Kurşun ve çinkonun genellikle maden yatakları aynı yerlerdedir. Balıkesir (Balya), Rize (Çayeli), Giresun (Tirebolu), İzmir, Kütahya, Kayseri, Elazığ ve Artvin'de her ikisi de çıkarılır.
Görünür metal kurşun rezervinin dünyada 100 milyon ton, Türkiye'de 0.8 milyon ton olduğu tahmin edilmektedir. En büyük kurşun rezervine sahip ülkeler Avustralya, ABD, Kazakistan, Kanada ve Çin'dir. Kurşun maden üretimi dünyada 3 milyon ton, hurdalarla birlikte toplam üretim 6 milyon ton civarındadır.
Kurşun, Elazığ Keban'da çıkarılır. Bakır, Elazığ Maden'de çıkarılır. Oltu Taşı, Erzurum'da çıkarılır. Kaya Tuzu; Kars, Ağrı, Iğdır ve Erzincan'da çıkarılır.
Kurşun cevherleri yer altından kazma, patlatma, kırma ve öğütme aşamalarından geçirilerek çıkarılır ve daha sonra ekstraktif metalurji yöntemleriyle işlenirler.
Ülkemizde 45 tane kurşun-çinko yatağı yer almaktadır. Rize (Çayeli), Giresun (Tirebolu), Balıkesir, İzmir, Kütahya, Kayseri, Elazığ ve Artvin Türkiye'de kurşun-çinko rezervlerinin bulunduğu yerlerdir.
İlgili 34 soru bulundu
Kurşun ve çinkonun genellikle maden yatakları aynı yerlerdedir. Balıkesir (Balya), Rize (Çayeli), Giresun (Tirebolu), İzmir, Kütahya, Kayseri, Elazığ ve Artvin'de her ikisi de çıkarılır. Dünyada en çok kullanılan madenlerden biri olan demir ise ülkemizde en fazla Doğu Anadolu bölgesinde çıkarılmaktadır.
Kurşun'un ana kullanım alanı akü imalatı olup, yeraltı haberleşme kablolarının kurşunla izolasyonu, diğer önemli tüketim alanıdır.
Kurşun ve çinko madeninin kullanım alanları ve üretimdeki payları çok önemli miktarlarda oluyor. Bu madenler genellikle bir arada bulunurlar ve aynı oluşum sürecinden geçerler. Bu madenler Balıkesir, Kayseri, Giresun, Sivas ve Çanakkale'deki rezervlerden yoğun olarak çıkarılır.
KURŞUN - ÇİNKO - KADMİYUM
Yeraltı haberleşme kablolarının kurşunla izolasyonu diğer önemli tüketim alanı olarak göze çarpar. Korozyonu önleyen kurşun oksit boyalar çelik konstrüksiyonlarda kullanılır. Kurşun tetraetil ve tetrametil benzin içinde oktan ayarlayıcı olarak kullanılan kurşun bileşikleridir.
Kurşun elementinin Doğa'da bulunduğu biliniyor olsa da temel olarak hurda ve akü asidinin bir araya getirilmesi ile kurşun elementi elde edilmektedir. Simya ile ilgilenen insanlar kurşunun en eski metaller arasında yer aldığını söylemektedir.
Kurşun ve çinko
En önemli kullanım alanları akü imâlatı, yer altı iletişim kablolarının izolasyonu, mühimmat yapımıdır. Balıkesir'de Balya, Elazığ'da Keban, Çanakkale'de Yenice, Kayseri'de Zamantı başlıca çıkarılan yerlerdir.
Dünya endüstriyel ham madde rezervlerinin % 2,5'i; kömür rezervlerinin % 1'i; jeotermal potansiyelinin % 0,8'i ve metalik maden rezervlerinin % 0,4'ü ülkemizde bulunmaktadır. Ülkemizin zengin olduğu madenler arasında ise ilk sırayı dünya rezervlerinin % 72'sini oluşturan bor mineralleri almaktadır.
Kurşun, periyodik cetvelin 4A grubunun en metalik elementidir (Tablo 1). Doğada daha çok, galen adlı kurşun sülfür formunda veya demir, bakır, çinko, antimon ve gümüş metalleriyle birleşik olarak bulunur (1).
Ürün Özellikleri: - Yüksek ısıda 10-15 dakikada erir. - Ocakta, mangalda maximum ısıda eritiniz.
Çapı 0.5-1μm' den küçük kurşun, besin maddelerinin yetişmesi sırasında olanlar ise alveollere ve oradan da kan dolaşımına özellikle köklere geçer ayrıca havada bulunan karışır. Solunumla alınan kurşunun %30-40' ı kan kurşun da yapraklı sebzelere yapışabilir. Bu dolaşımına geçmektedir.
Çinko, saf temel formunda bulunmaz. Ancak dünyanın kabuğundaki minerallerde bulunur ve burada en bol bulunan 24. elementtir. Okyanus suyunda ve havada küçük miktarda çinko bulunabilir. Çinko için çıkarılan mineraller arasında sfalerit, smithsonit, hemimorfit ve vurtzit bulunur.
Çinko, atom ağırlığı 65.39 g/mol ve atom numarası 30 olan gümüş renkli bir metaldir. Düşük kaynama sıcaklığı dikkat çekicidir. Bu değer özellikle pirometalurjik metal üretiminde çok belirleyici bir etmendir. Dökülmüş halde sert ve kırılgandır.
Çinko içeren gıdalar arasında özellikle et, balık, deniz ürünleri, yumurta ve süt ürünleri gibi hayvansal kaynaklı besinler yer alır. Buna ek olarak tahıllar, kuru baklagiller ve yağlı tohumlar da zengin çinko kaynakları olarak gösterilebilir.
Kurşun levha, saclar ve şeritler esas olarak çatıların kaplanmasında, kimya sanayiine mahsus tekne, küv ve diğer teçhizatın yapımında, X-Ray ekranlarının yapımında vb. kullanılır. Kurşun yapraklar esas olarak ambalajlama işlerinde kullanılır (özellikle çay kutularının astarlanmasında ve ipekler için kaplamada).
kurşun, demir, çinko ve altındır. Bu madenlerin tümü Türkiye'de de çıkarılmaktadır.
Korozyonu önleyen kurşun oksit boyalar, kabloların kaplanmasında, kurşun tetraetil ve tetrametil formlarında benzin içinde oktan ayarlayıcı bileşikler olarak, radyasyonu en az geçiren metal olması nedeniyle x-ışınlarından korunmada, renkli televizyon tüplerinin yapımında ve mühimmat imalinde önemli kullanım alanları ...
Kurşun Nerelerde Kullanılır? Doğal bir yapı olması ile beraber element olarak kurşun birçok farklı alanda günümüzde önemli bir yere sahiptir. Özellikle akü imalatı ile beraber haberleşme kabloları üzerinden izolasyon amaçlı önemlidir. Bununla beraber inşaat sektöründe ses yalıtımı için kullanılan bir üründür.
Kurşun, periyodik tablonun 6. periyodunun 14. grubunda yer alan bir elementtir. Kurşunun atom numarası 82'dir. Kurşun, Pb sembolü ile gösterilir ve metaldir.
Kurşun Levhalar, Yapılarda Dış Cephe Kaplamalarından, Kablo İmalatına Kadar Birçok Alanda Kullanılmaktadır. Üretimini Yaptığımız Kurşun Levhalar Radyasyon Yalıtımı ve Güvenliği Tüzüklerine Uygun Olarak Yüksek Saflıkta ve En Üst Standartlarda Üretilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri