Güneşten 23 kat daha parlak ve 50 kat daha büyük olan şira, gökyüzünün en parlak yıldızı kabul edilir. Doğuş zamanı ay ile hemen hemen aynı olan şira, Şubat ve mart aylarında dünyanın her yerinden çıplak gözle görülebilir. Şira yıldızı dünya çapında sirius adıyla bilinir.
Şira yıldızı Kur'an'da hangi ayette geçiyor? Yılda 1 kere gerçekleşen ve Kuran-ı Kerim'de adı geçen Sirius yani Şira Yıldızı, Necm Suresi'nde yer alıyor. Mekke döneminde inmiştir. 62 âyettir.
Dikkatleri çeken şi'râ da bunlardan farklı olmayıp, “Şi'rânın rabbi de yalnız O'dur” (en-Necm 53/49). Bu âyetin geçtiği Necm sûresinin başında, “Andolsun o yıldıza battığında” buyurularak yıldızın batmasına vurgu yapılmış, En'âm sûresinde (6/76) Hz.
Gökyüzünde çıplak gözle görülebilir, başarının, liderliğin göstergesi olarak kabul edilir. Kuran'da Şira Yıldızı olarak geçen bu yıldız, Hint mitolojisinde cennetin kapısıdır. Her yıl Güneş 14 derece Yengeç'e geldiğinde Sirius ile kavuşum yapar. Ezoterik bilgilerde bugün, 1 yıllık kaderin yazılacağı gündür.
Birçok kültürde Sirius'a kurt ya da köpekle ilgili bir özel anlam yüklenmiştir: Çin geleneklerinde Sirius yıldızı, “göksel saray”ın bekçisi “göksel kurt” olarak nitelendirilir. Çin geleneğine nereden geçtiği pek bilinmeyen “Göksel kurt” ifadesi Orta Asya Türkçe'sinde 'gök böri' ya da 'bör-teçene'dir.
İlgili 38 soru bulundu
Sirius Yıldızı Osmanlıca'da Şira, Türkçe'de Akyıldız adıyla bilinir. Sirius yıldızı, Kuran'da adı geçen tek yıldız olma özelliğini taşır. Sirius pek çok mitolojik ve folklorik öykülere Güneş'ten bağımsız bir biçimde konu olabilmiştir.
Kuran ı Kerim'de özel ismiyle belirtilen tek yıldız şiradır. Bu yüzden şiranın önemli bir yıldız olduğunu anlarız. Necm suresinde şu şekilde geçer,"şira'nın da Rabbi Allah'tır". Şira yıldızı esasen bir çift yıldızdır.
Sahip oldukları ileri derecedeki astronomi bilgileri ile bilim dünyasını hayrete düşürdüler. Bu gizemli kabile, Dogonlar ile tanışmaya hazır mısınız? Dogon kabilesi Afrika'nın Mali Cumhuriyetinde yaşar. Kabilenin nüfusu 250.000 civarındadır.
Kutsal kitapta yer alan ve astrologların en sevdiği yıldızlardan biri olan Sirius, her sene Güneş'le kavuşuyor. Sirius yıldızı Sirius A ve Sirius B isimleriyle bilinen Sirius yıldızı toplamda 2 ayrı yıldızdan oluşuyor. Yıldız, 14 derece Yengeç burcunda bulunuyor.
Bu kavuşum, Güneş'in tropikal Yengeç burcunun 14. derecesinde yer alan Sirius yıldızı ile bir araya gelmesiyle oluşur.
Kur'ân-ı Kerîm'de cins ismi olarak necm ve kevkeb kelimeleriyle yıldızlara işaret edilmiş, sadece şi'râ özel ismiyle anılmıştır (en-Necm 53/49). Sahih hadis kaynaklarında bu isme rastlanmamaktadır.
Sirius ilk bakışta tek bir yıldız gibi görünmektedir. Oysaki Sirius yıldızı Sirius A ve Sirius B olarak isimlendirilen iki yıldızın birleşimidir. İslamiyete göre bu yıldızın Rabbi'nin de Allah olduğuna inanılmaktadır. Bu yüzden bu yıldızdan Kuranı Kerim'de birçok surede bahsedilmektedir.
Kuran-ı Kerim'de Necm Suresi'nde adı geçen Sirius yani Şira Yıldızı, bu yıl 6 Temmuz Perşembe günü Güneş'e kavuşuyor.
Robert Temple'a göre (Sirius Gizemi), Dogonlar bazı çirkin, amfibik uzaylılarolan Nommolarla yaklaşık 5,000 yıl önce temas kurdular. Uzaylılar, Dünya'ya 8.6 ışık yılı uzaklıkta, Sirius'un yörüngesindeki bir gezegenden, bilinmeyen bir sebepten ötürü geldiler.
Şira kelimesi, satışa çıkarmak, satmak, sunmak manasına gelir. Diğer anlamı yelken olan kelime, bazı kaynaklarda Şi'ra şeklinde yazılır. Astronomide terim anlamında kullanılan Şi'ra, iki yıldıza verilen isimdir.
“O, Şi'râ'nın Rabbidir” ifadesiyle, Allah'ın, evrenin yaratıcı ve hakimi olduğu vurgulanmaktadır. Şi'râ, bazı Arap kabilelerinin şans kaynağı saydıkları, bahtlarını kendisine bağladıkları ve bu sebeple taptıkları en parlak yıldız olarak anlaşılmıştır.
6 Temmuz'da gerçekleşecek Sirius Güneş Kavuşumu'nda, inanışa göre bir yıllık kaderin baştan yazılır ve kadersel etkiler ortaya çıkar. Ekilenlerin biçileceği bir dönemi de temsil eden bu kavuşumda, birçok kişi meditasyon yaparak ve dilek dileyerek hayallerini canlandırır.
Türk Mitolojisi&Tarihi's post. yıldızı yüzyıllardan beri tanıdığını kanıtlamış oluyoruz. toplumlarına kesinlikle yabancı olmayan bir yıldızdır. yıldızlardan birisi- olmasıdır.)
Kütlesi bakımından Güneş'in iki katıdır. Aydınlatma gücü Güneş'in 25 katıdır. Kuzey Yarımküre'de yaşayan insanlar, güneyde bulunan Şira yıldızını kış aylarından başlayarak bahar ortasına kadar akşam saatlerinde gördüklerini belirtirler.
Mısır din sisteminin temelini oluşturan Sirius, astronomi, mitoloji ve okültizm alanlarının en önemli sembollerinden biri olmuştur. Eski uygarlıklarda sıklıkla karşımıza çıkan Sirius; Türk mitolojisinde Kutsal Kurt Asena, Roma mitolojisinde Romulus ve Remus'u emziren kurt ve Mısır'da Anubis tanrısı olarak geçmektedir.
Kuzey yarımküreden görülebilen en parlak yıldız olan Sirius, tekil değil, bir çift yıldız sistemi aslında. Parlak olanı alfa yada A daha sönük olan ise beta yada B olarak isimlendirilir. Sistem, Sirius A adı verilen normal bir yıldız ve Sirius B isimli bir beyaz cüceden oluşuyor.
Bize 8,6 ışık yılı uzaklıkta olan Sirius, Orion Takımyıldızı'nın yanında çıplak gözle rahatlıkla görülebilir.
Bugün hala hayatta olan, “Dünya'dan çıplak gözle gördüğümüz” Sirius A ise, yaklaşık iki güneş kütlesinde olan deli dolu bir yıldızdır ve ömrünü tamamlamasına sadece 500-600 milyon yıl kadar kalmıştır.
Bu takımyıldızlardan Büyük Köpek Takımyıldızı, Gökyüzüne bakınca görebileceğimiz en parlak yıldız olan Sirius'u barındırmaktadır. Büyük Köpek Takımyıldızı'nın en öne çıkan üyesi olduğu için kendisine "Köpek Yıldızı" da denmektedir. Güneşten 8,5 Işık Yılı uzaklıktaki Sirius yakın bir komşu sayılmaktadır.
Necm Suresi 49. Ayetinin Tefsiri:
Yüce Allah'ın bu hayatta güldürmek-ağlatmak, öldürmek-yaşatmak, canlıları erkek-dişi olarak çift yaratmak, zengin etmek-fakir kılmak gibi birbirine zıt tecellilerde bulunması, hem O'nun sonsuz kudretinin bir tecellisi, hem de dünyaya karşılık âhiret hayatının olacağının bir delilidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri