Tetikleyici alerjen gıdalar arasında fındık ve yer fıstığı gibi kuruyemişler, kabuklu deniz ürünleri, bazı aromalı çaylar, yumurta, muz ve çilek gibi bazı meyveler, bira ve şarap gibi alkoller, gıda boyalarıyla hazırlanan paketli ürünler bulunur.
Gıdalar ile oluşan akut ürtiker çocuklarda sık olup, yaş ile beraber görülme sıklığı azalmaktadır. Süt, yumurta, buğday, kuruyemiş ve deniz ürünlerinin akut ürtikere en sık neden olan gıdalardandır. Gıda katkı maddeleri ise psödoallerjik reaksiyona yol açarak ürtikeri tetiklemektedir.
Genellikle süt ve süt ürünleri, gluten, fındık, fıstık, yer fıstığı, domates, çilek ve balık en alerjik besinlerdir. Kurdeşen hastaları ne yememeli diye soranlar, öncelikle bu tür alerjik besinlerden uzak durmalı ve doktora danışarak en kısa sürede bir gıda intoleransı testi yaptırmalıdır.
Alerjik faktörler. Özellikle ilaçlar (en sık antibiyotikler, ağrı kesiciler, epilepsi ilaçları) ve yiyecekler (kabuklu deniz hayvanları, balık, süt, fındık, fıstık, patates, baklagiller, kereviz, maydonoz, havuç, baharatlar, pirinç, muz, elma, portakal) ürtikere neden olur.
KURDEŞEN (ÜRTİKER) NEDEN OLUR? Ürtiker, genelde alerjisi olan kişiler arasında yaygın olmakla birlikte, alerjisi olmayan kişilerde de görülebilmektedir. Alerjiye ek olarak; tiroid, mide-bağırsak hastalıkları, kolejen doku hastalıklarının ilk semptomları olabilir. Ürtikerin bir diğer önemli nedeni de strestir.
İlgili 18 soru bulundu
Ürtiker Kalıcı Bir Hastalık mı? Ciltte beliren şişkinlikler ve kızarıklıklar genellikle 7-14 gün içerisinde kendiliğinden geçer ve ciddi bir tehdit değildir. Ancak belli durumlarda nüks edip belirtilerin 6 haftayı geçmesine kronik ürtiker adı verilir.
Ürtiker (Kurdeşen ) Neden Önemlidir? Ürtiker (kurdeşen) çoğunlukla kendiliğinden düzelen bir hastalıktır. Fakat akut ürtiker başlangıçta sistemik şiddetli bir alerjik reaksiyonun ilk belirtisi olabilir ve hayati tehlike yaratabilir. Kurdeşene neden olan herhangi bir alerjen varsa daha sonra benzer tablolar görülebilir.
Kurdeşen Kimlerde Görülür? Her beş çocuktan veya yetişkinden biri, yaşamları boyunca en az bir akut ürtiker atağı geçirir. Atopiklerde daha yaygındır. Tüm ırkları ve her iki cinsiyeti etkiler.
Akut ürtiker besinler ya da ilaçlara bağlı alerjik reaksiyonlar ve enfeksiyonlar sırasında ortaya çıkabilir. Genellikle 2-3 hafta içerisinde kendiliğinden geçer. Kronik ürtiker hastalarının ancak %25'inde şikayetler dış etkenlere bağlı olarak gelişmektedir.
Yetişkinlerde Kurdeşen Tedavisi; cetirizine, fexofenadine ve ebastine benzeri sedasyon göstermeyen ilaçlarla başlamaktadır. Bir aylık düzenli kullanımda hastanın şikayetleri giderilemezse de ilaç dozu 2 veya 4 katına kadar artırılmaktadır. Doz yükseltimi de işe yaramazsa enjeksiyon tedavisine başvurulmaktadır.
“Halk arasında sıkıntıdan kurdeşen oldum” diyenleri sıkça duyarız. Psikolojik sıkıntılar gerçekten ürtikere sebep olur mu? Kesinlikle çok doğru bir tabir. Ürtikerin en sık görülen tetikleyicileri arasında, duygusal stres yer alıyor.
Kabarcıklar tamamen geçene kadar ılık ya da soğuk suyla duş alınmalı. Soğuk duş, hem yanma hissini giderir hem de ağrıyı azaltır. Hastalar bol bol D vitamini takviyesi almalı, uyku ve beslenme düzenine dikkat etmeli. Başta bal olmak üzere alerjik reaksiyona yol açabilecek besinler mümkün olduğunca az tüketilmeli.
Kurdeşen tedavi edilmediğinde doğabilecek sonuçları şöyle sıralayabiliriz; Nefes almada zorluk: Vücutta görülen şişlikler eğer çocuğunuzun ağzında ve boğazında da meydana gelirse, nefes almada zorluk ve dolayısıyla bayılma meydana gelebilir. Eğer ağızda, dilde ve boğazda şişme varsa hemen acil servise başvurun.
Toplumumuzda besin alerjisine en sık yol açan besinler inek sütü, yumurta akı, fındık, fıstık, ceviz, mercimek, buğday ve ettir. Daha az sıklıkla soya, nohut ve balık da alerjiye neden olabilir.
Antihistaminik tedavisine cevap vermeyen kronik kurdeşenli vakalarda ve aspirine duyarlı hastalarda montelukast tedavi tavsiye edilmektedir. Antihistaminik ve montelukast kombinasyonu bazı hastalarda iyi sonuç verebilmekte olup, 2-4 hafta içinde cevap alınamazsa kombinasyon tedavisi kesilebilir.
Ürtiker, halk arasında kurdeşen olarak adlandırılan bir tür alerjik deri hastalığıdır. Deride kabarık, kızarık ve içi sıvı dolu döküntüler şeklinde gelişen ürtiker, bazen vücudun belirli bir bölümünde bazen de tüm vücuda yayılacak şekilde ortaya çıkabilir.
Ürtiker hastaları normal şekilde yıkanabilir, ancak suyun ılık olduğundan emin olunmalı ve yıkanma süresi 10 dakika ile sınırlanmalıdır. Alternatif olarak banyo suyuna koloidal yulaf ezmesi içeren bir ürün eklenerek kaşıntıyı da hafifletmek mümkün olabilir.
Bu deri hastalığının 6 haftadan fazla devam etmesi kronik ürtiker olarak tarif edilir. Hayati tehlike oluşturmamasına rağmen bazı kanser hastalıkları da dahil olmak üzere bir çok hastalıktan daha çok yaşam konforunu bozan bir hastalıktır.
Elma sirkesi ve su ile hazırlanan karışımla banyo yapılması kurdeşene karşı oldukça etkilidir. Düzenli incir tüketilmesi cilt hastalıkları ve kurdeşene karşı etkili olduğu bilinmektedir.
Stres ve psikolojik sorunlar ürtikere yol açan en önemli nedenler arasındadır. Stresten mümkün olduğunca uzak durulmalı ve gerekli durumlarda aşağıdaki ilaçlar kullanılmalıdır. En sık kullanılan ilaçlar; Antihistaminikler; Kaşıntı ve kabarıklığı birçok hastada düzelten, tedavide öncelikle kullanılan ilaçlardır.
Kurdeşen olarak da bilinen ürtiker, ani başlangıçlı, ciltte kabarık, kaşıntılı ve genellikle kırmızı lekelerle karakterize, kimi zaman dudak, göz kapağı gibi bölgelerde şişlikler ile seyreden ve yaşam kalitesini oldukça olumsuz etkileyen bir cilt hastalığıdır.
Böcek sokmaları ürtikere yol açabilir. Hipertirioidi ve hipotiroidi hastalarında da sık görülür. Özellikle kronik tiroidit olgularında şiddetli seyreder. Nadiren kolon, akciğer, lenf kanserlerinin başlangıcında görülür.
· Isırılan bölgeyi ılık suyla yıkayıp nemlendirici sürün. · Çok sıcak suyla duş almayın; cilt temizliğinde sert kese ve liften uzak durun. · Kolonya, ıslak mendil gibi kimyasal maddelerin cilde temasından kaçının.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri