Kürtaj sırasında genel veya lokal anestezi tercih edilebilir. Eğer genel anestezi uygulanacaksa, işlemden 4 saat önce hastanın bir şey yiyip içmemesi gerekir. Hastanın ilk kürtaj deneyimi ise veya öncesinde sezaryanla doğum yapmışsa, genel anestezi ile kürtaj işlemini öneririz.
Genel anestezi ile kürtaj olanlar kürtaj anını görmez hissetmez herhangi bir acı duymazlar. Kürtaj operasyonu genel anestezi ile yapılacaksa hastanın genel anesteziye uygunluğu gerekli testler yapıldıktan sonra anestezi ve reanimasyon uzmanı tarafından değerlendirilir. Anestezi uzmanı tarafından hasta uyutulur.
Kürtaj çoğunlukla sedasyonla yapılır, yani işlem sırasında hastanın hiç birşey hissetmemesi için bir ilaç ile hasta uyutulur. Hasta kendine geldikten sonra, araç kullanmak gibi dikkat gerektiren bir aktivitede bulunmamak koşuluyla işe ya da okula aynı gün dönebilir.
Kürtaj işleminin büyük çoğunluğunda hastaneye yatmak söz konusu olmaz. Hangi yöntemle olursa olsun, kürtajların çoğu ayakta tedavi kliniklerinde veya özel sağlık merkezlerinde güvenli bir şekilde yapılabilir. Bununla birlikte, nadir durumlarda, hastaneye yatış gerektiren komplikasyonlar ortaya çıkabilir.
Lokal anestezili kürtaj; halk arasında narkozsuz kürtaj olarak bilinmektedir. Lokal anestezi bölgesel uyuşturma sağlayarak hastanın hafif bilinçli veya bilinçsiz olarak kürtaj operasyonun yapılmasına olanak sağlar. Lokal anestezi ile kürtaj genellikle anestezi riskinin yüksek olduğu durumlarda tercih edilmektedir.
İlgili 34 soru bulundu
Kürtaj ağrı ve acı verir mi? Uygun anestezi (lokal veya genel) ve teknikle yapıldığında genellikle rahat ve fazla ağrı duymadan kürtaj olabilrisiniz. Daha önce doğum yapanlarda ağrı genellikel daha az olmaktadır.
Onam formları okunup imzalanır ve anestezi uzmanı hastayı değerlendirir. Anestezi almasına engel teşkil edecek bir durum yoksa, kürtaj operasyonuna başlanır. Operasyon, jinekolojik masada gerçekleştirilir. Damardan verilen anestezi ilacı ile hasta kısa süreliğine uyutulur.
Operasyon lokal anestezi eşliğinde yapılmış ise kısa sürede ayağa kalkabilirler fakat genel anestezi eşliğinde yapılmış ise bu süre bir saate kadar uzayabilir. Kürtaj işlemi sonrası hastalar aynı gün içinde normal yaşamlarına dönmekte ve ufak çaplı olarak gelişen kanama, ağrılar için endişe edilmemelidir.
Kürtaj operasyonu fiziksel yanı olduğu kadar mental açıdan da hassas kişileri sarsabilmektedir. Kürtaj korkusu yaşayan hastalarımıza genellikle genel anestezi ile kürtaj olmaları önerilmektedir.
Kürtaj işlemi vakum oluşturan bir enjektör mekanizmasıyla gerçekleştirilir. Anestezi verildikten sonra 10-15 dakika sürer. Kürtajdan sonra yarım saatlik bir dinlenme ile hasta antibiotik ve ağrı kesicisini alıp günlük hayata geri döner.
Kürtaj Öncesi Verilen İlaçlar
Özellikle büyük gebeliklerde dil altı hapı hastalara verilmektedir. Bu ilaç etkisini 4 ila 72 saat içerisinde göstermektedir. Bunun yanı sıra anestezi de kürtaj öncesinde tüm hastalara verilmektedir. Bu sayede hastamız herhangi bir ağrı hissetmeden tüm süreci kısa süre içerisinde atlatır.
Kürtaj sonrasında 1 günlük evde istirahat etmeniz yeterli olup hafif düzeyde kasık ağrısı olabilir. Ağrı, adet sancısına benzer. Bu ağrıyı engelleyebilmek için hekiminizin önerdiği ağrı kesicileri kullanmalısınız.
Çocuk aldırma, yasalarımıza göre gebeliğin 10. haftasına kadar yapılabilmektedir. Yani hamileliğin 2,5 ayına kadar kürtaj yapılabilir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken; gebelik tarihinin hesaplanmasıdır. Birçok kadın, gebeliği öğrendiği ilk ânı gebeliğin ilk haftası kabul eder.
Kürtaj sonrasında 2 hafta cinsel ilişkiye girmeyiniz. İşlemden 1 hafta sonraki doktor kontrolünde herhangi bir problem saptanmadıysa, kanama tamamen bittiyse cinsellik yaşanabilir.
Özellikle komplike doğum sırasında oluşan yırtıklar ve doğumu kolaylaştırmak için yapılan cerrahi kesiklerin başarısız tedavisi vajinal genişlemeye sebep olur. Diğer yandan vajinal genişleme bölgede yaşanan başarısız bir operasyon geçmişi ya da kürtaj sebebiyle de görülebilir.
Kurtaj işlemi mikroptan arındırılmış ortamlarda (steril ortamda), genel (uyutularak) ve lokal (uyuşturularak) anesteziyle uygulanabilir. Küretaj işlemi genel anestezi ile uygulanacaksa hastanın işlemden 4-5 saat öncesinden itibaren aç ve susuz olması istenir.
Bazı fakihlere göre 120 güne kadar caiz olarak kabul edildiği bildirilmektedir. Diğer fakihlere göre ise caiz olmamaktadır. Genel olarak tüm fakihlere göre 120 günden sonraki kürtajlar ise haram olduğu bildirilmiştir.
Tıbbi açıdan sağlıklı olması için hamileliğin ilk 5-6 haftasında kürtaj uygulaması önerilirken hamileliğin erken döneminde olanlar ve genellikle ilk 10 haftayı geçmeyen gebeliklerde kürtaj işlemi yapılır.
Kürtaj Genital bölgeye zarar veren bir yöntem değildir. Ancak kürtaj sonrasında kadınların dikkat etmesi gereken önemli noktalar vardır. Kürtaj sonrasında ara kanamalar ve lekelenmeler meydana gelir. Kürtaj sonrasında rahim ağzı açık olduğu için enfeksiyon riski yüksektir.
Kürtaj e-devlette çıkar mı? Kürtaj operasyonu yapılan tüm özel hastanelerde ve muayenehanelerde kürtaj operasyonu geçirdiğinizin bilgisi başka hiçbir kurumla paylaşılmaz. Aileye, sağlık ocağına veya herhangi bir kişiye bilgi verilmez.
Kürtaj sonrası evde dikkat edilmesi gereken hususlar:
Çoğunlukla birkaç gün içinde normal aktiviteler dönülür hatta ilk 24 saat içinde çok zor işler dışında her şey yapılabilir. İlk 24 saat içinde ağrı kesiciye ihtiyaç duyacak kadar ağrı olabilir. Hafif kanama ve kasık ağrısı normal. Bazen 2 haftaya kadar sürebilir.
Kürtaj sonrasında banyo hemen yapılabilir, ancak ilk 15 gün duş şeklinde banyo tercih edilmelidir.
Tıbbi cerrahi yöntemi ile rahimdeki ceninin kazınması yolu ile yapılan kürtaj, lokal anestezi yoluyla tamamlanır. Böylece kişiler herhangi bir ağrı hissetmeden tüm işlemi sonuçlandırır. Kürtaj işlemi uygulanan kişi kısa sürede hastaneden taburcu edilir. Dolayısıyla günlük bir işlemdir.
Kürtaj ücreti 2023
Kürtaj ücretleri ortalama 3000TL – 4000TL arasındadır. İşlem ücreti uygulanacak anestezi şekli, çoğul gebelikler, kist benzeri oluşumlar ve gebelik haftası gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir. İşlem ücreti çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilir.
Enfeksiyon: Kürtaj operasyonu sonrasında yapılması gerekenlere dikkat edilmediğinde rahim ağzındaki bakterilerin rahime ulaşarak enfeksiyon oluşturması muhtemeldir. Enfeksiyona müdahale edilmediği durumlarda kısırlık tehlikesi baş göstermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri