Harekesiz Vav(و), kalın okunan harfleri "u" sesiyle, ince okunan harfleriyse "u" ile "ü" arasında bir sesle uzatarak okutur.
Vav harfi aynı zamanda yardımcı harftir. Sessiz bir harften sonra gelerek o sessiz harfi o, ö, u, ü sesleriyle okutur. Türkçe kelimelerde bu “u”lar kısa, Arapça ve Farsça kelimelerde ise uzun u “û” şeklinde okunur.
Hemze ( ء )
Hemze, bazı kelimelerde Vav ( و ) ve Ye ( ى ) 'nin üzerinde yazılmıştır. Bu şekilde yazıldığında bu harfler yerine hemze okunur.
- Kur'an-ı Kerim'de vav ile başlayan ayetlerde yemin edilmiştir. Vav harfi 'Yemin' anlamında, "Sana yöneldim, sana güvendim” anlamındadır. - Anne karnındaki cenin duruşuna benzetilen vav harfi; Vahidiyet, Vahdaniyeti temsil etmesi nedeniyle Allahın birliğini ve benzersizliğini simgeler.
Tenvin veya Cezimli Nun dan sonra Ye, Mim, Nun, Vav gelirse İdğam-ı Meal Ğunne olur. Tenvin veya Cezimli Nun'dan sonra Ye, Mim, Nun, Vav harfleri ayrı kelimelerde yan yana gelirse, genizde idğamla birlikte ğunne uygulaması yapılır. Nun sesi genizde tatlı bir nağme ile akıtılarak okunur.
İlgili 24 soru bulundu
Lale süsleme sanatında Allah'ı c.c. sembolize eder. Vav harfi, Vahidiyet, Vahdaniyeti ihtiva etmesi yönüyle de Allah'ın birliğini ifade eder.
Dudakların uçları birbirine değmeden, öne doğru toparlanmasıyla çıkarılır. Yumuşak ve ince bir harftir. Vav harfi sadece sağdan bitişebilen bir harftir.
Elif harfinin en önemli özelliği, her zaman tek başına ve dik şekilde yazılıyor olmasıdır. Bir inanışa göre elif alfabenin ilk harfi olduğu için diğer harflerin de varlık sebebidir. Tasavvuf sanatında Elif harfi Allah'ı sembolize eder. Elif harfi zarafetin, aynı zamanda gücün timsalidir.
Elif harfi, Allah'ın birliği anlamına gelmektedir... Vav harfi ise anne karnında cenin pozisyonundaki bir kulu ve secdeye varan edepli bir kul anlamına gelir... Bu iki harf ve anlam beraber kullanılır. Bu da “elif gibi dik durmayı da vav gibi secde etmeyi de bilen insan” için beraber vardır...
Semboller, kutsal yerine konmadığı sürece vav harfini kolye olarak kullanmanın bir sakıncası yoktur.
Hemze çoğunlukla aslî harftir; bazan vav, yâ veya eliften bedel olabilir. Elif ise aslî harf değildir; daima ibdâl harfi olarak bulunur. 6. Hemze kelimelerin baş, orta ve sonlarında yer alabilirken elif asla başa gelmez.
Elif harfi (harekeli iken Hemze) harekesine göre a ile e, ı ile i veya u ile ü arasında sesler veren bir harftir.
“VAV” veya “YA” ŞEKLİNDE YAZILAN ELİF'İ TANIYALIM. Yazılış kurallarından dolayı elif harfi, bazen harekesiz “vav” ( ) veya “ye” ( ) şeklinde yazılabilir. Bunlar, kalın harfleri “a” sesiyle, ince harfleri ise “e-a” arası bir sesle uzatarak okuturlar.
و harfi harekesiz olup kendisinden önceki harfin harekesi ötre olursa و med harfi olur. Kendisinden önceki harf kalın bir harf ise “u” sesi ile bu kalın harfi uzatır. Eğer kendisinden önceki harf ince bir harf ise “u-ü” arası bir sesle bu ince harfi bir elif miktarı uzatır.
ÜSTÜN: Harfin üzerine gelen bu işaret ince harfleri "e" sesi ile, kalın okunan harfleriyse "a" sesi ile okutur. İnce harflerden ع – ر – ح üstünlü olduğu zaman a sesiyle okunur.
1. Atıf “vâv”ı. Çok kullanılması sebebiyle bağlaçların esasını teşkil eder. Aynı i'rab konumundaki iki öğeyi (kelime veya cümle), Basra mektebine göre öncelik-sonralık şartı olmadan birbirine bağlama ve i'rab hükmünde ortak etme vazifesi görür.
Bütün mahlukat ana karnında `Vav`ken, `Vav` gibi kıvrılmışken, dünya gelince `Elif` olup dimdik durur. “Elif” harfi insanın, haksızlığa, zülme ve yanlışa karşı duruşunu temsil ettiğine ianılır. Hayatı boyunca fiziki olarak “Elif” olarak yaşar, ihtiyarladıkça tekrar “Vav” gibi iki büklüm olur.
Vav harfi, Vahidiyet, Vahdaniyeti ihtiva etmesi yönüyle de Allah'ın birliğini ifade eder. İyi bakıldığında, görmek için bakıldığında; Bazen bir insanın secdedeki hali, bazen bir ceninin anne karnında ki haline benzer Vav Harfi, Allah'ın Vahid ismini ve birliğini simgeler.
Muska, dinî kitap ve üzerinde Allah yazısı olan takılarla tuvalete vb. yerlere girmek caiz midir? Tuvalete girerken kişinin üzerinde Allah adının yazılı olduğu kâğıt, kitap veya Mushaf bulunması mekruhtur (Şürünbülâlî, Merâkı'l-felâh, 27).
Kur'an-ı Kerim Elifbası'nda 28 harf vardır! Kur'an-ı Kerim alfabesinin birbirinden güzel 28 harfi. Bu harfler, “Elif” harfiyle başlar, “Ye” harfiyle biter. Harflerin Türkçede kullandığımız harflerden farklı bir özelliği vardır.
ELİF İSMİ KURAN'DA VAR MI, GEÇİYOR MU? Elif ismi Kur'an-ı Kerim'de geçmektedir ve Elif ismini koymak caizdir.
Arapça kökenli olan Elif, zarif ve naif kız anlamlarına gelmektedir. Uzun ince zarif kız, alışmış – alışkın, dost ve tanıdık anlamlarına da gelmektedir. Elif ismi Arap alfabesinin ilk harfi olduğundan dolayı ve Kuran-ı Kerim'in 2. suresi olan Bakara Suresinin ilk kelimesi olarak Kuran-ı Kerim'de yer almaktadır.
Tenvin veya sakin nun'dan sonra vav, nun, mim ya da ye harflerinden biri gelirse gunneliidgam yapılır.
Vav, İbrani alfabesi'nin (ו ) ve Ebced hesabına göre Arap alfabesinin (و ) altıncı harfi olup modern Arap alfabesinin yirmi yedinci harfidir.
Değişken Hava Hacimli (Debili) (VAV- Variable Air Volume) hava çıkış üniteleri (terminal), basınçtan bağımsız olarak hava hacmini hassas olarak ölçer ve kontrol eder. Isı yüküne bağlı olarak hava hacmini kontrol eder. Bu tip hava çıkış ünitelerine “VAV terminali”, “VAV Kutusu” ya da “VAV Ünitesi” denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri