Bu iki cümle biraz farklı şekillerde Kur'an'da geçmektedir. Âl-i İmrân sûresinde (3/18) Allah'ın, meleklerin ve ilim sahiplerinin Cenâb-ı Hak'tan başka ilâh bulunmadığına tanıklık ettikleri beyan edilir. Nisâ sûresinde de (4/166) Allah'ın ve meleklerin Hz. Muhammed'e inen vahye şahitlik ettikleri bildirilir.
Kelime-i şehadet-i söyleyen kişi Müslüman ve İslam toplumunun bir üyesi olur. Artık İslâm hukukunun Müslümanlara tanıdığı tüm haklara sahiptir. Bu iki ilke bir arada Kur'an'da bulunmamakla birlikte birinci ilke otuz yedi ayette yer almaktadır.
Bu iki ilke bir arada Kur'an'da bulunmamakla birlikte birinci ilke otuz yedi âyette yer almaktadır. Bunların üçü “lâ ilâhe illallah”, otuzu “lâ ilâhe illâ hû”, üçü “lâ ilâhe illâ ene”, biri de “lâ ilâhe illâ ente” şeklindedir (M. F.
Kelime-i Şehadet ise: Eşhedu en lâ ilâhe illallah ve eşhedu enne Muhammeden Abduhu ve Resuluh'tur. Tevbe: 30'ncu âyette Yahudîlerin Uzeyir'e, Hıristiyanların da İsâ'ya Allah'ın oğlu dedikleri anlatılmaktadır.
Asla bu sözlerde şirk yoktur, tam tersine Kur'an da Allah ın tek ilah olduğu hükmünün tespiti ve bizler tarafından onayı, kabulü vardır.
İlgili 43 soru bulundu
Peygamberlere iman etmeden sağlıklı bir Allah inancına sahip olunamaz. Tevhit inancının gerçekleşmesi yani şirksiz bir “LÂİLAHE İLLALLAH” için mutlaka “MUHAMMEDÜN RESULULLAH” demek ve peygamberlerin vahiy ışığındaki Allah tanımları gereklidir.
Ölünün yanında veya ölmek üzere olan kimsenin yanında biz Kelime-i Şehadet'i hatırlatmak için getiririz. Kelime-i Şehadet getir, Kelime-i Şehadet getir diye zorlamayız. Zaten canından bezmiş, canı çıkmak üzere, aklı yerinde değil yani o arada siz onu bir şeye zorluyorsunuz, ne olduğunu da anlamaz.
Hadis-i Şerifte günde 100 defa "Lâ ilâhe illallâhu vahdehu lâşerîke leh, lehu'l mülkü ve lehu'l hamdü ve hüve alâ külli şey'in kadîr" zikrini getirmenin büyük sevâbını anlatıyor.
La ilahe illallah muhammeden resulullah kelimelerine kelime-i Tevhid denilmektedir. Kelime-i Tevhid başlangıcında geçen la harfi yoktur demektir. Bunun nedeni Allah tan başka ilah olmadığını belirlemek için kullanılmaktadır.
Eşhedü enla ilahe illallah... şeklinde yazılır. Okurken eşhedü ELLA (bila gunne var) diye mi okuyacağız. yine, la ilahe illallah muhammeden rasulullah derken; muhammedeRRAsulullah diye mi okuyacağız? Şeklinde tecvidli olarak okunabilir.
"Her kim La ilahe illallah derse Cennet ´e girecektir." (
sözü, imanı çekirdek seviyesinde olduğu halde imanla kabre giren avam müminlerin ebedi cehennemde kalmayacaklarına işaret ediyor.
Peygamber Efendimiz hatmi tehlil için " Yetmiş bin Kelime-i Tevhîd okumak suretiyle, nefsini cehennemden azad ettir! ” şeklinde buyurmuşlardır.
Kelime-i şehâdet (Arapça : شهادتان, Türkçe: Tanıklık sözü), İslam inancında Allah'tan başka ilah olmadığı, Muhammed'in de onun kulu ve elçisi olduğunu beyan eden ibaredir.
Bu iki cümle biraz farklı şekillerde Kur'an'da geçmektedir. Âl-i İmrân sûresinde (3/18) Allah'ın, meleklerin ve ilim sahiplerinin Cenâb-ı Hak'tan başka ilâh bulunmadığına tanıklık ettikleri beyan edilir. Nisâ sûresinde de (4/166) Allah'ın ve meleklerin Hz. Muhammed'e inen vahye şahitlik ettikleri bildirilir.
Özet: Sözlükte "şehâdet"; "hazır bulunmak, müşâhade etmek, şâhitlik yapmak, haber vermek, bilmek, yemin etmek, açıklamak, hüküm vermek" gibi anlamlara gelir. Bu anlamlar içerisinde kavramın sahip olduğu öz manası ise "bir nesnenin hakîkatini kat'î olarak bilmek"tir.
Kelime-i tevhit anlamı çok fazla sorulmaktadır. Kelime-i tevhit denildiğinde “Lâ ilahe illallah, Muhammedîn Resulullah" ifadesi akla gelmektedir. Bunun anlamı da Allah'tan başka ilah yoktur, Muhammed (SAV) ise onun resulü yani peygamberidir. Dolayısıyla bunu söyleyen bu ifadeleri kabul etmiş sayılır.
- Âdem (a.s) cennetten çıkarıldığında, bu isim hürmetine mi affolmuştur? - “Ben, cennetin kapısında 'Lâ ilâhe illallah, Muhammedün rasûlüllah' yazısını gördüm. İsmi, senin İsm-i Şerifi'nin yanında anılan biri, senin yanında en kıymetli olmalıdır.” şeklinde cevap vermiştir.
SON NEFESİNDE “LÂ İLAHE İLLALLAH” DİYEREK VEFAT EDEN MÜSLÜMAN CENNETE GİRER. Burada şu hususa da işaret etmek yerinde olacaktır. Kelime-i tevhid, kalpteki imanın işaretidir. Binâenaleyh hadisimizin anlamı “Kim, son anında Allah'a ve Resûlüne inanmış olarak âhirete göçerse, cennete girer” demek olur.
La İlahe İllallah diyenin günahları silinir, yerine sevap yazılır. La İlahe İllallah cennetin anahtarıdır. Son sözü La İlahe İllallah olan kimsenin ruhu kolay çıkar. İhlasla La İlahe İllallah söylemek kişiyi haramlardan alıkoyar.
Lâ ilâhe illallah'ın yedi tane şartı vardır: Şeyh Abdurrahmân bin Hasen (rahimehullah) “Feth'ul Mecîd” adlı neserinde şöyle demektedir: “Derim ki: La ilahe illallâh şehâdetinde mutlaka olması gereken yedi şart vardır, öyle ki bunların hepsi yerine getirilmeden bu söz, onu söyleyene fayda vermez.
2- Sadece La ilahe illallah demek yetmez. Peygamber efendimize de iman etmek, son Peygamber olduğuna şehadet getirmek şarttır. Yani Muhammedün Resulullah demek de gerekir.
"Lâ ilâhe illallâhül melikül hakkul mübîn Muhammedün rasûlüllâhi sâdikul va'dil emîn." "Mülk sahibi Melik, hak ve varlığı birliği apaçık Mübin olan Allah'tan başka hiçbir ilah yoktur. Vadinde sadık ve emin olan Muhammed (asm) Allah'ın Rasulüdür."
Çünkü son nefeste yani ölüm sekeratında tövbe kabul olmaz... Ancak tövbe etmese de kelime-i şahadet getirdikten sonra mümin olduğuna hükmedilir. İmanla kabre girmek, kişiyi ebedi olarak cehennemde yaşamaktan kurtarır. Fakat hiç ceza çekmemesine vesile değildir.
Ayakta, oturarak veya yatarak Allah'ı anmakta, dua edilmesinde bir sakınca yoktur. Kur'ân-ı Kerîm'de, “Onlar ayakta iken, otururken ve yanları üzerine yatarken Allah'ı anarlar.” (Âl-i İmrân, 3/191) buyrulmaktadır. Berâ b. Âzib'den (r.a.) rivâyet edildiğine göre Hz.
a) “Lâ ilahe illallah” diyen cennete girer, peygambere ve diğer iman esaslarına inanması, ibadet etmesi, haramlardan uzak durması gerekmez.”
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri