Bu M harfi ve yanında yazan sayı, açıldıktan sonra kaç ay kullanabileceğinizi gösterir (M harfi ayı temsil eder). Örneğin bu kutuda 12 ay içindeki tüketilmesi gerektiği belirtiliyor.
Ay bazında yani M olarak simgelenmiş bu ibare, ürünü açtıktan sonra kaç ay içinde kullanacağımızı bize söylüyor. 6M, 12M, 18M, 24M ve 48M olarak devam ediyor. Ürünü açtığınız an, üzerine o günün tarihini atarsanız, bu işinizi daha da kolaylaştıracaktır.
Ürünlerin ambalajında yer alan 6M, 12M, 18M, 24M ifadeleri kapak açımı ifadeleridir. Şekil üzerinde yer alan M harfi İngilizce “Month” (AY) kelimesinden gelmektedir. 6M – Kapak açımından sonra 6 ay boyunca kullanabileceğiniz anlamına gelmektedir.
İngilizce “month” yani “ay” kelimesinin kısaltılması ile elde edilmiş “M” harfi kozmetik ürünleri üzerinde 3M, 6M ya da 12M gibi ibareler ile yer almaktadır. Ambalajlarda yer alan bu ibareler ürünün açılmasından itibaren kaç ay boyunca kullanılabileceği konusunda kullanıcıları bilgi vermektedir.
Bu ifade son kullanma tarihi (SKT) veya son tüketim tarihi (STT) olarak ifade edilir.
İlgili 37 soru bulundu
Urunlerimizin uzerinde acildiktan sonraki kullanim suresini gosteren bir ibare yer almaktadir. Ornegin 12M gibi bir ibare gordugunuzde; bu urun acildiktan sonra 12 ay kullanilabilir demektir.
Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi (TETT) ise uygun şekilde muhafaza edildiğinde, gıdanın kendine has özelliklerini koruduğu süreyi gösteren tarihi ifade etmektedir. Bu tarih, son tüketim tarihinden farklı olarak gıdanın; tazelik, tat, aroma gibi duyusal özelliklerine dayanarak belirlenmektedir.
SKT, her dilde kendine özgü şekilde yazılır ve okunur. Türkçedeki uygulama, gün/ay/yıl şeklindedir. İlk olarak gün, sonra ay, sonrada yıl yazılır. Örneğin; 25/08/2021, 25 Ağustos 2021 tarihine tekabül eder.
Kavanoz şeklinin içinde “3M” yazıyorsa bu ürünün açıldıktan sonra üç ay içinde tüketilmesi gerektiğini gösteriyor.
Son kullanma tarihi belirlenirken ürünün, hesap üzerinde ki (mikrobiyolojik) bozulma süresinden ve tüketilmesi halinde zarar verebilme yüzdesinden faydalanılarak tarih belirlenir ve ortaya çıkan süreden bir miktar önceki tarihler son kullanma tarihi olarak yazılır.
Exp date, son kullanma tarihi anlamına gelmektedir. Exp date ifadesi, son kullanma tarihini belirten kısaltılmış bir ifade olarak bilinmektedir. Satın alınan ürünlerin üzerinde exp date ifadesi yer almaktadır ve alınan ürünün o tarihten önce kullanılması gerektiğini ifade etmektedir.
Ürünlerin ambalajlarında “Batch Code” olarak isimlendirilen bir sayı ve harf kombinasyonu bulunur. Bu kod ile ürünün üretim tarihini, sahte olup olmadığını anlayabiliriz. Ürün ambalajlarında “açıldıktan sonra” kullanım süresi belirtilir ancak üretim tarihleri çoğu zaman batch code'larda bulunur.
Göz kalemi
Ömrü 3 yıldır. Bakımı sırasında kapağının her zaman iyice kapanmasına dikkat edin. Kapağın çinde artıklar birikmişse kapağı temizleyin.
4) Minimum dayanma tarihi: Minimum dayanma süresi 30 aydan az olan kozmetik ürünler için iç ve dış ambalajda yer alması gereken tarihtir. Kum saati ve yanında Ay/Yıl olarak tarih yazılmalıdır. Minimum dayanma tarihi yazıldığında mutlaka üretim tarihinin de yazılması zorunludur diye bir bilgi klavuzda yer almamaktadır.
Açıldıktan sonraki kullanım süresi/…
Bu süre kum saati ile sembolize edilerek sonrasında tarih belirtilmelidir. Kullanım süresi 30 aydan uzun olan ürünler, açıldıktan sonra kullanılabilecekleri süreyi ambalaj örneği üzerinde, içerisinde ya da yanında süresinin belirtildiği açık bir kavanoz simgesi ile belirtmelidirler.
Kozmetik Ürünlerde son kullanma tarihi:
Kozmetik ve dermokozmetik ürünlerde, ilgili yönetmelikler gereği raf ömrü 36 aydan daha uzun olduğu durumlarda ürün ambalajı üzerinde son kullanma tarihi belirtilmemiş olabilir.
3 - Oje ve Ruj
Tırnaklarınıza renk veren ojeleri ise 2 yıl süreyle kullanabiliyorsunuz. Hepimizin vazgeçilmezi olan rujlar ise 12-18 ay aralığında dayanabiliyor.
Açılmadığı sürece yaklaşık üç yıl dayanır. Açılan ve uzun zaman kullanılmayan malzemelerin üst yüzeyinde yağ tabakası oluşabilir ve kötü kokmaya başlar. Tüp içinde bulunan nemlendirici kremler, havayla temas etmediği için daha uzun ömürlüdür. Asla bir önceki yazdan kalan güneş kreminizi kullanmayın.
Son kullanma tarihi, bir ürünün sağlıklı ve kaliteli bir şekilde en son kullanılabileceği tarihtir. Bu tarihten sonra ürünün kullanımı veya tüketilmesi risk taşıyacağı için ürünler bu tarihten sonra satılamaz.
TETT ne demek? Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi'nin kısaltmasıdır. TETT tarihi geçen ürün tüketilebilir mi? Tavsiye edilen tüketim tarihi etiketlemesi yapılan ürünler, belirtilen tarihte herhangi bir mikrobiyolojik bozulmaya uğramaz ve sağlık tehdidi oluşturmaz.
Bu ifadenin yanında ya tarihin kendisi ya da tarihin etiket üzerinde bulunduğu yere atıfta bulunan bir ifade yer alır. Son tüketim tarihi için etiket üzerinde başka bir yere “Son tüketim tarihi (STT):” şeklinde atıfta bulunuluyorsa atıf yapılan yerde “STT:…” kısaltması kullanılarak son tüketim tarihi bildirilir.
Tüketicilerin TETT ile SKT terimlerini birbirine karıştırmamaları gerekiyor. Son Tüketim Tarihi, bir ürünün tüketilmesi gereken nihai tarihi gösterir. Örneğin bir gıda ürününün üzerinde STT 03.07.2022 yazıyorsa, 04.07.2022 tarihi itibariyle tüketilmesi sakıncalıdır.
Etikette belirtilen TETT gününe kadar gıda, kalitesini en iyi şekilde muhafaza edebilmektedir. Fakat bu tarihten sonra gıdanın kalitesi ve besin değeri azalmaya başlayabilir. Özellikle bakliyat, çay, şeker gibi raf ömrü daha uzun olan gıdaların etiketinde TETT yer almaktadır.
TETT, STT'den farklı olarak gıdanın; tazelik, tat ve aroma gibi kalite kriterleri ve duyusal özelliklerine dayanılarak belirlenmektedir. bozulmayan bakliyat, makarna, bitkisel sıvı yağlar, alkolsüz içecekler, çay, kahve vb. gıdalarda TETT kullanılır.
tarihinden önce tüketilmesi tavsiye edilir. ' şeklinde belirtilebilir. Stt daha çok hayvansal orijinli gıdalarda geçerli iken, Tett bitkisel kökenli gıdalarda kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri