Kafein, matein veya guaranin olarak da bilinen bir alkaloiddir. Kahvede, çayda, yerba mate'de, guarana'da ve, az miktarda, kakao içinde bulunur.
Kafein, birçok bitkinin yapraklarında, tohumlarında ve meyvelerinde doğal olarak bulunan ve herbisit ve böcek kovucu görevi gören bir maddedir. Çay yaprakları, kakao çekirdekleri, kahve çekirdekleri, guarana ve kola fındıklarında doğal olarak bulunur.
Doğada kafein içeriği en yüksek olan bitkiler arasında en göze çarpanlar ise mate, guarana, camellia sinensis ve kakao. Güney Amerikanın bu geleneksel içeceği, hazırlanmadan önce yaprakları ateşte kurutuluyor. Daha sonra kaynamış suda demleniyor.
Uyarıcı özelliği bulunan kafein beyin ve merkezi sinir sistemini uyararak bu organların aktivitesinin artırılmasına katkı sağlayabilir. Ayrıca kafein kortizol ve adrenalin gibi vücutta uyanıklığı ve zindeliği artıran hormonların kandaki dolaşımı kahve tüketimine bağlı olarak artabilmektedir.
İlgili 19 soru bulundu
Bununla birlikte, “Ihlamurda kafein var mı?” sorusunun cevabı da kullanıcılar tarafından araştırılabilir. Ihlamur içeriğinde kafein bulunmaz.
Yapılan araştırmalar, standart bir fincan Türk kahvesi (70 ml) içinde ortalama 65 mg kafein olduğunu gösterir.
Sektörün nam salmış markalarına kafa tutan genç Türk Markası TAFT Coffee'de ise bu oran 23164 mg. Kısaca TAFT Coffee açık ara farkla dünyanın en yüksek kafeinli kahvesi.
Hangi besinler ve içecekler kafein içerir? Kafeinin en çok bilinen kaynakları kahve, çay, kolalı içecekler ve çikolatadır.
Kafein, merkezi sinir sistemine etki ederek, beyne giden ve beyinden gelen mesajları hızlandırır ve stimülan etkisi yapar.
Nabzın ve kan basıncının yükselmesini sağlar. Yükselen nabız ve kan basıncı sayesinde, böbreklerde daha fazla kan süzülmesi gerçekleşir. Metabolizmanın hızlanmasını sağlar. Kişilerin konsantrasyonunun artmasını sağlar ve daha iyi odaklanılmasını gerçekleştirir.
Günde 300 miligram kafein başına vücuttan 15 miligram fazladan kalsiyum atılmaktadır. Kalp problemleri olanlarda kalp ritmini bozar ve yüksek tansiyon hastalarında tansiyon artışını tetikler. Yemek sırasında ya da sonrasında alınması çinko ve demir emilimini azaltır. Mide asit salgısını arttırarak gastrite sebep olur.
Kafeinin beyin üzerindeki bu etkisinin sonucu; uyanıklık, iyi hissetme, konsantrasyon, kendine güven, sosyalleşme ve çalışma motivasyonu hissidir. Özet: Kafein beyinde uyarıcı olarak görev yapar, yorgunluğu azaltır, uyanıklığı artırır ve konsantrasyonu yükseltir.
Gereksinim karşılanamadığında; baş ağrısı, yorgunluk, uykusuzluk ya da uyku hali, konsantrasyon eksikliği, iş gücü kaybı gibi yoksunluk belirtileri ortaya çıkarken; beraberinde depresyon, ülser başlangıcı ve çarpıntı gibi ciddi sağlık sorunları da gözlenebilir.
Yeşil çay, siyah çay da olduğu üzere kafein ihtiva eder, ancak yeşil çaydaki kafein oranı daha düşüktür.
Bir fincan siyah çay içinde 40-100 mg arası, yeşil çayın içinde ise, 12-75 mg arası kafein bulunur.
Uzun süreli ve yoğun kafein kullanımı, kişide fiziksel ve ruhsal bozukluklara yol açmaktadır. asitlerinin artmasına, ülser oluşmasına ve vücutta kalsiyumun azalmasına yol açar. Ayrıca kişide huzursuzluk, anksiyete, ruhsal çökkünlük, sinirlilik hali ve uyku bozuklukları gibi ruhsal sorunlara yol açabilmektedir.
Aşırı miktarda kafein tüketimi sinir sistemi üzerindeki uyarıcı etkisi nedeniyle kan basıncını yükseltebilir. Kan basıncının yükselmesi, zamanla arterlere zarar verebilir ve kanın kalbe ve beyne akışını kısıtlayabilir; bu nedenle kalp krizi ve felç için bir risk faktörüdür.
“Günlük ortalama 300 mg kafein, yetişkinler için güvenli doz kabul edilmektedir. Bu yaklaşık 3-4 fincan kahve veya 5-6 büyük bardak çay tüketimine denk gelmektedir” açıklamasında bulunan Afşar, kafeinin fazla tüketimi halinde oluşabilecek olumsuzluklardan da bahsetti.
"Yapılan araştırmaya göre sigara ile kafein içeren kahve benzeri maddelerin birlikte içilmesi hem bağımlılığı artıyor hem de bu maddelerin zararlarını ikiye katlıyor. Uzmanlar sigarayı bırakanların kahve gibi kafeinli içecekleri de bırakması gerektiğini vurguluyor."
- Kuşburnu içerisinde yer alan pektin, kolesterol ve yağı giderir. Fazla karbonhidratı azaltarak kan basıncını düzenli hale getirir. - İçinde kafein olmamasına karşın, içen kişiye enerji verir. Gün içinde enerjik, zinde ve dinç olunmasına yardımcı olur.
Yapısında doğal olarak kafein içermediği için günün her saatinde içebileceğiniz ada çayını ister sıcak ister soğuk çay olarak hazırlayabilirsiniz.
Dekafeine çaylar kafeinsiz diye anılmasına rağmen, içinde hala bir miktar (fincan başına genellikle 2 mg) kafein bulunur. Kafeinsiz çaylar doğal olarak kafein içermez. Bunlar nane çayı, rooibos, papatya vb. gibi bitkisel çay türleridir.
Yapılan araştırma sonuçlarına göre, yetişkinler için kafein miktarının günlük 300 mg ile sınırlı olması gerektiği ve bu miktarın aşılmaması için belirli ölçülerde çay ve kahve tüketimi yapılması söylenebilir. 1 fincan filtre kahvede 135-200 mg, 1 çay bardağı demleme siyah çayda ise 40-80 mg kafein bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri