Dr. Mustafa Erdoğan Sürat, 'Agora Meyhanesi' gibi ünlü pek çok bestenin Kurdî makamlarda bestelendiğini, Zeki Müren'e hocalık yapan Haydar Telhunar'ın da aralarında bulunduğu ünlü bestekarların Kürt olduğunu söyledi.
Kürdi Makamı Özellikleri
Dizi: Yerinde bir Kürdi dörtlüsüne Neva perdesinde bir Buselik beşlisinin eklenmesiyle oluşur. Güçlü: Neva perdesidir. Yeden: Rast perdesidir. Donanım: Si küçük mücennep bemolü.
Kürdî Perdesi.
Türk mûsikisi ses sistemi içinde orta sekizlinin yirminci perdesi olan sesin adıdır. Bûselik perdesine (si) bir küçük mücennep bemolü veya dügâh perdesine (la) bir bakiye diyezi ya da çârgâh perdesine (do) bir tanini bemolü konularak elde edilir ve gösterilir.
MUHAYYERKÜRDİ MAKAMI
Geleneksel notalama dikkate alındığında, birinci güçlüsü 12. derecedeki Muhayyer perdesi, 2. güçlüsü 9. derecedeki Hüseyni perdesi, durağı 5. derecedeki Dügah perdesi olan makamdır. Kürdili aşıttan elde edilir.
İlgili 19 soru bulundu
Uşşak Makamı temel ya da ana bir makamdır. Uşşak kelime anlamı olarak aşıklar anlamına geldiğinden bu makama aşıklar makamı adı verilir. Uşşak Makamı aynı Rast Makamı gibi pest bölgeleri daha çok kullandığından dini duygular oluşturan ağır başlı bir makamdır.
Uşşak makamının en önemli ve karakteristik asma karar perdesi Segah ( 1 koma Sİ bemol) perdesidir.
Kürdilihicazkâr adının, hicazkar makamındaki segâh perdesinin kürdî olmasından dolayı ortaya çıktığı anlaşılmaktadır. Çeşitli eserlerde, hicazkâr ve kürdî dizisi veya hicazkâr dörtlüsünün karışımı görülür.
Türk mûsikisinde bir birleşik makam. Türk ve Arap mûsikisinin en temel özelliğini belirleyen mûsiki terimi. Türk mûsikisinde bir makam adı.
Makâmât-ı Evliyâ, Akşemseddin'in evliyâ makamları anlamına gelen Türkçe olarak kaleme aldığı, mürşid, makam-ı velâyet ve velîlerin dereceleri gibi tasavvufî konuları ele alan bir eserdir. Eser, on sekiz bölüme ayrılmış ve her bölüm ayrı bir makama tahsis edilmiştir.
Güçlüsü : Uşşâk makamında olduğu gibi, Uşşâk Dörtlüsü ile Bûselik Beşlisi'nin ek yerindeki Nevâ perdesidir. Üzerinde Bûselik çeşnili yarım karar yapılır.
Hüseyni Aşiran perdesinde buselik beşlisine Buselik perdesinde Kürdi dörtlüsünün eklenmesiyle oluşmuş bir makamdır, buselik makamının inici-çıkıcı rast şeddidir.
Bu bilgiler dahilinde, Corduene veya Karduya'yı proto-Kürt bölgesi ve Kürtlerin ataları olarak kabul görülmüş ve bu görüş bazı akademik bulgular ile desteklenmiştir.
Türkiye Kürtleri, Türkiye sınırları içerisinde yaşayan, TC vatandaşı olan Türk olup etnik kökeni Kürt olan Kürtlerdir. Yoğun olarak Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde olmakla birlikte ülkenin diğer tüm bölgelerinde yaşamaktadırlar.
Zerdüştlük. Kürtler'in İslamiyet, Hıristiyanlık ve Musevilikten önceki dini olan Zerdüştlük, M.Ö. 660-583 yılları arasında yaşamış olan Zerdüşt tarafından kurulmuştur. Medler zamanında bölgesel bir din iken Pers İmparatorluğu döneminde resmî din olmuştur ve resmî yetini Sasaniler'in yıkılmasına kadar korumuştur.
"Cover" (Okunuşu kavır), kökeni eski Fransızcaya (coverir, 13. Yüzyıl) dayanan İngilizce bir sözcük olmasına rağmen birçok dilde değiştirilmeden kullanılmıştır. Türkçedeki en yaygın karşılığı aranjmandır.
Müzikte, monofoni, tipik olarak tek bir şarkıcı tarafından söylenen veya uyum veya akorlara eşlik etmeden tek bir enstrüman çalar (örneğin bir flüt çalar) tarafından çalınan, bir melodiden (veya "akordan") oluşan müzik yapısının en basitidir. Birçok türkü ve geleneksel şarkılar tek seslidir.
Kürdî dizisi mülayimdir. Pestten tize doğru seslerinin isimleri, dügâh, kürdî, çârigâh, neva, hüseynî, acem, gerdaniye, muhayyerdir; nota isimleri ise, la, küçük mücennep bemollü si, do, re, mi, fa, sol, la, dır.
kür, eski lisanda kör demek; dil ise gönül demektir. yani gönlü, kalbi kör demektir bu makam. bu nedendendir ki kalplere en çok dokunan makam kürdili hicazkardır.
Bunlar: Çargah Makamı, Buselik Makamı, Kürdî Makamı, Rast Makamı, Uşşak Makamı, Hicaz Makamı, Uzzal Makamı, Hümayun Makamı, Zirgüleli Hicaz Makamı, Neva Makamı, Tahir Makamı, Bayati Makamı, Muhayyer Makamı, Isfahân Makamı, Gülizâr Makamı, Hüseyni Makamı, Karcığar Makamı ve Basit Suzinak Makamı'dır.
A)Basit Makamlar:
Bunlar; Çargâh, Buselik, Kürdi, Rast, Uşşak (Hüseyni) ve Hicaz'dır. Güçlü perdeleri, dörtlü ve beşlilerin ek yerinde olmalıdır.
Çift Diyez: Önündeki notayı bir tam tizleştiren (incelten) işarettir.
Arıza, müzikte ses değiştirici işaretlere verilen isimdir. Bemol (♭): Yanına geldiği notayı yarım ses pesleştiren (kalınlaştıran) işarettir. Natürel (♮): Yanına geldiği notayı doğal sesine getiren işarettir. Diyez (♯): Yanına geldiği notayı yarım ses tizleştiren (incelten) işarettir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri