El hijyeninde amaç, zararlı mikropları uzaklaştırmaktır. Sadece su ile yapılan el temizliği etkili bir hijyen sağlamaz ve hatalıdır.
Su, bilinen en genel temizlik maddesidir. Eritici ve çözücüdür. Ancak tek başına kullanıldığında iyi sonuç vermez. Çünkü suyun yüzey gerilimi çok fazladır.
Güçlü bağışıklık sistemi için el hijyeni şart!
Özellikle bulaşıcı enfeksiyonlardan korunmak için el hijyenine dikkat edilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, ellerin sık sık yıkanmasını önererek yıkama süresinin en az 30 saniye olması gerektiğini vurguluyor.
Elleri doğru bir şekilde yıkamanın eldeki mikropların sayısını yüzde 99,9 oranında azalttığı biliniyor.
İlgili 34 soru bulundu
Virüs, bakteri ve protozoanlar gibi mikroorganizmalar içeren suyu kaynattığınızda, ısı patojenlerin yapısına zarar verir ve onları öldürür. Suyun içilmesini daha güvenli hale getirmesine rağmen tam su arıtımı sağlamaz.
Gün içinde bakteri içeren pek çok yüzeyle temas eden ellerimiz gerekli hijyen sağlanmadığında çeşitli hastalıklara davetiye çıkartır. Zararlı mikroorganizmaların en yoğun olduğu yerlerden biri de tuvaletlerdir ve tuvaletten her çıktığımızda ellerimizi mutlaka yıkamalı ve hatta dezenfekte etmeliyiz.
Ellerimizi Ne Zaman Yıkamalıyız;
Eldiven takmadan önce, eldiven çıkardıktan sonra. İşe başlamadan önce, işi bitirdikten sonra ve iş değişikliklerinde. Pişmiş gıdalara dokunmadan önce. Bozulmuş gıdalara ve çöplere dokunduktan sonra.
Mikrop veya kirden dolayı korku ve elleri tekrar tekrar yıkama zorlantısı, obsesif kompulsif bozukluğun (OKB) en yaygın belirtilerinden biridir. OKB'den muzdarip insanlar için el yıkama, temizlik kaygısının çok ötesine geçer. Gerçek amacı yoğun korku ve endişe duygularını azaltmak amacıyla yapılan davranışlardır.
62- İdrar mahalli, sudan başka bir şeyle temizlenmez. Suyla bir kere yıkanması yeterlidir. Elbette iki kere yıkanması ihtiyat gereği müstehaptır; üç kere yıkanması ise daha iyidir. 63- Büyük abdest mahallinde, suyla yıkandığında asla pislik kalmamalı; ama renginin ve kokusunun kalmasında sakınca yoktur.
Sağlığımızı korumak için ellerimizi en az 20 saniye, su ve normal sabunla yıkamalıyız. - YouTube.
Elini yıkamayan insanlarla temas ettiğinizde bu parazitleri kapabilirsiniz. Belirtileri karın bölgesinde kramplar, karında şişlik, mide bulantısı ve ishaldir.
Bazı bakteriler, özellikle Staphylococcus ve Micrococcus türleri, gözenek, çizik, çatlak, kir ve kıllara sıkıca yapışmış vaziyette bulunurlar ve yağ ve ter salgıları özellikle toz ve kirle karışarak bakterilerin gelişmesi için uygun bir ortam oluştururlar. Bu nedenle, gün içerisinde sık sık ellerimizi yıkamalıyız.
Başlıca temizleme yolları şunlardır: 1 - Su İle Yıkamak Suretiyle Temizlik: Maddî bir pislik, yağmur, dere, deniz suyu gibi mutlak sularla temizlenebileceği gibi; çiçek suları, gül suyu, sebze ve meyve suları gibi bâzı mukayyed sularla da temizlenebilir.
Değerli kardeşimiz, Necâset, sidik, köpek salyasının eseri gibi görünmeyen nitelikte ise, temizlendiğine kanaat getirinceye kadar yıkanır. Bu da üç defadır. Yani üç defa su döküp sıkmak yeterlidir.
Sabunsuz asla olmaz. Ne temiz olur ne de hijyenik olur. Ellerini mutlaka sabun ile yıkamalısın.
Düşünmek istemediğiniz halde gün içinde defalarca zihninizi meşgul eden düşünceleriniz varsa veya düşünce takıntıları ve takıntıların getirdiği sıkıntılı hali azaltmak amacıyla aynı şeyi tekrar tekrar yapmaktan kendinizi alamıyorsanız obsesif kompulsif bozukluğunuz olabilir.
Takıntılar ilaç tedavisiyle ve bilişsel davranışçı terapilerle iyileştirilebilir. İlaç tedavisi büyük oranda belirtilerin gerilemesini sağlar. Ancak, kalıcı bir etki için mutlaka davranışçı alıştırmalar da yapılmalıdır. En doğru yöntem ilaç tedavisi ve psikoterapinin birlikte kullanımıdır.
Ellerimizi yıkadıktan hemen sonra nemlendirici kullanmak, ellerin cilt bariyerini korumada çok etkili olacaktır. Çünkü el yıkamak, cildinizin kurumasına neden olacaktır. Özellikle el yıkadıktan sonra ellerinizi hafifçe nemli olarak bırakmanız ve arkasından da nemlendirici kullanmanız faydalı olacaktır.
Ellerde gözle görülür kirlenme varsa en az 20 saniye bol su ve sabunla yıkanır ve kağıt havlu ile kurulanır. Gözle görülür kirlenme yoksa su ve sabun yerine alkol bazlı el antiseptiği ile ovalanarak da el hijyeni sağlanabilir.
Hijyenik El Yıkama
Kanlı atıklarla temas ve mikrobik kontaminasyonu düşündürebilecek du- rumlarla karşılaşıldıktan sonra yapılmalıdır. Hijyenik el yıkamada öncelikle musluk kağıt havlu ile açılarak eller ılık su ile ıslandıktan sonra 3-5 mL tercih edilen sabun alınarak en az 15 saniye uygun tek- nikle yıkanmalıdır.
Antimikrobiyal sabunlar ve alkol bazlı antiseptiklerle yapılır. Geçici flora öldürülür, uzaklaştırılır. Bu yıkamada dezenfektanlar da kullanılır. Tırnaklar fırçalanır, eller dirseklere kadar yıkanır.
Tuvalette 2 dakikadan uzun kalmamak çok önemli. Tuvalete telefon veya gazete ile gidilirse süre uzar. Bu gibi durumlardan kaçınmak gerekir. Dışkılama hissini fazla ertelememek, dışkılama sırasında uzun süre ıkınmamak gerekir."
TUVALETTE 5 DAKİKADAN UZUN KALMAYIN
Dr. Yasir Gözü özellikle basur rahatsızlığına neden olması açısından tuvalette 5 dakikadan fazla kalmanın makat kaslarına zarar verebileceğini vurguladı.
Herkes elini yıkıyor olabilir ancak yalnızca %15'lik bir kısım doğru şekilde bunu uyguluyor. Önce ılık su ile eller ıslatılmalı, ardından bolca köpürtülmeli ve parmak araları dahil el tamamen sabunlanmalı ve en az 15 saniye eller durulanmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri