Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) şu anki tavsiyesi kadının bedenine toparlanma fırsatı vermek için düşükten ya da kürtajdan sonra yeniden hamile kalmak için en az altı ay beklenmesi yönünde.
Kürtajdan Hemen Sonra Hamile Kalmak Sorun Yaratır mı? Kürtajdan sonra görülen ilk adetle beraber rahim iç duvarı sağlıklı bir şekilde yenilenmiş olacağı için, tekrar gebe kalınması durumunda, gebelik bu sağlıklı duvar içine yerleşir ve herhangi bir sorun yaşanma ihtimalinde diğer gebelere göre bir artış görülmez.
Kürtaj Sonrası Hamile Kalmak Zor Mu? Kürtaj sonrasında hamileliği zorlaştıran bir durum görülmez. Kürtaj işlemi günümüzde özel vakum cihazları ile yapılabilmektedir.
Kürtaj operasyonunda en çok rahim etkilenir bu sebeple rahmin toparlanması için yaklaşık 1 ay veya ilk adetini görene kadar beklemek gerekir. Eğer hasta yeni bir hamilelik istiyorsa bunun içinde 3 ay beklemesi gerekmektedir.
Kürtaj Sonrası İlk Cinsel İlişki
Kürtaj uygulama tekniği vakumlu cihazla yapıldığı için komplikasyon ve kısırlık riski nerdeyse hiç yaşanmaz. Gebelik sonlandırma işleminin gebeliğin ilk 10 hafta içinde yapılması da bu riski ortadan kaldıran etkenlerdendir. Kürtajdan sonra ilişki ilk 2 haftada önerilmez.
İlgili 15 soru bulundu
Sağlıklı her kadın, kürtaj işleminden 20 gün sonra yumurtlama dönemine girer ve sonucunda tekrar adet olmaya başlar. İşlemden yaklaşık 3 ay sonra gebe kalınması, doktorlar tarafından uygun görülür. Bu süre geçildikten sonra şayet bir gebelik isteniyorsa, korumasız olarak cinsel ilişkiye girerek hamile kalabilirler.
Ülkemizde en geç kürtaj yapılabilen hafta 10 olarak belirlenmiştir. En erken kürtaj süresi ile ilgili bir yasal kısıtlama bulunmamakla birlikte çoğu kürtaj yapan doktorlar ve kürtaj yapan hastaneler tarafından 4 hafta olarak önerilmektedir.
Kürtaj sonrası vücudun toparlanması birkaç gün ile birkaç haftayı bulabilir. Bu tamamen kadının vücut yapısı ve metabolizması ile alakalıdır. İşlemden hemen sonra kadınlar kramp, kanama ve karın ağrısı yaşayabilir. Bu semptomlar genel olarak birkaç gün içinde azalır.
Bu konuda sayı olarak bir sınırlama yoktur. Ancak her cerrahi müdahalede olduğu gibi kürtajda da fazla kere gereksiz yaomaktan kaçınmak gerekir, bunun için dikkatli korunmak en önemli kuraldır.
Kürtaj Sonrası Adet
Kürtajdan sonraki dönemde eski adet takviminiz değişecektir. Kürtajdan sonra ortalama 25- 40 gün sonra ilk adet olacaktır. Adet kanaması olmamışsa yeni bir gebelik ihtimali araştırılmalı. Kürtajdan 15 gün kadar sonra yumurtlama olabilir ve korunmasız ilişki olursa yeni gebelik olasılığı vardır.
Her kadın kürtaj sonrası kanama, ateş, karın ağrısı, kötü kokulu vajinal akıntı gibi belirtiler durumunda acilen hekimine başvurması konusunda bilgilendirilmelidir. Bunların dışında operasyondan 1 hafta sonra kontrole çağrılmalıdır.
Enfeksiyon: Kürtaj operasyonu sonrasında yapılması gerekenlere dikkat edilmediğinde rahim ağzındaki bakterilerin rahime ulaşarak enfeksiyon oluşturması muhtemeldir. Enfeksiyona müdahale edilmediği durumlarda kısırlık tehlikesi baş göstermektedir.
Kürtaj sonrası gebelik için en ideal zaman 2 ay sonrası. Rahim kendini onarmış, anne adayı psikolojik olarak yeniden kendini iyi hissetmeye başlamıştır. Ayrıca bebeği için folik asit alımı, sigarayı bırakma gibi bazı hazırlıkları yapması için de yeterli zamanı olmuş olur.
Kürtaj Sonrası İlişki Zamanı
Kürtaj sonrasında en az iki hafta cinsel ilişki yasağı uygulanmaktadır. Kürtaj sonrası ilk cinsel ilişki için hekimler tarafından önerilen süre 15 (on beş) gündür. Bu süre içerisinde cinsel ilişki perhizi uygulanmakta, sonrasında iyileşme sürecine göre cinsel ilişki serbest bırakılmaktadır.
Gebelik testinin pozitif çıkması ile beraber kürtaj yapılabildiği bilinen bir diğer yanlıştır. Testin ne zaman yapıldığına bağlı olarak bu süre değişkenlik gösterebilir. Bir hafta ila 10 gün beklemek idealdir. Gebelik kesesi bu süreç içinde görülebilir ve sonrasında kürtaj işlemi yapılabilir.
Kürtaj sonrasında 2 hafta cinsel ilişkiye girmeyiniz. İşlemden 1 hafta sonraki doktor kontrolünde herhangi bir problem saptanmadıysa, kanama tamamen bittiyse cinsellik yaşanabilir.
Kürtajın steril hastane koşullarında alanında uzman doktorlar tarafından yapılması azami önem arz etmektedir. Ehil kişilerce hastane ortamında uygulanmayan kürtaj operasyonlarında hastalarda kalıcı hasar oluşabilir.
Özellikle komplike doğum sırasında oluşan yırtıklar ve doğumu kolaylaştırmak için yapılan cerrahi kesiklerin başarısız tedavisi vajinal genişlemeye sebep olur. Diğer yandan vajinal genişleme bölgede yaşanan başarısız bir operasyon geçmişi ya da kürtaj sebebiyle de görülebilir.
Bu konuda sayı olarak aslında bir sınırlama yoktur. Ancak her cerrahi müdahalede olduğu gibi fazla sayıda kürtaj olarak rahmi travmatize etmekten kaçınmak gerekir. Bunun için bu işlemi sık yaşayan hastaların özellikle kendilerine güvenli bir yöntem seçmeleri ısrarla tavsiye edilmelidir.
Kürtaj işlemi yapıldıktan 15 gün sonra yumurtlama tekrar oluşur, dolayısıyla gebelik tekrar oluşabilir. Kürtaj sonrası ilk günler kanama olabilir. Eğer kürtaj işleminden sonra 45 gün geçtiği halde adet kanaması olmazsa hekiminize başvurmanız önerilir.
Ağrı, kramp ve hafif vajinal kanama yaşayabilirsiniz. Ayrıca bulantı, ishal, ateş, kabızlık veya şişkinlik şikayetleriniz de olabilir. Kendinizi daha iyi hissetmeniz ve hızlıca iyileşmeniz için akivitelerinizi sınırlamalısınız. Güzelce dinlenin ve yeterince uyuduğunuzdan emin olun.
Kürtaj ücreti 2023
Kürtaj ücretleri ortalama 3000TL – 4000TL arasındadır. İşlem ücreti uygulanacak anestezi şekli, çoğul gebelikler, kist benzeri oluşumlar ve gebelik haftası gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir. İşlem ücreti çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilir.
Bir kadının kürtaj olduğu sonradan başkası tarafından veya başka bir doktor tarafından muayene edilse bile anlaşılamaz. Çünkü rahim içi kendini sürekli yenileyen bir dokudur. Kürtaj rahimde herhangi bir iz bırakmaz.
Kürtaj yapıldıktan sonra, işlemin yapıldığı hastanede birkaç saatlik dinlenme ve hemşire refakatinde istirahat edilmesi önemlidir. Bu şekilde hastanın genel durumu, vajinal kanaması, tansiyonu ve nabzı takip edilir.
Bazı fakihlere göre 120 güne kadar caiz olarak kabul edildiği bildirilmektedir. Diğer fakihlere göre ise caiz olmamaktadır. Genel olarak tüm fakihlere göre 120 günden sonraki kürtajlar ise haram olduğu bildirilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri