Kurdeşen hastalığı ilerlerse ne olur? Kurdeşen hastalığı ilerlediğinde ciltteki kaşıntı ve kızarıklık artar. Bu durum şiddetli hale gelebilir ve sağlık sorunlarına neden olabilir. Bazı insanlar kurdeşenin ilerlemesiyle birlikte nefes almada güçlük çekme, baş dönmesi ve bayılma gibi semptomlar yaşayabilir.
Kurdeşen Tehlikeli Mi? Ciltte kızarıklık şeklinde görülen kurdeşen, 1 hafta- 14 gün içerisinde kendiliğinden yok olabilir. Sağlık için ciddi bir tehdit oluşturmamaktadır.
Eğer ürtikerden kaynaklanan kızarıklıklar ile kabarıklıklar altı haftadan daha uzun süre devam ederse ve aylar ya da yıllar boyunca sık sık tekrarlarsa, durum kronik ürtiker olarak kabul edilir. Kronik ürtiker insanlar çok rahatsız edici olabilir.
KURDEŞEN (ÜRTİKER) NEDEN OLUR? Ürtiker, genelde alerjisi olan kişiler arasında yaygın olmakla birlikte, alerjisi olmayan kişilerde de görülebilmektedir. Alerjiye ek olarak; tiroid, mide-bağırsak hastalıkları, kolejen doku hastalıklarının ilk semptomları olabilir. Ürtikerin bir diğer önemli nedeni de strestir.
Bazı durumlarda kızarık görünüme şişlikler ve kaşınma da eşlik eder. Bu şiş ve kabarık deri görünümü gün içinde kaybolup yeniden ortaya çıkabilir. Bu belirtiler bazı vakalarda vücudun çok küçük bir bölümünde görülürken bazı hastalarda ise geniş bir alana yayılabilir.
İlgili 25 soru bulundu
“Halk arasında sıkıntıdan kurdeşen oldum” diyenleri sıkça duyarız. Psikolojik sıkıntılar gerçekten ürtikere sebep olur mu? Kesinlikle çok doğru bir tabir. Ürtikerin en sık görülen tetikleyicileri arasında, duygusal stres yer alıyor.
Genellikle 2-3 hafta içerisinde kendiliğinden geçer. Kronik ürtiker hastalarının ancak %25'inde şikayetler dış etkenlere bağlı olarak gelişmektedir. Bu etkenler fiziksel, kontakt ve kolinerjik olarak alt tipleri oluşturmaktadır.
Tıp uzmanları genellikle kronik ürtikerin nedenini veya akut ürtikerin neden bazen kronik bir hal aldığının nedenini belirleyemezler. Bunlarla birlikte bazı vakalarda kronik ürtiker tiroid hastalığı veya nadiren kanser gibi altta yatan başka bir tıbbi durum ile ilişkili olabilir.
Ürtikerde deri belirtileri, vücudun her yerinde görülebilen kırmızı, sert kabarıklıklardır. Büyüklükleri çok değişkendir, 1-2 mm veya geniş alanları kaplayan plaklar şeklinde olabilir. Kabarıklıklar çoğunlukla kaşıntılıdır, kaşıntı geceleri artar.
Halk arasında kurdeşen olarak da bilinen ve çeşitli şekillerde kendini belli eden bir cilt hastalığı olan ürtiker, cilt yüzeyinde kabarmalar, kızarık lekeler ve ilgili bölgede kaşıntı gibi belirtilerle kendini gösteren bir rahatsızlıktır.
Kurdeşen, vücut içinden ya da dışarıdan gelebilecek çeşitli uyaranlarla tetiklenmektedir. Bu uyaranların bir kısmı alerjik mekanizmalar yoluyla, bazıları iltihabi enfeksiyonlar sırasında veya sonrasında, diğerleri ise soğuk, sıcak, basınç ve efor gibi fiziksel etkiler yoluyla kurdeşeni tetikler.
Plak şeklindeki bu döküntüler genelde 20 dakika ile 3 saat arasında sürüp, iz bırakmadan kaybolur, ardından başka bir bölgede yeniden çıkar. Derideki kızarık alanlar birleşip, büyük, yuvarlak veya düzensiz şekil alabilirler.
Böcek sokmaları ürtikere yol açabilir. Hipertirioidi ve hipotiroidi hastalarında da sık görülür. Özellikle kronik tiroidit olgularında şiddetli seyreder. Nadiren kolon, akciğer, lenf kanserlerinin başlangıcında görülür.
Antihistaminik tedavisine cevap vermeyen kronik kurdeşenli vakalarda ve aspirine duyarlı hastalarda montelukast tedavi tavsiye edilmektedir. Antihistaminik ve montelukast kombinasyonu bazı hastalarda iyi sonuç verebilmekte olup, 2-4 hafta içinde cevap alınamazsa kombinasyon tedavisi kesilebilir.
Yetişkinlerde Kurdeşen Tedavisi; cetirizine, fexofenadine ve ebastine benzeri sedasyon göstermeyen ilaçlarla başlamaktadır. Bir aylık düzenli kullanımda hastanın şikayetleri giderilemezse de ilaç dozu 2 veya 4 katına kadar artırılmaktadır. Doz yükseltimi de işe yaramazsa enjeksiyon tedavisine başvurulmaktadır.
Kronik Ürtiker
Kronik ürtikerin potansiyel tetikleyicileri arasında da ilaçlar, besinler ve besin katkı maddeleri, enfeksiyonlar, solunum yolu ile alınan alerjenler, sistemik hastalıklar, gebelik, adet dönemi, diş implantları ve psikolojik faktörler yer alır.
UZUN SÜREN VE ŞİDDETLİ KAŞINTILAR VARSA…
Uzun süren, tekrar eden, şiddetli kaşıntılar varsa, ciltte kızarıklık, iltihaplanma gibi başka belirtiler görülüyorsa, dermatoloji doktoruna mutlaka başvurulması gerekir.
Kurdeşen (Ürtiker)
Hayati tehlike oluşturmamasına rağmen bazı kanser hastalıkları da dahil olmak üzere bir çok hastalıktan daha çok yaşam konforunu bozan bir hastalıktır.
Ürtiker hastaları normal şekilde yıkanabilir, ancak suyun ılık olduğundan emin olunmalı ve yıkanma süresi 10 dakika ile sınırlanmalıdır. Alternatif olarak banyo suyuna koloidal yulaf ezmesi içeren bir ürün eklenerek kaşıntıyı da hafifletmek mümkün olabilir.
Kurdeşen Kimlerde Görülür? Her beş çocuktan veya yetişkinden biri, yaşamları boyunca en az bir akut ürtiker atağı geçirir. Atopiklerde daha yaygındır. Tüm ırkları ve her iki cinsiyeti etkiler.
Ürtikerin en yaygın belirtileri; -Deride kırmızı ve sert kabarıklıklar, -Geceleri artış gösteren kaşıntı şeklindedir. Ayrıca kusma, halsizlik, eklem ağrısı, baş dönmesi, baş ağrısı, karın ağrısı gibi belirtiler de gözlemlenebilmektedir.
Deri hastalıklarının %70 i psikolojik nedenlerden dolayı ortaya çıkıyor. Sedef, kurdeşen, renk kaybı, alerjik hastalıklar, bütün veya bölgesel olarak saç veya vücutta kıl dökülmesi gibi en fazla görülen deri hastalıklarının kökeni psikolojik.
Yumurta, süt, çikolata, çilek, balık gibi gıdalar çocukluk çağında ürtikeri tetikler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri