Kurgulanmış otobiyografi veya oto kurgu türünde yazar, hikayesini belgesel niteliğinde bir gerçek olarak değil, kurgu biçiminde sunar.
Bu tür roman, bir kişinin yaşamı boyunca yaşadığı deneyimlere, tanıştığı kişilere ve karşılaştığı olaylara odaklanır. Diğer biyografik kurgu biçimleri gibi, ayrıntılar genellikle kurgusal türün, yani romanın sanatsal ihtiyaçlarını karşılamak için kırpılır veya yeniden tasarlanır.
Türleri. Bilimsel biyografi(Monografi): bireyin hayatının eleştirisel bir tutumla, araştırma ve incelemelere dayalı olarak anlatıldığı biyografi türüdür. Biyografik roman: Kişinin yaşıyormuş gibi ve roman kurgusuyla anlatılıp kişisel özellikleri ve hayatının tanıtıldığı biyografi türüdür.
Kişinin kendi hayatını anlattığı yazıya otobiyografi denir. Otobiyografide doğumdan itibaren otobiyografinin yazıldığı ana kadar yaşananlardan anlatmaya değer olanlar yazılır.
İlgili 22 soru bulundu
Hayat hikâyesi veya yaşam öyküsü de denir. Eski edebiyatımızda bu türe tercüme-i hâl denirdi. Divan edebiyatında biyografi türüyle benzerlik gösteren eserlere tezkire denir.
Bir yazarın herhangi bir konuda kesin yargılara varmadan, kişisel düşüncelerini kendi kendisiyle konuşuyormuş gibi bir üslupla kaleme aldığı yazılara “deneme” denir.
Özgeçmişin en fazla 2 sayfa olmalı. (Akademik CV daha uzun olabilir.) Birinci ya da üçüncü tekil kişi ağzıyla yazmalısın. Genellikle “Times New Roman” veya “Arial” gibi kolay okunabilen karakterler kullanmalı, 11 ya da 12 punto ile yazmalısın.
Biyograilerin tarihin daha iyi anlaşılmasında belge özelliği gösterebileceği ihtimali unutulmamalıdır. İlk biyografi örneği eski Yunan'da Plutarkhos tarafından kaleme alınırken, bizdeki ilk örnek Ali Şir Nevâî'nin Mecâlisü'n- Nefâis'idir.
Biyografiye konu olan kişi spor, siyaset, din, edebiyat ya da başka herhangi bir sektörden bir kişi olabilir. Biyografisi yazılacak olan kişilerin ortak özelliği ise boy gösterdikleri sektörlerde tanınmış kişiler olmasıdır. Tür olarak gerçekliğe dayanan biyografi, kurgusal olamaz.
Biyografi, toplum tarafından tanınmış olan bir kişinin hayatını tüm ayrıntıları ile anlatmak olarak ifade edilebilir. Biyografi, aynı zamanda edebiyatımızda yaşam öyküsü olarak da bilinmekte olan bir yazı türüdür. Bir kişiyi tüm özellikleri ve yönleriyle tanıtmak için yazılan bir yazı türüdür.
BİYOGRAFİ (YAŞAM ÖYKÜSÜ)
Edebiyat, sanat, spor, siyaset, iş dünyası gibi alanlarda tanınmış insanların bütünüyle hayatlarını, eserlerini, başarılarını okuyucuya anlatmak amacıyla yazılan inceleme yazılarına “biyografi (yaşam öyküsü, hayat hikâyesi)” denir. Eskiden bu tür yazılara tercüme-i hâl denirdi.
Kurgusal ifade,gerçekle alakası olmayan hayal ürünü ifadelerdir. Örnek verecek olursak: Bulutların üstünde harika bir uykuya daldım. BAŞARILAR!
Kurgusal kelimesinin, hayal ürünü anlamı da bulunmaktadır. Özellikle bir felsefe terimi olarak kurgusal kelimesinin sıklıkla kullanıldığı bilinmektedir. Kurgu özelliği taşıyan ve gerçekle ilgisi olmayan durumları ifade etmek için kullanılan bir kelimedir.
Sözlü ve yazılı anlatımda kullanılan unsurlar kendi içerisinde ''gerçek'' ve ''kurgusal'' olmak üzere ikiye ayrılır. Somut, gözlemlenebilir ve akla uygun unsurlar gerçektir. Hayal gücüyle oluşturulmuş, soyut ve düşsel unsurlar ise kurgusal olarak tanımlanır.
Yazılmış birçok tezkire örneği vardır ve bu tezkireler sayesinde çok sayıda bilgiye ulaşma imkanı sağlanmıştır. Tezkirelerin benzediği bir tür ise biyografi olarak bilinir. Divan edebiyatında yer alan tezkireye karşılık olarak günümüzde kullanılan biyografi eşdeğer tutulabilir.
Eskiden bu tür yazılara “tercüme-i hâl” denirdi. Biyografinin özellikleri şunlardır: Biyografide amaç, söz konusu kişiyi tüm yönleriyle tanıtmaktır. Biyografilerde anlatılan kişinin özellikle hayatı, eserleri, kişiliği, görüşleri konu edilir.
Biyografi kısaca yaşam öyküsü olarak ifade edilir. Bir insanın hayatını anlatan bir edebiyat türüdür. Biyografi kurgusal değildir, tamamen gerçek olayları ve kişilerin özelliklerini içerir. Biyografide genellikle kronolojik sıra takip edilir, sade ve açık bir dil ile kaleme alınır.
➡ Gerçekçi ve tarafsız bir dil kullanılır. ➡ 1.kişi ağzından yazılır.
Instagram biyografisi kullanıcı adının altında yer alan küçük alandır. Kişiler kendilerine ait iş unvan bilgilerini paylaşabildiği gibi kısa, havalı, anlamı biyografi sözleri ile dikkat çekebilir. Arkadaşa, sevgiliye ithafen anlamlı ve etkileyici sözler paylaşılır.
Deneme, her türlü konuda yazarın kendi görüşlerini kanıtlama amacı taşımadan okurla sohbet havasında, konuşur gibi yazdığı yazı türüdür.
Deneme, bir yazarın, herhangi bir konu üzerinde kesin sonuçlara gitmeden, iddiasız ve ispatsız kişisel görüş ve düşüncelerini, içtenlikle belirttiği yazılara denir. Diğer bir deyişle kalem denemesi anlamına da gelen deneme, konularını edebiyat, felsefe ve bilim dallarından alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri