Göz tansiyonu nasıl anlaşılır? Başlangıçta göz tansiyonu belirti vermez ancak rutin muayenede göz tansiyonu olup olmadığı anlaşılır. İlerleyen durumlarda göz ağrısı, göz kızarıklığı, ani görme sorunları, renkli halkalar görmek, bazı durumlarda mide bulantısı ve istifra ile de belirti verebilir.
Göz tansiyonu yükselince göz içine kan taşıyan damarlar yüksek basınca karşı yeterince kan taşıyamaz. Yüksek göz içi basıncı ve az kanlanma, az oksijen, retina hücrelerinin yavaş yavaş ölümüne sebep olur. Basınç ne kadar yüksekse dokuların kanlanması o kadar azalır, o kadar hızlı hasar gelişir. Görme düzeyi azalır.
Göz tansiyonu körlüğe yol açabilir
Normal bir gözde göz sıvısı sürekli üretilir ve sonrasında dengeli bir şekilde boşaltılır. Bu sayede göz içi basıncı olması gereken seviyede kalır. Göz içi basıncı artarsa göz sinirleri ve damarları üzerinde baskı da artar. Göz siniri zamanla zayıflar ve körlüğe yol açar.
Hastaların büyük bir bölümünde herhangi bir belirti görülmez. Erken dönemde bazı hastalarda sabahları belirginleşen baş ağrıları, zaman zaman bulanık görme, geceleri ışıkların etrafında ışıklı halkalar görülmesi, televizyon izlerken göz etrafında ağrı, vb. belirtiler ortaya çıkabilir.
Gözü damlayla uyuşturup hastanın gözüne cihaz değdirilerek yapılan mekanik ölçüm veya damla kullanmadan hava püskürtülerek yapılan ölçüm en yaygın olarak kullanılanlar arasında.
İlgili 37 soru bulundu
Göz tansiyonu ilaçlar ile istendiği kadar düşmezse lazer ile yapılan ALT ve SLT gibi yöntemlerle birkaç yıllığına düşürülebilir. Göz tansiyonunu en iyi düşüren yöntem ise glokom ameliyatlarıdır. Glokom ameliyatları, göz tansiyonunu ilaçlarla düşemeyecek düzeylere kadar düşürülebilir. Çeşitli glokom ameliyatı vardır.
Kan basıncının 200 mmHg / 130 mmHg değerlerinden yüksek olmasıdır. Baş ağrısı, çift görme, görmede azalma, ışık çakmalarına neden olur.
Son bilimsel gelişmeler paralelinde evde glokom tedavisi için evde göz tansiyonu testi yapılabilir. Piyasaya sunulan FDA onaylı cihazlar sayesinde evde göz tansiyonu ölçümü yapmak mümkündür. Söz konusu cihaz tonometre olarak adlandırılır. Glokom testi için kullanılan cihaz tonometre olarak adlandırılır.
Halk arasında göz tansiyonu olarak tanımlanan Glokom genellikle belirti vermeyen sinsi bir hastalıktır. Glokom tedavi edilmezse maalesef körlük kaçınılmaz sondur. Dünya körlük nedenleri arasında ikinci sırada bulunan bu hastalık aynı zamanda önlenebilir körlük nedenleri içinde birinci sıradadır.
Göz tansiyonu baş ağrısı yapabilir.
Sağlıklı beslenmek, sigara içmemek, kolestrol kontrolü, egzersiz yapmaya özen göstermek gereklidir. Dar açılı glokomu olanlar, diğer hastalıklar için verilen ilaçları alırken göz doktoruna danışmalı, çok uzun süre karanlıkta oturmalıdırlar.
Normal göz tansiyonu değerleri 9-22 mmHg arasında kabul edilmektedir. Bu sıvının üretimi ve gözden dışarı çıkışı arasında bir denge vardır. Bu dengede bir bozulma olursa göz tansiyonu normal değerlerinin üstüne çıkar.
Göz tansiyonu farkına varılması güç bir durumdur. Eğer tansiyon çok yüksek değilse sinsi bir şekilde ilerler ve sonuçta geri dönüşsüz görme kaybına neden olabilir. Eğer tansiyon çok yükselirse de bulanıklık, bulantı, kusma ve baş ağrısı gibi belirtiler ortaya çıkabilir.
Bu sayede glokom çok erken aşamalarda tanınarak, erken tedavisi yapılabilir. Göz tansiyonu ani yükselen bireylerde gözlerde ağrı hissedilmesi glokomun belirtilerinden birisidir.
Göze bası uygulanmamalı , göz içi basıncı ölçülmemeli, hasta arkası yüksek olarak yatırılmalı, göze merhem sürülmemeli, gözün kaşınmaması ya da ovuşturulmaması öğütlenmelidir.
Prof.Dr.İbrahim Adnan SARAÇOĞLU Resmi Web Sitesi. Göz tansiyonu şikayeti olanlara taze sıkılmış domates suyunu önermekteyim. Bir ay boyunca, günde bir bardak içeceğiniz taze sıkılmış domates suyu göz tansiyonunuzun düşürülmesinde etki olabilecektir.
Bu türden ışık çakmaları genellikle beyindeki kan damarlarının spazmlarına bağlı olarak ortaya çıkar ve migren olarak isimlendirilen hastalığın bir belirtisidir. Görme sırasında çapraşık çizgiler ve dalgalı görüş de migren rahatsızlığına eşlik edebilir. Genellikle bu belirtilerle birlikte baş ağrısı da yaşanır.
Göz tansiyonu yüksek görülen kişilerin düzenli kontrollerle göz tansiyonları ölçülür. Değerler 30 milimetre civa üzerine çıktığında yüksek riskli olarak kabul edilir. Sadece 30 milimetre civa değil 26 milimetre civa olan kişilerin kornea kalınlığı 555 mikrondan ince olan kişiler de yüksek riskli kabul edilirler.
Yüksek teknoloji ürünü gözlükler, yaygın bir görme kaybı nedeni olan göz tansiyonu hastalığı olan glokomun ilerlemesini durdurabilir. Glokom, gözün arkasındaki ışığa duyarlı hücre tabakası retinayı beyindeki görme merkezine bağlayan bir milyondan optik sinirin hasar görmesine neden olan yaygın bir göz rahatsızlığı.
Verilen ilaçlar ilk olarak gözün sıvı basıncını düşürme amaçlı olarak hastalara verilmektedir. Bu aşamadan sonra ise hastalığın ilerlemesini önleyici ilaçlar verilmektedir. İlaçla tedavi de 2 yöntem uygulanmaktadır. Bu yöntemlerden ilki ömür boyu kullanılacak haplar ve damlalardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri