SABIR, acıya katlanma, sıkıntı ve meşakkatlere karşı soğukkanlılıkla mukavemet etme, aklın ve dinin gösterdiği yolda sebat etme. Sabır ruhun bir melekesidir, güzel bir huydur. Tahammülü zor ve nefse ağır gelen şeylere katlanmak ancak sabır ile olur.
Sabır “nefsi telâştan, dili şikâyetten, organları çirkin davranışlardan koruma, nimet haliyle mihnet hali arasında fark gözetmeyip her iki durumda sükûnetini muhafaza etme, Allah'tan başkasına şikâyette bulunmama” şeklinde de tarif edilmiştir.
İslam alemi için önemli bir yere sahip olan sabır kavramı Kur'an-ı Kerim'de yer alan ayetlerde ve Peygamber Efendimizin hadislerinde geçmektedir. Gerçekleşen veya gerçekleşmesi beklenen durumlarda insanın direnç gösterme; olumsuzlukları olumlu kılmak için gösterilen metanet anlamlarına gelmektedir.
Üç sabır çok sevgilidir: Taate sabır, günah işlememeye sabır, bela ve mihnete sabır.
Sabır, Allah'ın rızasını kazanabilmek için bütün sıkıntılara katlanma, nefse hâkim olma, her türlü zorluğa göğüs gerip ilahi buyrukları yerine getirmektir. Çünkü bu durumda gösterilen sabır, kalpteki iman gücünü ve sabır makamındaki sebatı gösterir.
İlgili 30 soru bulundu
Buna göre, peygamberlerin ve evliyaların gördükleri musibetler, belalar, onların iç dünyalarını şiddetli bir imtihan alanına çeviriyor. Başkasının aynı konuda çektiği yüz gramlık sıkıntıya mukabil onlar bin gram sıkıntı çekerler.
EN ZOR İMTİHAN
En sıkıntılı imtihan, imtihanı yapandan gafil olmaktır. Hayat, bu gerçeği anlayacak kadar kısa, bu gerçeği kolayca taşıyamayacak kadar uzundur. Rutinin ve durağanlığın sisi, her an mucize, tecelli ve harikalarıyla zuhur eden Rabbimizin azametini idrak etmemize mânidir.
"Şüphesiz Allah Teâlâ sabredenlerle beraberdir." (Bakara, 2/153, 155). buyurarak sabrın faziletini anlatmıştır. Hz. Peygamber (s.a.s); "Sabır, acı bir olayın yaptığı sarsıntıya karşı ilk anda gösterilen tahammüldür." (Buhârî, Cenâiz, 32) sözüyle bir felaketle ilk karşılaştığı zamandaki sabrın önemini vurgulamıştır.
Sabır duası, dar ve sıkıntılı zamanlarımızda, bir yanlışa bulaşmamak için okumamız gereken duadır. Allah'ın inayetiyle okunacak sabır duasıyla, sabır kazanır, yapabileceğimiz hatayı yapmayız. Sabrımızı arttırmak için ilk olarak Kur'an-ı Kerim'in inşirah suresi okunabilir. Elem neşrah leke sadrek.
Sabır, saadet kapısının anahtarıdır. Sabır, başarının ilk ve son şartıdır. Sabır, cennet hazinelerinden bir hazinedir.
Allah?tan sabır istemeyin, sabır isterseniz musibetleriniz artar, diye bir Hadis varmış. Buna göre sabır istemek günah mıdır? Sabır dilemek musibet getirir. Sabır dilemek yerine af ve afiyet dilemek gerekir deniyor.
İşimizi ihtimallere bırakmamalıyız. Kazanmak muhakkak iken kaybetmek çok yanlış olur. (Sabreden zafere ulaşır) hadis-i şerifi, sabrın sonunun her zaman selamet olduğunu bildiriyor. Sabır döneminde acele etmemeli. Acelecilik şeytandandır.
MERHABA! Cevap: Kişisel özelliktir. Fiziksel özellik dıştan görünür bir şeydir. Sabır soyuttur yani görülemez.
Sabır dinin yarısıdır. Diğer yarısı da şükretmektir.
Sabrın sırrı boş vermektir. Duygularını, düşüncelerini bir kenara bırakıp ne için yaşıyorsan onun hakkında yapman gerekenleri sıralamaktır. Kimseyi ölümden döndüremeyecek gücün olmadığını bir noktaada zayıf olduğunu kabul edip kendini zorluğa teslim etmendir.
ölenlerin ardından, kalanlara söylenecek temenni cümlesi. ölen ölür kalan sağlar sabırdır. ölüm durumunda ilgili kişilere söylenen, söylerken de karşı tarafın aklından 'kolaysa sana böyle bir durumda allah sabır versin' diyeceği düşünülen, kelimelerin en anlamsız kaldığı yerde söylenen anlamlı söz.
Örneğin, "Rabbimiz! Bizi sabredenlerden eyle" (2.Sure, Baqara, 286) ayeti bir sabır duası olarak kabul edilir.
“ Bismillahirahmanirrahim vela havle vela kuvvete illa billahil aliyyil azim. “ *Sabırlı olmak için okunacak dua; Allahümmağfirli zenbi ve ezhib ğayza kalbi ve ecirni mineş şeytani euzü billahis semiıl alimi mineş şeytanir racim. ''Allah'ım! Günahımı bağışla, kalbimdeki hırsı gider, beni şeytandan koru.
Eyyüb Peygamber Sabır Makamı Peygamberler arasında sabrı ile tanınan Hz. Eyyüb'ün hastalanıp çile çektiği mağaranın da yer aldığı makam, sabır dileyenlerin akınına uğruyor.
Sabır, uzun vadeli hedeflerinize odaklanmanıza ve pes etmeden devam etmenize yardımcı olur. Karşınıza çıkan engeller, ufak tefek aksilikler, şansızlıklar veya gecikmeler sabretmeyi bildiğinizde sizi yıldıramaz. Çünkü onların gelip geçici olduğunu bilirsiniz ve asıl hedefinizden şaşmadan çalışmaya devam edersiniz.
3. İbadetlere karşı sabırdır: Salih amellerin ve güzel işlerin tamamı ibadet kapsamındadır. Bir iş yapmak sabır ister. Bu sabır insanı dünyada da, ahirette de, başarıya ve Allah'ın muhabbetini kazanmaya götürür.
Yüce Allah, “Başınıza gelen her musibet kendi yapıp ettikleriniz yüzündendir” (Şura, 30) buyurur. Bu gruptakiler, gelen belalardan ders almazlar, şikayet ve isyanları artar ve nihayetinde hem dünyayı hem de ahireti kaybederler. İkincisi ise Allah'ın sevdiği kullarının derecelerini yükseltmek için verdiği sıkıntılardır.
"Kişi daima en sevdiği ile imtihan edilir." şekliyle bir hadis rivayeti bulamadık. Bu ayetlerde insanın en çok sevdiği şeylerden imtihan edileceği anlaşılmaktadır. Şu halde sevdiklerimizle imtihan oluyoruz ve vefat edinceye kadar da imtihan olacağız; unutmamak gerekir ki, imtihan oluyorsak Allah bizi seviyor demektir.
"Dünya insan için bir imtihan sahnesidir, ömür denilen şey de bu imtihanın süresidir. Bu imtihan ömrün sonuna kadar, son nefes çıkıncaya kadar sürer. Neticesi ise burada değil ahirettedir. Bütün imtihanlardan aldığı neticeler değerlendirilecek, başarılı veya başarısız olduğu ilan edilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri