Turan taktiği diğer isimleri ile hilal taktiği ya da kurt kapanı olarak da bilinir. Düşmanı çevrelemek ve sonrasında da yok etmek için kullanılan askeri bir taktiktir. Turan taktiği Osmanlı Devleti tarafından savaşlarda sıkça kullanılırdı.
Hilâl Taktiği, Kurt Kapanı veya Turan Taktiği düşmanı çevreleyerek yok etmeyi amaçlayan bir askeri taktik. Osmanlı Devleti ve ondan önceki Türk devletleri tarafından sıklıkla kullanılırdı. Bu taktik meydan savaşlarında etkiliydi ve iki aşamalı olarak uygulanırdı: Sahte ricat.
Bu savaş taktiği atın hızı ve manevra kabiliyeti sayesinde çok iyi bir şekilde uygulanabilmiştir. Böylece at üzerinde yay gerip, ok atmak suretiyle uzaktan savaş kendileri için kan kaybını azaltmıştır. Türkler turan taktiği veya kurt oyunu denilen savaş taktiklerini üç safhada gerçekleştirmişlerdir.
selçuklulardan kalma bir savaş taktiğidir, turan ay'ın bir halidir kelime anlamı olarak. özellikle malazgirt meydan muharebesinde uygulanması için sawaş stratejileri tarihine geçmiştir.
kapanı” ya da “hilal taktiği” olarak da bilinen turan.
İlgili 22 soru bulundu
Vur-kaç taktikleri, kısa sürpriz saldırılar kullanma, düşman karşılık veremeden geri çekilme ve düşmanla tam bir çatışmadan kaçınmak için sürekli manevra yapmak yöntemleriyle uygulanan taktiksel bir doktrindir.
Sovyet sisteminde pusu taktiği daha belirgin biçimde uygulandı. Tüm toplar, önemli bir tek hedefe (çoğu kez ağır zırhlı araçlar) nişan alıyor ve komutla aynı anda ateş edebiliyordu. Böylece silahların bileşik etkisi gerçekten de hedefin anında imha olmasını sağlıyordu.
Türk orduları, savaşlar sırasında taktiklerini iki aşamada gerçekleştiriyorlardı: Sahte ric'at (geri çekilme, kaçma) ve pusu. Yani, kaçıyor gibi geri çekilerek, düşmanı çembere almak üzere, pusu kurulan bölgeye kadar çekmek. Bu savaş usulüne, Türk yurdunun eski adından dolayı “Turan Taktiği” denilmiştir.
Türk Ordusunun geniş bir saha bırakarak taktiksel 'turan taktiği' olarak Sakarya Nehri'nin doğusuna geçirdiği Yunan Ordusu artık geçtiği nehirden bu kez imha olmamak için batısına geçmek üzere ricat ediyordu. Turan kapanı işe yaramış Yunan Ordusu bu kapan içinde açlık ve susuz bir şekilde geriye çekilmeye başlamıştı.
Çocuklar “Kurt Baba Kurt Baba ne yapıyorsun?” sorusunu sorduklarında; kurt baba bir eylem yanıtı verir (örneğin, diş fırçalama, el yıkama vb.). Kurt Baba “Yemek yiyorum” dediğinde ise bütün çocuklar kaçışır. Kurt Babanın yakaladığı çocuk bu defa Kurt Baba olur. Oyun bu şekilde devam eder.
Film: Cennetin Krallığı - Hilal Taktiği Karak Savaşı
“Birlik Cephesi taktiği, komünistlerin, başka partilere ya da gruplara üye, ya da partisiz bütün işçilere işçi sınıfının en temel hayati çıkarlarını burjuvaziye karşı savunmak için birlikte mücadele etme önerisidir.”
2- Boş Kale Taktiği
100 kişilik bir ordusu olan General Zhuge Liang tarafından, yüz binlerce kişilik bir orduya karşı uygulanmıştır. General Zhuge Liang, kale kapılarının sonuna kadar açılmasını, kaleye giden yolun temizlenmesini ve tüm askerlerinin saklanmasını emretmiştir.
Strateji, güvenliği veya zaferi garanti altına almak için yüksek seviyeli ve uzun vadeli planlama, geliştirme ve satın alma yoluyla bir ülkenin tüm askerî yeteneklerinin kullanılmasını ifade eder.
2. WM Taktiği
WM taktiğinde forvet oyuncuları W harfini (3-2) oluşturur. Savunma oyuncuları da M harfini (2-3) oluşturmaktadır. Taktiğin asıl amacı 2 savunma oyuncusunun atakları durdurmaya çalışmasıdır. Savunma oyuncularından topu alan en gerideki üçüncü oyuncu atak başlatan libero oyuncusu.
Dünya Savaşı sırasında Almanların temel savaş doktrinidir. Doktrinin amacı hızlı ve ani saldırılarla, düşmanın düzenli bir savunma kurmasını engelleyip sonra da hızlı bir şekilde yok etmektir.
Türkler savaşlarda uzaktan savaş taktiğini benimsemişlerdi.
Turan taktiği hilal taktiği olarak da bilinmektedir. Ordu, savaş esnasında sağ, sol ve merkez olmak üzere üç kısımdan oluşurdu. Merkez kuvvetleri düşmana saldırmakta ve bir süre sonra da kaçar gibi geri çekilirlerdir. Bunu yaparken at üzerinde olurlar ve ok atarak savaşa devam ederlerdir.
Gerilla savaşı, küçük ve gizli birliklerin düzensiz harp tekniklerini kullanarak, düzenli bir orduya karşı yürüttükleri yıpratma savaşı taktiği, zayıf kuvvetlerin güçlüye karşı uyguladığı direniş savaşının unsurudur.
Asıl anlamı savaşta saldırma ve çekilme/vur-kaç demek olan Arapça kerr ü ferr birleşik ismi, Farsça ker ve fer kelimelerinin etkisi ile kendi anlamından başka güç/kuvvet/büyüklük ve zînet/süs gibi manalarda da kullanılmıştır.
Cephe hattı, askerî terminoloji'dir. Genellikle kara kuvvetlerine atıfta bulunarak, silahlı kuvvetlerin personelinin ve ekipmanının çatışma alanına en yakın pozisyondur. Karşıt taraflar arasında bir cephe (kasıtlı veya kasıtsız bir sınır) oluştuğunda, ön çizgi, her iki tarafın kuvvetlerinin çatışmaya girdiği alandır.
Askeri bir cephe veya savaş cephesi, askerî terminoloji'dir. Karşıt güçler arasında tartışmalı bir silahlı sınırdır. Yerel veya taktik bir cephe olabilir veya askerî saha'ya kadar uzanabilir.
Daha sonra çocuklar “Tilki tilki saatin kaç?” diye sorarlar. Tilki bir sayı söyler ve çocuklar tilkinin söylediği sayı kadar adım atarlar. Tilkiye kadar yaklaşanlar tilkinin sırtına vurur ve geri kaçarlar. Tilkinin yakaladığı çocuk ise tilki olur ve oyuna böylece devam edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri