Bu tez çalışması Sabahattin Ali'nin Kürk Mantolu Madonna romanında Romantik aşk anlayışının incelenmesi ve romanın farklı sanatsal çalışmalara kaynaklık edebilecek potansiyelinin saptanması amacıyla yapılmıştır.
Geçmişten günümüze kadar popülaritesini koruyan Türk Edebiyatının başyapıtlarından Kürk Mantolu Madonna, roman türü bakımından bir aşk romanıdır.
Weimar Cumhuriyeti'nin yenik, mutsuz, çaresiz insanları Sabahattin Ali'nin Kürk Mantolu Madonna'sının her bölümünde karşımıza çıkıp ısrarla bize hatırlatırlar: Bu, romantizm ve idealizm üzerine bir romandır.
Psikolojik bir anlatı olarak da ifade edebileceğimiz roman aslında üç ana tema etrafında şekilleniyor: Aşk, yalnızlık ve yabancılaşma. Kürk Mantolu Madonna, daha çok bir aşk hikayesi olarak görünse de romanda aslında bir insanın yalnızlaşma sürecine ve giderek topluma yabancılaşmasına şahit oluyoruz.
Şiir,hikaye”(s.15).
İlgili 33 soru bulundu
Dönemin edebiyat anlayışı ise şöyle: “Bir yandan milliyetçilik kodlarının işlendiği, bir yandan da toplumcu gerçekçilik etkisinde olan bir süreç. Dönemin yazarları Kürk Mantolu Madonna'yı toplumcu gerçekçi bir gözle okumakta zorlanıyor.
Kürk Mantolu Madonna kitabında aşk, yalnızlaşma ve yabancılaşma temaları işlenmiştir. Esadında bir aşk hikayesi anlatılsa da bu kitapta karakterlerin derin psikolojik tahlillerine de yer verilir. Bu bağlamda, bireyin yabancılaşması toplumsal bağlamda ele alınır. Kitabın baş kahramı Raif Efendidir.
şte bundan dolayı yazar da romanda anlatıcı olarak, iyi bir gözlem gücüne sahip ve romanın başkahramanı Raif Efendi ile birçok ortak özelliği olan isimsiz kahraman-anlatıcıyı seçer.
Romanın esas karakteri olan Raif Efendi, 30 yaşında, kendi halinde bir banka memurundan fazlası değildir. Fakat bir gün Raif Efendi kendisinde bulunan bir sağlık sorunundan dolayı sanatoryuma gider ve burada geçirdiği tedavi esnasında kendisinin geçmişine inilir.
Create your own. This map was created by a user. Learn how to create your own. Kürk Mantolu Madonna, 1920'li ve 1930'lu yıllarda, Berlin ve Ankara'da geçer, fakat romanın ana hikayesinin büyük kısmı Almanya'da yer almaktadır.
Günümüzde daha çok Kürk Mantolu Madonna romanıyla tanınsa da, Sabahattin Ali Türk Edebiyatı'nda toplumcu gerçekçiliğin erken dönem temsilcilerinden bir tanesidir.
Filiz Ali'ye göre, Kürk Mantolu Madonna otobiyografik öğeler taşıyor. 1920'li yıllarda bir süre Berlin'de yaşayan Sabahattin Ali'nin, bu romanına ilham kaynağı olan kişi ise Berlin'de tanıştığı bir Alman olan Maria.
Kürk Mantolu Madonna-Türk Edebiyat Klasikleri 29 Kitap Açıklaması Kürk Mantolu Madonna'da Sabahattin Ali gözlerini çevirmenlik yapan bir memurun yaşamına çevirir. Havran'da doğup büyüyen Raif Efendi sonunda sanat okumaya karar verir ve kasabasından ayrılır.
13 yaş ve üzeri izleyici kitlesi için uygundur.
Bu açıdan, Sabahattin Ali'nin Raif Bey'in sevgilisine “Maria” ismini, yani Hz. İsa'nın annesinin adını vermiş olması, bu göndermeyi bir adım ileri götürme isteği olarak yorumlanabilir. Bu sanat geleneğinin Kürk Mantolu Madonna romanı içinde önemli rol oynadığı rahatlıkla görülebilir.
Kürk Mantolu Madonna'nın çok okunmasının ardındaki sebeplerde, yayıncılık ile ilgili arka planlar, telif sıkıntıları, Sabahattin Ali'nin yaşamından ölümüne kadar toplum içerisindeki konumu, değişen imajları ve tarihsel süreç içerisinde toplumda değişiklik gösteren ideolojik görüşler de yer alır.
Sabahattin Ali tarafından 1943 yılında kaleme alınan Kürk Mantolu Madonna adlı eser iki farklı kurguyu bünyesinde barındırmaktadır.
Sonunda Maria Puder de Raif Efendi'ye aşık olduğunu itiraf eder. Fakat her güzel şeyin bir sonu olduğu gibi onların mutlulukları da sona gelmiştir.
Kendini inşa eden, kadın üzerindeki toplumsal sınıflandırmaları şiddetle reddeden bir Maria Puder, kadın ressam.
Sabahattin Ali'nin bu muhteşem romanı, yıllar önce bir tutkuya sıkı sıkıya bağlanmış Raif Efendi'nin hikayesini anlatıyor bize.
Raif'in ona âşık olduğuna inanması ve hislerine karşılık vermesi oldukça uzun sürmüştür. Hem Raif Efendi hem de Maria Puder, yıllardır aradıkları kişiyi bulduklarını düşünmüşler ve aşka inanmaya başlamışlardır. Anlatıcı (Rasim): Raif Efendi'nin iş arkadaşıdır. Raif'in gizemini çözmemize fayda sağlayan karakterdir.
Bir tablodan başlayan aşkı anlatan roman için Sabahattin Ali'nin Andrea Del Sarto imzalı "Madonna delle Arpie" tablosundan ilham aldığı biliniyor.
İşte Kürk Mantolu Madonna sırf bu duyguyu anlatan şu satırlar için bile bir kere daha okunmayı hak eden bir romandır: "Kaybedilen en kıymetli eşyanın, servetin, her türlü dünya saadetinin acısı zamanla unutuluyor. Yalnız kaçırılan fırsatlar asla akıldan çıkmıyor ve her hatırlayışta insanın içini sızlatıyor.
Sabahattin Ali'nin 1943'te yayımladığı Kürk Mantolu Madonna adlı romanındaki Maria Puder isimli karakter, Madonna delle Arpie tablosundaki Bakire Meryem'e benzetilerek tasvir edilmiştir.
Bu zamana kadar 21 dile çevrilen ve 24 ülkede yayımlanan Kürk Mantolu Madonna'nın çevrildiği dillerden bazıları şöyle: Almanca, Arapça, Azeri Türkçesi, Boşnakça, Bulgarca, Çince, Dutça, Farsça, Fransızca, Hırvatça, İngilizce, İtalyanca, Lehçe, Makedonca, Moğolca, Romence, Rusça, Vietnamca.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri