Yasal düzenleme sınırları içindeki (10 haftaya kadar olan gebelikler) kürtaj giderlerinin devlet tarafından karşılanmasına ilişkin Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Kürtaj geri ödenmesinde tıbbi zorunluluk şartı kalktı.
Resmi Gazete'de dün yayımlanan Sağlık Uygulama Tebliği'ne (SUT) göre 10 haftadan küçük gebeliklerdeki “isteğe bağlı” kürtajlar SGK kapsamına girdi.
Kürtaj ücretleri ortalama 3000TL – 4000TL arasındadır. İşlem ücreti uygulanacak anestezi şekli, çoğul gebelikler, kist benzeri oluşumlar ve gebelik haftası gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir. İşlem ücreti çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilir.
SGK kürtajınızın bir kısmını karşılamaktadır, aynı zamanda hastanenin acil kısmından giriş yaparak kürtaj olunmuş ise herhangi bir ücret ödenmemektedir.
Normal doğum, sezaryen, doğum ve hamilelik komplikasyonları ile ilgili yatarak yapılan tüm tedavilere ait giderler (düşük, düşük tehdidi, tıbbi gereklilik durumlarında ki kürtaj, hiperemezis v.b.) poliçede belirtilen 'Yatarak Doğum Teminatı' limit ve ödeme yüzdesi kapsamında karşılanır.
İlgili 25 soru bulundu
Özel ve kamu hastanelerinde sağlık bakanlığının kurduğu hasta takip sistemi bulunur. Buralarda yapılan tüm işlem ve tetkikler elbette kayda sicile geçer.
Doğum teminatının yanında 10.000 TL limitle sunulan Yatarak Tedavi teminatları sayesinde anne adaylarının tıbben hastanede yatışını gerektirecek tedavi ihtiyaçları da güvence altına alınmaktadır.
Betül kendisine kürtaj olduğunun sağlık kayıtlarında çıkmayacağı söylense de kişinin tıbbi özgeçmişinin görüntülendiği e-Nabız sisteminde kürtaj olduğunun yazdığını anlatıyor: “2010 yılındaki değil ama 2017 yılındaki kürtaj işlemim e-nabız kayıtlarında çıkıyor.
Genel olarak kürtaj, fizik muayene, ultrason ve danışmanlık içerebilecek kapsamlı tıbbi değerlendirmeler gerektirir. Bununla birlikte, bazı durumlarda, aynı gün kürtajlar sunan klinikler, muayeneyi ve prosedürü tek bir ziyarette birleştirerek süreci kolaylaştırabilir.
18 yaşından büyük olan ve kürtaj işlemi için başvuran kadınlar, kendi kararlarını verme hakkına sahiptirler ve ailelerine haber verme zorunluluğu yoktur. Bu durumda, kürtaj işlemi gizli tutulur ve aile bilgilendirilmez. Ancak, 18 yaşından küçük olan kadınlar için durum farklıdır.
Genellikle 10-15 dakika süren, lokal veya genel anestezi uygulanarak yapılır. Bu adımların ardından kürtaj işlemi tamamlanmış olur. Kürtaj işlemi sonrası kişi genelde 1 saatlik dinlenme süreciyle birlikte taburcu edilir.
Çocuk Aldırma Kaç Aya Kadar Yapılabilir? Çocuk aldırma, yasalarımıza göre gebeliğin 10. haftasına kadar yapılabilmektedir. Yani hamileliğin 2,5 ayına kadar kürtaj yapılabilir.
Türkiye'de yasal kürtaj süresi 10 hafta yani 2.5 aylıktır. 2,5 aylıktan daha büyük hamilelikler hasta isteği ile sonlandırılmaz. Sadece tıbbi gereklilikler varsa kürtaj yapılabilir. Hasta için en iyi kürtaj haftası 5 haftada yapılandır.
18 yaşından büyük ve evli olan bayanlar eşlerinin imzası ile onay alınarak kürtaj olabilirler. 18 yaşından büyük ve bekar olan bayanlar ise sadece kendi rızaları ile kürtaj olabilirler. 18 yaşından küçük olanların evli veya bekar olsalar da anne-babalarının onayı gerekir.
Ülkemizde kürtaj operasyonu büyük çoğunlukla özel muayenehane, klinik ve hastanelerde yapılmaktadır. Özel kliniklerde yapılan operasyon ücreti devlet tarafından karşılanmaz.
Kürtaj Maddeleri
Gebelik 10 haftayı aşmamış olmalıdır. Evli kadınlarda gebeliğin sonlandırılması amacıyla, kürtaj yaptırabilmek için eş onayı istenmektedir. 18 yaşını doldurmuş bekar bir kadının kürtaj yaptırabilmek için izne ihtiyacı yoktur. 15 yaşından küçük çocukların kürtaj olması adli bir vakadır.
Biz kliniğimizde kürtaj tekniği olarak, aşağıda belirttiğimiz karmen kanülü ile aspirasyon tekniğini kullanmaktayız. Kürtaj işlemi cerrahi müdahale sınıfındadır. Ancak herhangi bir dokunun kesilmesi söz konusu değildir, haliyle dikiş de atılmaz.
Lokal anestezi: Rahim ağzı, iğne aracığıyla yapılan enjeksiyon ile uyuşturulur. Hastanın şuuru açık olup, bilincinde sorun yoktur. Çoğunlukla vakum kürtaj yöntemi kullanılır. Genel anestezi: Hasta işlemi hissetmez.
"HARAM VE CİNAYET HÜKMÜNDEDİR"
Meşru mazeret olmadan gebeliğini ve doğumun önlenmesi uygun değildir.
Öncelikle kürtaj yaptırmak isteyen kişinin gebelik süreci 10 haftayı yani 2,5 ayı geçmiş ise ve herhangi bir sağlık sorunu yok ise yasal olarak kürtaj yaptırmasına izin verilmemektedir. Bu durum dışında 18 yaşından küçük olan kişilerin kürtaj isteği kendisine bırakılmadan ailelerinin onayı alınarak yapılmaktadır.
Operasyondan sonra anesteziye bağlı halsizlik ve bulantı olabilir. Aynı şekilde kasık ağrısı da hissedilebilir. Fakat tüm bu şikayetler 1 saate kadar geçer ve lokal anestezi sayesinde çok az ve kısa görülür. 1 saat sonra yeme içmeye izin verilir. Hastanede kalmaya gerek yoktur, 2 saat içinde eve gidilebilir.
Kürtaj kayıtlara geçer mi? Kürtaj gizlilik ihlali yapılmaması gereken bir operasyondur. Kürtaj operasyonu hem devlet hastanelerinde hem de özel hastanelerde veya muayenehanelerde yapılır. Hasta kayıtlarının bulunduğu sistemde yaptırılan kürtaj operasyonu kayda geçmektedir.
Doğum Yardımı
Bu yardım ile bir kereye mahsus olmak üzere ilk çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, üçüncü çocuk ve sonrası için 600 TL para yardımı yapılmaktadır. Bu yardım Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yapılmakta olup, bebek sahibi olan ailelere destek ve teşvik olmayı amaçlamaktadır.
Doğum parası ödeneği yapılan her doğumun ardından anneler bir defaya mahsus olmak üzere ödenir. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılan ödeme çocuk sayısına göre değişkenlik gösterir.
Birinci çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, üçüncü ve sonraki çocukları içinse 600 TL tutarında bir defaya mahsus Doğum Yardımı ödemesi yapılmaktadır. Kamu işçilerine ise sözleşmeleri gereği, kurumlarından aldıkları doğum yardımı tutarı ile yukarıda bahsedilen tutarlar arasındaki fark ödenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri