Tefsir (Kur'an Yolu) Âyette zikredilen “ateş” cehennem ateşidir. Bu ateşin yakıtının taşlar ve insanlar oluşu düşündürücüdür. İnsanlar bu âyetin gelmesinden yüzyıllar sonra kömürü bulup yaktıklarında, taş gibi nesnelerin de yandığını anlamışlardır.
Meallerdeki farklılıklarla birlikte Kur'an'da ateş ayetleri; ışık/ziya, nâr/nûr, sevgi, cehennem, yalın alev, dumansız ateş, cehennem ateşi, sıcaklık/hararet başlıkları altında toplanmaktadır. Bu ayetlerde ateş; sadece bir ontolojik unsur değil, aynı zamanda teolojik, kozmolojik, etik ve teleolojik bir mahiyettedir.
Yaygın inanışa göre, ateş elementi hareketliliği, canlılığı ve dışa yönelik olmayı temsil ediyor. Ateşin, tarih boyunca ilahi gücü simgelediği de pek çok kaynakta kendini gösteriyor. Örneğin, tarihte önemli kişilerin mabetlerinin sunaklarında her zaman bir ateş bulundurulduğunu görüyoruz.
Bunların dışında ateş, insan hayatında arındırıcı, şifa veren, güç-kuvvet sağlayan, bereket dağıtan, yardım eden, koruyan yönleriyle yer almıştır. Bu özelliklerinden dolayı ateş, kutsal bir varlık konumunda olmuş ve etrafında birtakım inanış ve uygulamalar oluşarak bir kült haline gelmiştir.
Ateş iyesi de denilen bu ruh, kendisine saygı gösterildiği, kurbanlar adandığı ve ikramlarda bulunulduğu sürece “kam”a yardım edip denileni yaptığı, hoşnut edildiğinde evin huzurlu olduğu inancı hâkimdir.
İlgili 26 soru bulundu
Zerdüştçü veya Mecûsî, (Arapça ve Farsça: مجوس, çoğulu Mecus), Zerdüştçülük dinine mensup kişi. Türk Dil Kurumu sözlüğünde "ateşe tapan" olarak açıklanan bu sözcük, antik çağda İran'da yaşayan Medler'in rahip sınıfını isimlendiren bir tâbirdi ve olumsuz bir anlam taşımıyordu.
Hephaistos, Yunan mitolojisinde Zeus ile Hera'nın oğlu, ya da Hera'nın yalnız başına doğurduğu oğlu. Tanrılar ve kahramanlar için demircilik zanaatıyla uğraşarak silahlar ve zırhlar üreten ateşler tanrısı. Aşk ve güzellik tanrıçası Afrodit'in eşidir.
Alevin kendisi bir gaz karışımıdır (buharlaşmış yakıt, oksijen, karbondioksit, karbonmonoksit, su buharı vs.) Yani maddedir. Alevin ürettiği ışık ise madde değil enerjidir. Üretilen ısı da madde değil enerjidir.
Ateş evrimimizin bir parçası olduğu için ihtiyaç dahilinde olmasa da ateşin görüntüsü bizi hala büyülemeye, ruhumuzu ısıtmaya devam ediyor. Alabama üniversitesi 226 denek üzerinde yaptığı araştırmadan çıkan sonuç bir ateşi izlemenin kan basıncını düşürdüğü yönünde.
İslâmî kaynaklarda Nemrud'dan hep bazı ilkleri gerçekleştiren kişi olarak söz edilir. Buna göre o ilk defa kötülüğe teşvik eden, başına ilk defa taç giyen, ilkin yıldızların durumunu ortaya koyan, ilk defa ateşe tapan ve insanları kendisine tapınmaya davet eden kişidir (Köksal, I, 142).
Yunan mitolojisinde Zeus ile Hera'nın oğlu olan ateş tanrısı yani Hephaistos başka bir efsaneye göre Hera'nın tek başına dünyaya getirdiği oğludur. Bu tanrıya ateş tanrısı denmesinin nedeni diğer tanrı ve kahramanlar için demircilik sanatıyla uğraşarak zırh, silah gibi ateşleri üretmesidir.
Zerdüştlük felsefesinde su, hava, toprak, ateş kutsal sayılır ve ateşe, aydınlığa veya Güneş'e bakılarak ibadet edilir. Işığın ve aydınlıkların, Tanrı Ahura Mazda'nın fiziksel temsili olduğuna inanılır.
İnsanların maneviyatlarını güçlendirmek, ruhsal amaçlarına yön vermesi için ateşi kullanarak yaptıkları ritüeller, ateş ritüelleridir. Birden çok ateş ritüeli vardır ve yapım şekline, kullanılan nesnelere ve niyetlere göre ritüellerin etkileri değişebilir.
İbrahim Peygamber Allah'ın emriyle ateşten kurtulmuştu. Ama insanlar ona inanmamışlardı.
Ateş Ne Zaman Bulundu? İnsanlığın ateşle ilk tanışmasının, binlerce yıl önce dünyaya yıldırım düşmesi sonucu olduğu tahmin edilmektedir. Bugüne kadar keşfedilmiş olan en eski ateş kalıntısı ise yaklaşık 476 milyon yıl öncesine aittir. Yeryüzünde bu ve buna benzer birçok ateş kalıntısına rast gelmek mümkündür.
Bakara Suresi, 17. ayet: Bunların örneği, ateş yakan adamın örneğine benzer; (ki onun ateşi) çevresini aydınlattığı zaman, Allah onların aydınlığını giderir ve göremez bir şekilde karanlıklar içinde bırakıverir.
Od, Eski Türkçede ateş anlamına gelen sözcüktür.
Halk arasında mezarda bir gün ya da üç gün ateş yakma geleneğinin vahşi hayvanları uzaklaştırmak için uygulandığı düşüncesi yaygın olsa da aslında bu durum ateşin Türkler tarafından kutsal kabul edilmesiyle açıklanabilir. Şamanist Türkler'de ateşin her şeyi temizlediğine, kötü ruhları kovduğuna inanılır.
Makaleye göre doğumgünü pastalarını süslemek için kullanılan mumları üflemek, ağıziçi bakterilerin pastanın yüzeyine yayılmasına neden oluyor.
Sözlükte “meşale” anlamına gelen el-ceẕve الْجَذْوَةُ “ateşten arda kalan köz, kor halindeki odun parçası, iyice yanarak ateş durumuna gelmiş kömür” manalarında kullanır. “Dimdik durmak, yapışmak, sabit olmak” anlamındaki جَذَا fiilinden türemiştir.
Ateş oluşumu ile birlikte vücutta bazal metabolizma hızında yükselme, sıvı ihtiyacında artış, soluk alıp vermenin hızlanması gibi değişiklikler meydana gelebilir. Vücut ısısında meydana gelen her 1 santigrat derecelik artışa yanıt olarak kalp hızında dakikada 10-20 atım yükselme oluşur.
Yani ateş bir element değildir. Çoğu alev için alev, çoğu sıcak gazların bir karışımıdır. Ateş, havadaki oksijen ile ahşap veya propan (C3H8) gibi yakıtların arasındaki reaksiyon sonucudur. Diğer ürünlere ek olarak, bu reaksiyon karbondioksit(CO2) duman,ışık ve ısı üretir.
Türklerin Ulusal Tanrısı
Tengri ulusal bir tanrının bütün özelliklerine sahiptir. Türkler Dünyanın Merkezinde oturur, yani kendilerini koruyan Gök'ün altında. Eski Türk yazıtlarının içerikleri çok net bir şekilde Tengri'nin Türklerin Tanrısı (Türük Tengrisi) olduğunu diğer halkların tanrısı olmadığını belirtiyorlar.
Dünyanın birçok bölgesinde dini veya kutsal bir sembol olarak ateşe metafizik bir güç atfedilmiş, ceza veya mükâfat aracı olarak kabul edilmiş, ışığı ve bilgiyi sembolize eden manevi bir güç olarak insan ile Tanrı arasında bir köprü olarak tasavvur edilmiştir.
Afrodit; Yunan mitolojisinde aşk ve güzellik tanrıçası, Roma mitolojisindeki ismi Venüs'tür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri