“Göklerde olan ve yerde bulunan her hareket sahibi canlı da o melekler de sadece Allah'a secde eder ki onlar büyüklük taslama(k şöyle dursun, bunun) arzusunda dahi bulunmazlar!”
Nitekim âyetteki “aktâr” kelimesi, etrâf manasındadır. Yani cin ve ins göklerin ve yerin etrafını (sınırlarını) aşıp dışına çıkamazlar demektir. Ay ve diğer gezegenler ise semavatın dışında değil, içindedirler. Oralara gitmek semavatın aktarından çıkmak sayılmaz.
Cevap: Öncelikle Rahman suresinde uzaya kesinlikle çıkılamayacağı, yerin sınırlarının asla aşılamayacağı söylenmemektedir. Hatta ilgili ayetin uzaya veya yeryüzünün sınırlarından dışarıya çıkmakla bir ilgisi de yoktur.
Bakara 22. âyetinde oluğu gibi bu âyette de “ش َ رَف” kelimesiyle Cenab-ı Allah'ın, yeryüzünü tıpkı bir tümsek gibi üzerinde yaşamanın imkânsız olduğu bir alan yapmayıp, düz bir satıh şeklinde yaydığı bildirilmektedir.50 Dolayısıyla bu ayetten yeryüzünün düz olduğu açıkça anlaşılmaktadır.
Kur'ân'daki kevnî âyetler içerisinde en önemli yere sâhip ayetler ise göklerin ve yerin yaratılışından bahseden âyetlerdir.
İlgili 37 soru bulundu
- İşte Kuran'daki dünyanın evrenden önce yaratılma olayı da aynen buna benzemektedir. Dünyanın yaratılabilmesi için önce evrenin yaratılmış olması gereklidir çünkü dünya evrenin içinde barınıyor. Ama Kuran'a göre olay böyle değil. Kuran'a göre dünya önce yaratıldı evren dünyadan sonra yaratıldı.
Evren, Kuran'ı Kerim'de geçen isimlerden biri değildir.
1929 yılında Amerikalı bilim adamı Edwin Hubble evrenin sürekli olarak genişlediğini ispatlamıştır. Kuran-ı Kerimde Zariyat süresinin 47. Ayeti aynı şekildedir. Zariyat suresinin 47.ayetinde:”göğü kudretimizle biz kurduk ve biz onu genişletmekteyiz.” buyurulmaktadır.
Bu ayetlerden de anlaşılacağı üzere dünyanın düz olduğu gibi bir ifade olmadığı gibi böyle bir mana da çıkarılamamaktadır. Aksine Kur'an-ı Kerim'de dünyanı yuvarlak olduğu ifade edilmiştir. Neml suresindeki ayette Dünya'nın sadece döndüğü değil, dönüş yönü de vurgulanmaktadır.
Maalesef dini meselelerde de bu durumla karşılaşabilmekteyiz. Yüce kitabımız Kur'an'da dünyanın yaşı ile ilgili herhangi bir ayet bulunmamaktadır.
Alper Gezeravcı, uzaya çıkan ilk Türk olarak tarihe geçecek. Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda 14 gün kalacak.
Ay, Dünya'nın yörüngesinde bir turunu 27 gün 7 saatte tamamlar. Dünya, Ay ve Güneş geometrisinde görülen periyodik değişimler sonucunda her 29,5 günde tekrar eden Ay'ın evreleri oluşur.
UZAYA GİTMEK NE KADAR SÜRER? Uzay mekiklerinin en yüksek ulaştıkları hız 58 bin 536 km'dir. Aradaki mesafe ve hıza bölünürse 106 güne yakın bir yolculuk karşımıza çıkmaktadır. Ay'a en kısa yolculuk 8 saat, 35 dakika olarak gerçekleşti.
"ey cin ve insan toplulukları, göklerin ve yerin bazı bölgelerinden çıkıp ötelerine geçmeye, irtibatlar kurmaya gücünüz yetiyorsa, süratle gidin, nüfuz alanları kurun. büyük gücünüz, gelişmiş güçlü teknolojiniz, kudretli bir devletiniz olmadan nüfuz edemezsiniz, irtibatlar, nüfuz alanları kuramazsınız."
12 Nisan 1961'de, Gagarin'in gemisi Vostok 3KA-3 (Vostok 1) uzay aracı, Baikonur Cosmodrome'dan fırlatıldı. Böylece Gagarin hem dünya yörüngesinde gezen, hem de uzaya çıkan ilk insan oldu. Çağrı işareti Kedr'dü (Rusça: Kafta, Sibirya çamı veya Sedir).
Kur'ân-ı Kerim, 40/57; 46/33. Andolsun biz gökleri, yeri ve ikisi arasındakileri altı günde yarattık ve bize hiçbir yorgunluk dokunmadı.
Allah, gökleri, yeri ve bu ikisi arasında olanları ancak hak ile ve belirlenmiş bir süre (ecel) olarak yaratmıştır. Gerçekten, insanlardan çoğu Rablerine kavuşmayı inkar ediyorlar. Secde Suresi, 4. ayet: Allah; gökleri, yeri ve ikisi arasında olanları altı günde yarattı, sonra arşa istiva etti.
Allah'ın resulü ve son peygamber olduğuna inanılan Muhammed tarafından 610 yılında, Arabistan'ın Mekke şehrinde kurulmuş ve yayılmıştır.
O'na mülkünde ortak yoktur. Her şeyi yaratmış, sonra da belli bir ölçüyle takdir etmiştir. O (Allah) ki, gökleri ve Arz'ı ve ikisinin arasındakileri, 'altı gün'(altı devir)de yarattı ve sonra da Arş'a istiva etti(yöneldi). O Rahman ki, O'nu, (bundan) haberi olana sor!
Özetle sicim teorisine göre kainatta en azından 10 üzeri 500 evren var. Bunlardan biri de yaşadığımız evren. Bu aslında bir çatı kavram olsa da çoklu evren derken bilim insanları genellikle sicim teorisini kast ediyor. Sicim teorisine göre kainatta birbirinden kopuk olan en az 10 üzeri 500 evren var.
Evren genişleyen bir şey ise, Evren'in içinde genişlediği şey ne? Cevap: Hiçbir şeyin içerisinde. Çünkü genişleyen şey Evren'in içindeki bir madde değil Evren'in kendisidir.
evren - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe evren “1. döngü, çark, 2. kubbe” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe evir- veya evür- “evirmek, döndürmek” fiilinden Eski Türkçe +(g)An ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için evir- maddesine bakınız.
Güneş ismi Kuran'da geçmemektedir. Ancak Güneş isminin çocuklara verilmesinde hiç bir sakınca bulunmamaktadır. Siz de anlamını öğrendikten sonra Güneş ismini çocuğunuza vermeyi tercih edebilirsiniz. Oldukça güzel bir isim olan Güneş ismini siz de tercih edebilirsiniz.
90'lı yılların başından itibaren popüler olmaya başlayan Evren önceleri sadece erkek çocuklarına verilen bir isimdi. Günümüzde hem erkek hem de kız çocukları için düşünülen bu isim, dilimize Yunancadan geçmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri