Bu isim Kur'an- ı Kerim içerisinde yer almasa da bebeklere konulması hususunda bir sakınca bulunmaz.
Murat ismi Kur'an-ı Kerim'de geçmemektedir ve Murat adını koymak caizdir.
Murat, Kuran-ı Kerim'in herhangi bir bölümünde yer almayan bir kelimedir. Ancak buna ek olarak bazı dini kaynaklar, kişinin ahiret mutluluğu ve cennet muradında bulunduğuna dair değinmeler yapmaktadır. Osmanlı Devleti'nde de Murat ismi yaygın olarak kullanılmıştır.
Murat isminin pek çok anlamı bulunur. Arapça kökenli olan bu isim dilek, istek ve beklenti anlamı taşımaktadır.
Arapça kökenlidir. Arapça "murad" kökünden Türkçeye geçmiştir. Arapça rwd kökünden gelen murād (مراد), "istenen şey, dilek" sözcüğünden alıntıdır.
İlgili 26 soru bulundu
Murad etmek, özellikle halk dilinde yaygın olarak kullanılan bir tamlamadır. Murad etmek, bir şeyi çok istemek, onu dilemek ya da kendine amaç edinmek gibi durumlar için kullanılır. Murad almak ise yine halk dilinde yaygın olarak kullanılır.
MURAT İSMİNİN KARAKTERİSTİK ÖZELLİKLERİ
Murat ismi özgüven, şefkat ve güçlenmeyi çağrıştırır. Hedef odaklı, çalışkan, cesur ve özgür düşünceli olurlar. İstikrarlı, sakin, yuvasını seven, detay odaklı, mantıklı, aktif, düzenli, sorumlu ve güvenilirdir. Murat ismi genellikle inanılmaz yönetim becerileri ile donanmıştır.
Tasavvuf yolunu tutmaya veya tarikata girmeye karar veren yahut bir şeyhe bağlı bulunan kişi anlamında tasavvuf terimi. İslâm'ın zâhir ve bâtın hükümleri çerçevesinde yaşanan mânevî ve derunî hayat tarzı. Tasavvufta Hakk'a ulaşmak için benimsenen usul, tutulan yol.
Yaygın olarak kullanılan bir isim olan Murat, dilimize Arapçadan geçmiştir. Anlam itibariyle insanın dilediği şeyleri ifade etmektedir. Dilek, istek veya beklentileri dile getiren bir sözcüktür.
Kuran'da geçme durumu söz konusu olan isimlerin ise İslam dininde farklı anlamları bulunmaktadır. Fakat Aslan ismi Kuran'ı Kerim'de geçen isimler arasında bulunmamaktadır. Her ne kadar Aslan ismi Kuran'da geçmiyor olsa da, İslam dininde çocuklara verilmesi caiz olarak kabuk edilen isimler arasında yerini almaktadır.
Kur'an-ı Kerim'de geçen her kelime 'Bu Kuran'da geçiyor isim olur” mantığıyla çocuklara verilmemelidir. Kur'an'da geçen kelimelerin anlamı iyi bilinmelidir.
Ancak Yiğit ismi Kuran'ı Kerim'de geçen isimler arasında yer almamaktadır. Yiğit ismi Kuran'da geçmese de İslam dininde caiz olarak kabuk edilmektedir. Çünkü bu isim İslam dinine ya da kültürüne aykırılık içermeyen anlamlara sahiptir. Bu sebeple erkek bebeklere bu isim sıkça koyulmaktadır.
Aren ismi Kur'an-ı Kerim'de geçmemektedir ve Aren ismini koymak caizdir. AREN İSMİNDE KAÇ KİŞİ VAR?
Efe ismi Kur'an-ı Kerim'de geçmemektedir ve Efe ismini koymak caizdir. EFE İSMİNDE KAÇ KİŞİ VAR? Türkiye'de Efe ismini kullanan 56.315 kişi bulunmaktadır. İstanbul'da Efe ismini kullanan 13.559 kişi bulunmaktadır.
Emir adı kökeni Arapça olan ve erkek çocukları için kullanılan isimler içerisinde bulunmaktadır. Aynı zamanda bu özel ismin Kur'an'da geçip geçmediği araştırılan konular içerisinde gelmektedir. Yapılan inceleme neticesinde bu isminin Kur'an-ı Kerim'de geçmediği görülmektedir.
Kökeni Arapçaya dayanan Fırat ismi Kur'an'da yer almamaktadır. Özellikle hem Türkiye açısından en büyük nehir olması hem de tatlı su anlamı üzerinden sevilen bir isimdir.
Türkiye'de MURAT ismini kaç kişi kullanıyor? Türkiye'de Murat isminde 534.071 kişi bulunmaktadır. İstanbul'da Murat ismindeki kişilerin sayısı 112.597 olarak belirlendi.
1- Maya: Bu isim, Kökeni 3000 yıl öncesine kadar uzanan Maya İmparatorluğundan gelmektedir. Ülkemizde kız çocuklarına verilen bir isim olan Maya Farsçada, öz, temel, esas ve cevher demektir. Türkiye'de bu ismi yaklaşık 3600 kişi kullanıyor.
Burak, Arapça yıldırım, şimşek, parıldamak, ışıldamak anlamlarına gelen Berk kelimesinden türetilmiştir. Kur'an'da böyle bir isim geçmemekle beraber, hadis kaynaklarında böyle bir varlığın olduğu yer almaktadır.
I. Murad'a Hüdavendigar unvanı verildiği bilindiği; bu unvanın daha çok Bursa Sancağı'nda kullanıldığı; sonradan II. Murad'a da verildiği göz önüne alınırsa, Bursa Sancak beyi olarak görev yaptığı çok olasıdır. Olasılıkla Bursa Sancak Beyi iken, ağabeyi Süleyman Paşa'nın maiyetinde Rumeli fetihlerine katıldı.
Murad (Osmanlı Türkçesi: مراد ثالث Murād-i sālis), divan edebiyatındaki mahlasıyla Muradi (4 Temmuz 1546, Manisa – 16 Ocak 1595, Konstantiniyye), 12. Osmanlı padişahı ve 91. İslam halifesi.
NÂMURAT – NÂMURAD. (ﻧﺎﻣﺮﺍﺩ) sıf. (Fars. olumsuzluk bildiren nā- ve Ar. murād ile nā-murād) İsteğine erişememiş, murâdına erememiş: Ey Hüsrev-i hüsn şefkat et zîrâ ben / Mahrûm-ı visâl nâmurâd-ı aşkım (Azmîzâde Hâletî).
Ünlü veya ünsüz tüm insan adları ve soyadları özel isimdir. Hem adın hem soyadın ilk harfi büyük harfle başlar: Murat, Aslı, Zeki Müren, Ünlüsanlar vb. Hayvan türleri özel isim değildir (kedi, köpek vb.)
Anne ve baba adaylarının araştırdığı bir isim olan Murat isminin kökeni ise Arapça'ya dayanır. Arapça bir isim olmasına karşın bu isim Kur'an- ı Kerim içerisinde yer almaz.
Murat almak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: dileğine kavuşmak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri