Kurnaz insanlar ise gerçekte akıllı olmadıkları halde kendilerini akıllı zannedenlerdir. Bilgi ve deneyimden yoksundurlar, dahası bunlara sahip olsalar bile kullanabilecek yetenekleri yoktur.
Sözlükte, kurnaz:Kolay kanmayan,başkalarını kandırma- sını ve ufak tefek oyunlarla amacına ulaşmasını beceren, açıkgöz;diye açıklanır.Yani gücünü zekadan alır, zeki olmayan kurnaz olamaz.
Zekâ; aklın işlevidir. Akıl uzun vadeli çalışır. Öncesini, sonrasını düşünür, plan yapar, önlem alır. Kurnazlık; kendine dönük bencil çıkarların peşindedir.
Türk Dil Kurumu Sözlüğünde de kurnaz “Kolay kanmayan, başkalarını kandırmasını ve ufak tefek oyunlarla amacına erişmesini beceren, açıkgöz, hin” olarak tanımlanır (URL-2 ). Aslında kurnazlık bir zekâ belirtisidir.
İlgili 43 soru bulundu
Hızlı konuşmak ise tam olarak emin olunamamakla beraber bir kişinin daha zeki olduğuna (zekayı da algılama, düşünme, karar verme ve idrak etme yeteneği olarak kabul edersek) işaret edebilir ama her zaman da buna gerekçe olarak gösteremeyebilir.
Kurnaz insanlar ise gerçekte akıllı olmadıkları halde kendilerini akıllı zannedenlerdir. Bilgi ve deneyimden yoksundurlar, dahası bunlara sahip olsalar bile kullanabilecek yetenekleri yoktur.
Sinsi, gizli ve kurnazca kötülük yapan, Gizlilik ve kurnazlık belirten, Gizlice başlayan, yavaş gelişen ve ağır sonuçlar doğurabilen ( Örneğin; Esra sinsi bir hastalığa yakalanmıştı.)
kurnaz - Nişanyan Sözlük. Farsça ḳurnās قرناس “ahlaksız kişi, hilekâr, deyyus” fiilinden alıntıdır.
Şöyle ki: Akıllı insan bilgiye nasıl ulaşacağını, nasıl sınıflandıracağını ve nasıl saklayacağını bilir. Zeki insan ise, bu bilgiyi nasıl nerede ve ne şekilde kullanacağını bilir. Yani bir kişi aklını ne kadar geniş ve kapsamlı olarak işletebiliyorsa o oranda zeki demektir.
Zekâ ya da ruh biliminde anlak, zihnin öğrenme, öğrenilenden yararlanabilme, yeni durumlara uyabilme ve yeni çözüm yolları bulabilme yeteneğidir. Başka bir deyişle anlak, zihnin birçok yeteneğinin uyumlu çalışması sonucu ortaya çıkan bir yetenekler birleşimidir.
Akıl, insanların kavramları, bilgiyi ve karşılaştıkları durumları anlamaya yardımcı olan ya da kavrayabilen bir beceridir. Zeka ise insanların farklı durumlarla başa çıkabilmelerini sağlayan kompleks düşünme stratejileri veya çözümleri üretme yeteneğidir.
Genellikle unutkanlık zeka geriliği ile ilişkilendirilir en azından TV ve filmler de bizlere bu şekilde aktarılır. Toronto Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, güçlü bir hafızaya sahip olmanın aşırı abartılmış bir iddia olduğunu ve unutkanlığın aslında zekaya fayda sağlayabileceği sonucunu ortaya koymuştur.
Zeki kişiler, kendilerini yeni fikirlere ya da fırsatlara karşı kapatmazlar; diğer insanların görüşlerini değer ve geniş fikirlilikle kabul etmeye ve düşünmeye isteklidirler. Ve daima alternatif çözümlere açıktırlar.
William James Sidis (1 Nisan 1898 – 17 Temmuz 1944), olağanüstü matematik ve dil becerilerine sahip, 290–300 IQ ortalaması ile tüm zamanların en zeki insanı olarak kayıtlara geçmiş Amerikalı matematikçidir.
[1] Öfkesini, kinini kimseye sezdirmeyen, iyi görünüp kötülük yapan.
Sinsi kelimesinin ilk anlamı gizli saklı olandır. Ancak bu kelime daha çok insanlar için ''samimiyetsiz'' manasında kullanılır. Samimi ve içten kelimeleriyle zıt anlamlı olan sinsi sözcüğü, Dil Devriminden sonra literatüre girmiştir.
Psikologların araştırmaları kendi kendine konuşan insanların daha zeki olduğunu gösteriyor. Daniel Swigley ve Gary Lupyan isimli psikologlar yaptıkları araştırmalar sonucunda kendi kendine konuşanların beyinlerini daha iyi kullanabildiklerini söylüyorlar.
Üstün zekalılarda dil gelişimi gecikmiş ya da düzensiz gelişmiş olması imkân dahilindedir. Dil ve konuşma güçlüğü çeken çocukların Üstün zekâlı olması bir ihtimaldir fakat asla kesin bir sonucu değildir.
Günümüzde aşırı konuşan kişiler için yaygın olarak kullanılan kelimelerin başında geveze geliyor. Çene çalmak deyiminden türetilen çalçene, geveze ve leffaf sözcükleriyle eş anlamlıdır. Argo bir tabir olan çaçaron, genellikle üstüne vazife olmayan şeyler hakkında konuşan kişiler için kullanılır.
Araştırma klasik müzik, film müzikleri, ambient müzik, smooth jazz ve big band gibi insan sesi içermeyen müzik türlerinden hoşlanan kişilerin daha yüksek IQ'ya sahip olduğunu ortaya koymuştu.
1) Zeki insanlar naziktirler ve nezaket kurallarına uyarlar. İnsancıl yönleri fazladır ve karşılarındakine değer verirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri