi çeşitli fotoğraflardan yararlanmış olmalıdır(3). Kaplumbağa Terbiyecisi, Osman Hamdi Bey'in Suna ve İnan Kıraç Vakfı Oryantalist Resim Koleksiyonu'ndaki beş eserinden biridir.
Şu kadar var ki pazarlık yapılmadan ve paradan söz edilmeden, Allah rızası için Kur'ân okumuş veya hatim indirmiş olan bir kimseye hediye olarak münasip bir bağışta (teberru) bulunmakta dinen sakınca yoktur.
Kadıköy Osman Ağa Camisi İmam Hatibi Yaşar Cuhadar, Fas'ta düzenlenen Kur'an-ı Kerim'i Güzel Okuma Yarışması'nda dünya birincisi oldu.
Tablonun merkezinde Kur'an okumak üzere hazırlanan ya da okumaya başlayan genç bir kadın tasvir edilmiştir. Genç kadının tek ışık kaynağı ise tabloda açık biçimde görüleceği üzere penceredir. Yine aynı pencerede havanın rengi, genç kadının sabahın erken saatlerinde Kur'an okumaya başladığını gösterir.
Pera Müzesi ile İstanbul Modern'in rekabeti ile geçen açık artırma sonucunda Pera Müzesi resmi, Türk resim sanatında bir esere verilen en yüksek fiyat olan 5 trilyon lira (yaklaşık 3,5 milyon dolar, sıfır atılmış lira ile 5 milyon TL) karşılığında satın aldı.
Osman Hamdi Bey'in eseri, 19. Yüzyıl Avrupa, Victoria Dönemi ve Britanya Empresyonist Sanatı" başlıklı müzayedede 6 milyon 315 bin 62 sterline (44,122,230.38 TL) satıldı ve bir dünya rekoruna da imza attı. Bu meblağ elbette ki dünya sanat piyasasında çok büyük bir rakama tekabül etmemekte.
2. "Kaplumbağa Terbiyecisi"
Osman Hamdi Bey'in en bilinen eseri olan 'Kaplumbağa Terbiyecisi' açık artırma usulünce yapılan müzayedede 5 milyon TL'ye Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi tarafından satın alındı. Tablonun bugünkü değerinin ise 15 milyon TL olduğu düşünülüyor.
KUR'AN-I KERİM'İN FAZİLETİ
- Kur'an-ı Kerim'in bütün ayetleri herkesi bağlar, tabii Allah ve Peygamber'ine iman etmiş ise. - Kur'an'ın bir harfini okumak bile kişiye manen 10 derece kazandırır, 10 sevap bahşeder ve 10 günahı silinir.
Kur'an-ı Kerim'i çocukluk döneminde öğrenmek hem “kolay” hem de “kalıcıdır”. Yaş ilerledikçe Kur'an öğrenmek zorlaşır. Belki de o yüzden olsa gerek eskiden bir çocuk 4 yaş, 4 ay, 4 gününü doldurduğunda Kur'an eğitimi almaya hazır kabul edilirdi.
1-Kur'an-ı Kerim, insanı üstün melekler seviyesine yüceltir ve insan ile cehennem arasında engel olur... 2-Kur'an-ı Kerim, gerçek anlamıyla kendisini okuyan kimseye alçak gönüllülük, bağlılık, yücelik, izzet ve ziynet kazandırır ve Kur'an'ı hatmeden kimseye de teyidî peygamberlik nimeti verilir...
Sakarya'da 4 yaşında Kur'an-ı okumayı öğrenen ve hatmeden Muhammed Serdar Kur'an-ı Kerim'i ezberleyerek 6 yaşında hafızlık ünvanı aldı.
Kelime manası olarak tecvid, cewede جود kökünden gelip, bir şeyi güzel yapmak, süslemek, hoşça yapmak anlamına gelir. Cewde جودة Arapça'da kalite demek olur ki, bir şey çok güzel olduğu zaman kullanılır. Kur'an'ı çok güzel ve kuralına göre okuyan insana, Kuran'ı okumasıyla güzelleştiren manasında “mucevvid” denir.
Peygamber Efendimiz (SaV) hayızlı (adetli), lohusa ve cünübün Kur'an okuması ile ilgili şöyle buyurmuştur; "Hayızlı kadın ve cünüp olan kimse Kur'an'dan bir şey okuyamaz." (Tirmizi, Taharet,) ayrıca Hz. ali (ra) de şöyle demiştir: "allah Resülünü cünüplüğün dışında Kur'an okumadan bir şey alıkoymazdı."
Para karşılığında cüz okumak câiz değildir; çünkü bunu okuyan, maddî çıkar için okumaktadır; eğer ücret olma- saydı, kimse kimseye Kur'an okuyuvermezdi, böyle bir niyetle okununca da, sevap nasıl olmaz...
Allah yolunda yapılan en küçük bir iş ve amel bile neticesiz kalmaz. Hele Kur'an okumak gibi kainatın en büyük bir hadisesi, hiç sevapsız kalmayacaktır. Kur'an'ın yüzüne bakmak bile sevap olursa Kur'an'ın anlamını veren bir kitabı okumak elbette sevabı vardır.
Türk sanatının klasiklerinden olan ve 1906 yılında, Kadıköy'ün ilk belediye başkanı ve sanatçı Osman Hamdi Bey tarafından yapılan 'Kaplumbağa Terbiyecisi' adlı tablo, acaba ne anlatmak istiyor? Tabloda yer alan kapının üzerinde (şifau'l kulub likau'l mahbub) yazıyor. Manası: 'kalplerin şifası sevgiliye kavuşmaktır.
Osmanlı döneminde büyük oranda yabancılar tarafından yapılan bu çalışmaları, gerçekleştiren ilk yerli isim Osman Hamdi Bey'dir. Kendisi ilk Türk arkeolog olarak kabul edilmesinin yanında, ülkenin ilk arkeoloji müzesi olan İstanbul Arkeoloji Müzesi'nin kurucusudur.
Yaşamı boyunca eğitime önem veren Osman Hamdi Bey, padişahlıkla yönetilen Osmanlı Dönemi'nde sanatın gelişmesi için var gücüyle çalışmıştır. Tablodaki yaratılışı itibariyle yavaş olan kaplumbağa, “tembelliği” temsil etmekte ve Osman Hamdi tembelliği felsefe edinmiş bu insanları eğitmeye çalışmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri