1935 YILINDA KURULAN DÜNYACA ÜNLÜ İNGİLİZ YAYINEVI PENGUIN, TÜRK EDEBIYATININ ÖNEMLİ İSİMLERİNDEN SABAHATTİN ALİ'NİN KÜRK MANTOLU MADONNA İSİMLİ ROMANINI MODERN KLASİKLER SERİSİ KAPSAMINDA YAYINLANMAYA HAZIRLANIYOR.
Kürk Mantolu Madonna - Türk Klasikleri.
Weimar Cumhuriyeti'nin yenik, mutsuz, çaresiz insanları Sabahattin Ali'nin Kürk Mantolu Madonna'sının her bölümünde karşımıza çıkıp ısrarla bize hatırlatırlar: Bu, romantizm ve idealizm üzerine bir romandır.
Hem diğer romanlarında hem de öykülerinde genellikle umutsuzluk, yalnızlık, kaçış gibi psikolojik temaları derinlemesine işleyen Sabahattin Ali'nin (Korkmaz 1997) Kürk Mantolu Madonna eseri ise başlı başına bir psikolojik roman olarak kabul edilebilir.
Psikolojik bir anlatı olarak da ifade edebileceğimiz roman aslında üç ana tema etrafında şekilleniyor: Aşk, yalnızlık ve yabancılaşma. Kürk Mantolu Madonna, daha çok bir aşk hikayesi olarak görünse de romanda aslında bir insanın yalnızlaşma sürecine ve giderek topluma yabancılaşmasına şahit oluyoruz.
İlgili 21 soru bulundu
Filiz Ali, BBC'ye verdiği söyleşide, 'Kürk Mantolu Madonna'nın karakteri Maria'nın gerçek bir kişi olduğunu öğrendiklerini söylüyor.
Sabahattin Ali'nin Kürk Mantolu Madonna eseri 1943'te basılmıştı.
Kürk Mantolu Madonna'nın bu denli popüler olmasının sebebi romantik bir aşk hikayesi olmasıdır hiç şüphesiz. Türk edebiyatının usta kalemlerinden birisi olan Sabahattin Ali'nin yazmış olduğu bu kitap, okurların tekrar tekrar okumak isteyeceği kitaplar arasında yer almaktadır.
Kürk Mantolu Madonna, 1920'li ve 1930'lu yıllarda, Berlin ve Ankara'da geçer, fakat romanın ana hikayesinin büyük kısmı Almanya'da yer almaktadır. Roman neredeyse tamamen Raif Efendi ile Maria Puder arasındaki aşka yoğunlaştığından, zaman ve mekan roman üzerinde fazla etki sahibi değildir.
Kürk Mantolu Madonna Sabahattin Ali'nin diğer bütün çalışmalarından farklı olarak daha fazla aşkın acısını okuyucuya aksettirdiği romanıdır. Baş kişiler Raif Efendi ve Maria Puder ekseninde gelişen ilişkiler ağı okuyucuya aşkın imkansızlığını çift öykü katmanı içinde hissettirir.
Modernist romanlarda hayli görülen yabancılaşma, silik-yenik karakterler ve bu karakterlerin derinlemesine işlenişiyle (Sazyek, 2010: 67) Kürk Mantolu Madonna romanında karşılığını bulur. 1953 yılında, Attilâ lhan da Sokaktaki Adam romanındaki Kamarot Hasan karakteriyle toplumsal bir yabancılaşmaya dikkat çeker.
Kürk Mantolu Madonna'nın çok okunmasının ardındaki sebeplerde, yayıncılık ile ilgili arka planlar, telif sıkıntıları, Sabahattin Ali'nin yaşamından ölümüne kadar toplum içerisindeki konumu, değişen imajları ve tarihsel süreç içerisinde toplumda değişiklik gösteren ideolojik görüşler de yer alır.
Bu açıdan, Sabahattin Ali'nin Raif Bey'in sevgilisine “Maria” ismini, yani Hz. İsa'nın annesinin adını vermiş olması, bu göndermeyi bir adım ileri götürme isteği olarak yorumlanabilir. Bu sanat geleneğinin Kürk Mantolu Madonna romanı içinde önemli rol oynadığı rahatlıkla görülebilir.
Raif Efendi'nin içsel yolculuğunu aşk ile sarıp sarmalayarak okuyucuya sunan roman, ilk olarak 1940 yılında Hakikat gazetesinde “Büyük Hikaye” başlığı altında 48 bölüm olarak yayımlandı, sonra 1943 yılında Remzi Kitabevi tarafından basıldı.
Bir tablodan başlayan aşkı anlatan roman için Sabahattin Ali'nin Andrea Del Sarto imzalı "Madonna delle Arpie" tablosundan ilham aldığı biliniyor.
Sabahattin Ali'nin Kürk Mantolu Modanna adlı ünlü romanından yönetmen-senarist İlksen Başarır tarafından uyarlanan filmin yapımcılığını Kutu Film üstleniyor.
Adalet, eşitlik, ayrımcılık gibi bugün hala üzerine tartışılan kavramları işleyen kitap yayımlandıktan 1 yıl sonra yazara Pulitzer ödülü kazandırmasına rağmen ironik bir biçimde ırkçılık içerdiği gerekçesiyle yasaklandı.
Günün birinde Ankara'da karşılaştığı ve Berlin yıllarında pansiyon komşusu olmuş bir Alman kadınından, Berlin'den ayrılmasından kısa bir zaman sonra Maria'nın ölmüş olduğunu öğrenir: Maria, Raif ten olma kızını doğurmuş, bir hafta sonra da ölmüştür.
Sabahattin Ali'nin kızı Filiz Ali'yle torunu İdil Ali de gösterime katıldı. Belgeselde, romandaki ana karakterlerden olan Maria Puder'in de peşine düşüldü. Puder'in gerçek bir kişi olduğunun belirtildiği belgeselde Sabahattin Ali'nin Berlin'de yaşadığı yıllarda bu kadına aşık olduğu anlatıldı.
Sabahattin Ali (25 Şubat 1907; Eğridere, Edirne Vilâyeti - 2 Nisan 1948, Kırklareli), Türk yazar ve şair. Edebî kişiliğini toplumcu gerçekçi bir düzleme oturtarak yaşamındaki deneyimlerini okuyucusuna yansıttı ve kendisinden sonraki Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatını etkileyen bir figür hâline geldi.
Dönemin yazarları Kürk Mantolu Madonna'yı toplumcu gerçekçi bir gözle okumakta zorlanıyor. Bu dönemde romanın beğenilmemesinin sebebi Sabahattin Ali'nin özellikle Kuyucaklı Yusuf romanı ile Anadolu gerçeğini anlatan, toplumcu gerçekçi bir çizgide konumlandırılmış olması.”
Sonunda Maria Puder de Raif Efendi'ye aşık olduğunu itiraf eder. Fakat her güzel şeyin bir sonu olduğu gibi onların mutlulukları da sona gelmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri