Kurdeşen olarak da bilinen ürtiker, ani başlangıçlı, ciltte kabarık, kaşıntılı ve genellikle kırmızı lekelerle karakterize, kimi zaman dudak, göz kapağı gibi bölgelerde şişlikler ile seyreden ve yaşam kalitesini oldukça olumsuz etkileyen bir cilt hastalığıdır.
Ürtikerin en önemli belirtisi ciltte oluşan kırmızı ve kaşıntılı kabartılardır. Büyüklükleri çok değişken olmakla birlikte genellikle birkaç milimetrelik çok sayıda kabartılar şeklinde görülür. Vücudun her yerinde oluşabilen bu kabartıların neden olduğu kaşıntı genellikle gece saatlerinde şiddetlenir.
Akut ürtiker (<6 hafta süren), kronik türe (>6 hafta süren) oranla çok daha yaygındır. Ürtikerin yanında anjiyoödem olarak adlandırılan şişlikler de görülebilir. Anjiyoödem genel olarak yüzde ve dudakların çevresinde görülse de vücudun herhangi bir yerinde de ortaya çıkabilir.
Kurdeşen ya da tıbbi adıyla ürtiker ciltte aniden ortaya çıkan ve ortası soluk kırmızı döküntülere sebep olan bir rahatsızlıktır. Halk arasında kurdeşen dökmek olarak tabir edilen hastalık vücutta genellikle belirli bir bölgede ortaya çıkar. Fakat bazen tüm vücudu kaplayan döküntüler de bulunabilir.
İki yaklaşım da genellikle doğru değildir. Eğer ürtiker bulguları şiddetli ve deri bulgularının yanında dilde ve boğazda şişme ve solunum bulguları varsa acil olarak doktora başvurulmalıdır.
İlgili 22 soru bulundu
Kurdeşen olan kişiler ne yememeli? Kurdeşen olan kişiler alerjiye sebep olabilecek histamin içerikli besinlerden uzak durmalıdır. Özellikle süt ve süt ürünleri, fındık, fıstık ve çilek gibi besinler alerji riski yüksek olan besinlerdir.
Kurdeşen (Ürtiker)
Hayati tehlike oluşturmamasına rağmen bazı kanser hastalıkları da dahil olmak üzere bir çok hastalıktan daha çok yaşam konforunu bozan bir hastalıktır.
Stresten Kaçınma
Stres, kurdeşen semptomlarını tetikler.
Akut kurdeşen bazı vakalarda 6 haftadan daha uzun sürebilir. Bu durumda rahatsızlık, kronik kurdeşen olarak tanımlanır. Sağlıklı bireyler arasında ortalama %1 oranında görülen kronik kurdeşen, akut kurdeşenin 6 haftadan daha uzun süren halidir.
Bazen birkaç milimetre veya birkaç santimetre olsa da bu lekeler birleşerek genişleyebilir. Cilt yüzeyindeki semptomlar 24 saat içinde belirip yok olabilir. Ürtiker kişiden kişiye bulaşmaz. Bazı durumlarda kızarıklıklar ve kabartılar altı hafta boyunca veya yıllar gibi daha uzun dönem sürebilir.
Kronik ürtiker
Bir otoimmün neden olasıdır. Kronik spontan ürtiker ayrıca aşağıdakilerle ilişkilendirilmiştir: Helicobacter pylori, bağırsak parazitleri gibi altta yatan kronik enfeksiyon. Sistemik lupus eritematozus, tiroid hastalığı, çölyak hastalığı, vitiligo ve diğerleri gibi kronik otoimmün hastalıklar.
Bu olay cildin üst ve orta tabakalarında olduğu zaman kurdeşen denen kaşıntılı, kızarık döküntüler gelişir; cildin alt tabakası ve cilt altı dokuda olduğunda anjiyoödem denen şişmeler olur. Bu şişmeler daha çok cilt altı dokunun gevşek olduğu göz kapakları, dudak, el ve ayaklarda görülür.
Çoğu zaman kısa sürer ve iz bırakmadan geçer. Bu durumdaki birçok hastamız kendileri de tedavi olmadan rahatsızlıklarının geçtiğini iletmektedir. Ancak bazı durumlarda bu kurdeşen döküntüleri şiddetli olabilir; yüzde, gözde, dudaklarda şişmeyle birlikte olabilir; hastalarımızda yaşam kalitesini bozabilir.
Kalamin losyon uygulaması
Kalamin losyonun soğutucu etkisi vardır. Bu nedenle kaşıntılı kızarık bölgelere sürülebilir ve aynı zamanda soğuk havlu da uygulanabilir. Kurdeşen psikolojik stres yaratan bir hastalıktır.
Ürtikerde deri belirtileri, vücudun her yerinde görülebilen kırmızı pembe kabarıklıklardır. Büyüklükleri çok değişkendir, 1-2 mm veya geniş alanları kaplayan plaklar şeklinde olabilir. Kabarıklıklar çoğunlukla kaşıntılıdır, kaşıntı sıklıkla geceleri artar. Lezyonlar genellikle hiç iz bırakmadan 24 saat içinde kaybolur.
Özellikle ilaçlar (en sık antibiyotikler, ağrı kesiciler, epilepsi ilaçları) ve yiyecekler (kabuklu deniz hayvanları, balık, süt, fındık, fıstık, patates, baklagiller, kereviz, maydonoz, havuç, baharatlar, pirinç, muz, elma, portakal) ürtikere neden olur.
Kurdeşen olarak da bilinen ürtiker, ani başlangıçlı, ciltte kabarık, kaşıntılı ve genellikle kırmızı lekelerle karakterize, kimi zaman dudak, göz kapağı gibi bölgelerde şişlikler ile seyreden ve yaşam kalitesini oldukça olumsuz etkileyen bir cilt hastalığıdır.
Bu yönteme ek olarak soğuk suyla duş almak da kurdeşen döküntülerine karşı büyük ölçüde rahatlama sağlar. Nemlendirici Kremler: Kurdeşen döküntüleri deride kurumaya sebep olacağından aşırı bir kaşıntıya yol açabilir. Nemlendirici kremler veya losyonlar cildin kurumasını önleyerek kaşıntının azalmasında etki olur.
Akut ürtiker besinler ya da ilaçlara bağlı alerjik reaksiyonlar ve enfeksiyonlar sırasında ortaya çıkabilir. Genellikle 2-3 hafta içerisinde kendiliğinden geçer. Kronik ürtiker hastalarının ancak %25'inde şikayetler dış etkenlere bağlı olarak gelişmektedir.
Kanser kaşıntısı nasıl olur? Kanser kaşıntısı, tümörün salgıladığı maddelerden veya vücudun tümöre tepki vermesinden kaynaklanır. Bu kaşıntılar vücudun her yerinde olabilir ancak bacaklarda ve göğüste daha yaygındır Genellikle kanser tedavisi görülünce azalır.
Kanserle kaşıntısı, genellikle derin ve yaygın bir hissiyatla kendini gösterir. Kanser kaşıntısı belli bir bölgeyle sınırlı kalmayıp vücudun geneline yayılır. Bu tip kaşıntı, özellikle lenfoma ve deri kanseri gibi bazı kanser türlerinde daha belirgindir ve geceleri kaşıntının şiddeti artar.
Çay alerjisi, diğer alerjiler gibi bir bağışıklık tepkisi oluşturmaktadır. Bu, vücudun bir maddeyi tehlikeli olarak algılayıp antikor üreterek ona karşı çalıştığında ortaya çıkmaktadır. Çay alerjisinde görülen belirtilerden bazıları şunlardır: Kurdeşen.
· Isırılan bölgeyi ılık suyla yıkayıp nemlendirici sürün. · Çok sıcak suyla duş almayın; cilt temizliğinde sert kese ve liften uzak durun. · Kolonya, ıslak mendil gibi kimyasal maddelerin cilde temasından kaçının.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri