Kürtaj İşleminde Şartlar 18 yaş üstü bekarlar sadece kendi onayı ile kürtaj olabilirler. Evlilerde eşin de onayı gereklidir. 18 yaş altındakilerde anne-baba onayı şarttır. Acil, kanamalı başvurmuş vakalarda, hayatı tehdit eden kanama varsa hastanın kendi onayı yeterlidir.
Kürtaj için babanın onayı gerekir mi? 18 yaş üzeri bekâr kadınların kürtaj yaptırması için kimsenin onayına ihtiyaç yoktur. Evli kişilerde kocanın yazılı onayı gereklidir.
NPK madde 6/son cümle uyarınca gebeliğin onuncu haftası doluncaya kadar annenin sağlığı açısından tıbbi sakınca olmadığı takdirde istek üzerine rahim tahliyesi yapılabilmesi için, gebe kadın evli ise eşinin de rızası gerekir.
Yasal olarak evli iseniz mutlaka eşinizin yazılı onayı olmalıdır.
18 yaşından büyük ve bekar olan bayanlar ise sadece kendi rızaları ile kürtaj olabilirler. 18 yaşından küçük olanların evli veya bekar olsalar da anne-babalarının onayı gerekir. 15 yaşından küçükler ailelerinin izni dahi olsa kürtaj olamazlar, öncelikle durumun adli mercilere bildirilmesi gerekir.
İlgili 28 soru bulundu
Her prosedür mutlaka TC kimlik numarası ile birlikte hastanelerde kayıtlara geçiyor. O yüzden de istenmeyen gebelik ile ilgili bir işlem yapıldığı zaman bu da kayıtlara geçecektir ama o bilgiye annenizin, babanızın, başka bir akrabanızın veya başka bir doktorun bile ulaşması mümkün bile değil.
Özel ve kamu hastanelerinde sağlık bakanlığının kurduğu hasta takip sistemi bulunur. Buralarda yapılan tüm işlem ve tetkikler elbette kayda sicile geçer.
Gebeliğin 10. haftasına kadar olan dönemde kürtaj yapılacaksa, kadının tek başına verdiği rıza yeterlidir. Bu dönemde kürtaj isteyen kadın, kendi kararı doğrultusunda kürtaj işlemi için başvurabilir. Yasal süre içerisinde ise evlilik içerisinde kürtaj yapılacaksa eş rızası gerekmektedir.
Genel olarak tüm fakihlere göre 120 günden sonraki kürtajlar ise haram olduğu bildirilmiştir. Dini açıdan insan sağlığını koruma ve kurtarmak için yapılan müdahaleler de caiz olarak bildirilmektedir. Ülkemizde yasal sınır 10 haftadır. 10 hafta üstü kürtaj zorunlu sağlık sorunları dışında yapılamaz.
Rızası olmaksızın bir kadının çocuğunu düşürten kişi, beş yıldan on yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Tıbbi zorunluluk bulunmadığı halde, rızaya dayalı olsa bile, gebelik süresi on haftadan fazla olan bir kadının çocuğunu düşürten kişi, iki yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
18 yaşından küçüklerin kürtaj yaptırabilmeleri için ailelerinin izni/rızası olması gerekmektedir. Henüz reşit olmamış bir kişinin sağlıkla ilgili kararlarını ailesinin vermesi gerekmektedir. 18 yaşından büyük kadınların kürtaj olabilmeleri için sadece kendi onayları yeterli olabilmektedir.
Kürtaj işlemi aslında cerrahi bir operasyondan ziyade cerrahi bir müdahaledir. Yani kürtaj yapılan kadında herhangi bir kesi, kesi izi, dikiş, pansuman gerektiren bir bölge, dışarıdan veya içeriden bakıldığında, muayene edilip ultrason yapıldığında, kürtaj olduğunu anlayabileceğimiz bir belirteç yoktur.
Çocuk Aldırma Kaç Aya Kadar Yapılabilir? Çocuk aldırma, yasalarımıza göre gebeliğin 10. haftasına kadar yapılabilmektedir. Yani hamileliğin 2,5 ayına kadar kürtaj yapılabilir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken; gebelik tarihinin hesaplanmasıdır.
Yasal düzenleme sınırları içindeki (10 haftaya kadar olan gebelikler) kürtaj giderlerinin devlet tarafından karşılanmasına ilişkin Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Kürtaj işleminden önce yalnızca altınızdaki kıyafetlerinizin çıkartılması istenir. Üzerinize size verilen ameliyat önlüğü giydirilir ve operasyon odasına alınırsınız.
Ülkemizde 18 yaş üstü reşit bekar kadın kendi isteği ile evli olan kadınlar eşleriyle birlikte kürtaja karar verebilirler. Ülkemizde kürtaj 10 haftaya kadar yasal olarak yapılmaktadır. İsteğe bağlı rahim tahliyesi yasası 1983 yılından beri yürürlüktedir.
Diyanet İşleri Başkanlığı, kürtaj fetvası yayınladı.
Kürtaj yaptıran da, bunun karşılığında ya 5 deve bağışlayacak ya da 212 gram altın (21 bin lira) verecek. Diyanet'in 2016 yılı takviminde fetvalara da yer verildi.
İstenmeyen bir gebeliği sonlandırmak için bir kadın doğum uzmanına başvurulur ve ilk olarak ultrason dahil olmak üzere jinekolojik muayene yapılır. Gebelik sonlandırma işlemi öncesi yapılacak olan bu muayenede gebeliğin yerleşimi ve kaç haftalık olduğu detaylı bir şekilde incelenmelidir.
Cenine karşı bir cinayet işlenmesi halinde gurre denilen bir ceza tazminat ödenir. Gurre miktarının sünnetteki tatbikat örneğinden yola çıkarak 5 deve, altın ve gümüş (212 gram altın) olduğu görülmektedir. Gurre ceninin mirası kabul edilir. Düşmesine sebep olan kimse hariç varisleri arasında paylaştırılır.
Genel olarak kürtaj, fizik muayene, ultrason ve danışmanlık içerebilecek kapsamlı tıbbi değerlendirmeler gerektirir. Bununla birlikte, bazı durumlarda, aynı gün kürtajlar sunan klinikler, muayeneyi ve prosedürü tek bir ziyarette birleştirerek süreci kolaylaştırabilir.
Kürtaj işlemi; cerrahi bir işlem olup, kısa bir süre sonra rahmin kendisi toparlaması ile doktor tarafından bile anlaşılamayacak bir işlemdir.
Öncelikle kürtaj yaptırmak isteyen kişinin gebelik süreci 10 haftayı yani 2,5 ayı geçmiş ise ve herhangi bir sağlık sorunu yok ise yasal olarak kürtaj yaptırmasına izin verilmemektedir. Bu durum dışında 18 yaşından küçük olan kişilerin kürtaj isteği kendisine bırakılmadan ailelerinin onayı alınarak yapılmaktadır.
Gizlilik unsurlarından dolayı e-devlet veya e-nabız gibi kanallarda bu uygulamanın geçmesine izin vermiyoruz. Kürtaj yaptırmak isteyenlerin merak ettiği bir diğer husus e-devlet kayıtları oluyor. Bunun üzerine: Gizli kürtaj hizmetimizden faydalanmanız esas alırız.
Kürtaj da cerrahi bir müdahale olduğundan özel hastanelerde ya da devlet hastanesinde yapılması durumunda yasal sağlık sistemine işlenecektir. Hastaneler kendi sağlık sistemlerine ve e nabız sistemine bu bilgileri aktarmak zorundadır.
Kürtaj kararından ve gebeliğin devamından doğrudan etkilenen taraf kadındır, bu sebeple kürtaj konusunda eşler hemfikir değilse kadının kararına göre hareket edilmelidir görüşü hakim olan görüştür. Türkiye'de ise uygulama eşin rızasını almayı gerekli kılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri