Acem nihakı ya da muvakkat nikahı olarak da bilinen
Muhammed, İslam'ın ilk dönemlerinde müt'a nikâhına dokunmamış, daha sonra vahiylere dayandırarak yasakladı: "Ey insanlar, ben müt'a nikahı ile kadınlardan faydalanmanız için izin vermiştim. Şüphe yok ki Allah, kıyamete kadar bunu muhakkak haram kıldı.
Sünnî kaynaklara göre mut'a nikâhı İslâm'ın ilk dönemlerinde uygulanmış olmasına rağmen daha sonra Hz. Peygamber tarafından kıyamet gününe kadar yasaklanmıştır.
Genellikle İran'da ve Şiiler arasında görülen mut'a nikahı, belli bir ücret karşılığında, belli bir süre için, şahit şartı olmaksızın, cinsel yönden yararlanmayı ifade eden sözlerle yapılan nikaha deniyor. Ağırlıklı olarak İran'da uygulanan bu nikah türüne farklı ülkelerde bulunan Şiiler arasında da rastlanıyor.
Aralarında dinî açıdan evlenme engeli bulunmayan bir erkekle bir kadının, erkeğin vereceği bir bedel karşılığında belirli bir süre karı-koca hayatı yaşamak üzere anlaşmalarına “müt'a nikâhı” denmektedir. İslâm öncesi dönemde müt'a, zaman zaman başvurulan bir uygulama olarak mevcuttu. Hz.
İlgili 39 soru bulundu
Anladığımız kadarıyla misyar denilen nikah, tarafların evlilik sorumluluğu almadan rahatça kendi yaşamlarına devam etmesi ve evliliği -sadece isim olarak- bir arada götürmesi anlamına geliyor. Sanki bu nikah sadece tarafların istedikleri anda görüşmelerine biçilmiş şer'i bir kılıf gibi olmuş.
Nikah başvurusu için gerekli belgeleri tamamlayan çiftlerin evlendirme dairesine başvurmasından sonra en erken 24 saat sonrasına nikah tarihi veriliyor. Yani "Nikah tarihi en erken ne zaman alınır?" diye merak ediyorsan bunun cevabı 1 gündür.
Aralarında dinî açıdan evlenme engeli bulunmayan bir erkekle bir kadının, erkeğin vereceği bir bedel karşılığında belirli bir süre karı-koca hayatı yaşamak üzere anlaşmalarına müt'a nikâhı denmektedir.
Kızı veya kız kardeşiyle sınırlı olmayan birine veli bulunan 2 kişinin, herhangi 2 kadını, karşılıklı olmak şartıyla birbirlerine mehir olmaksızın nikahlamasıdır. Şiğar nikahında mehir olmadığı için alimlerin ittifakıyla bu nikah caiz görülmüyor.
Geçici nikah için 180 TL -1200 TL ödemek gerekiyor
Geçici nikah kıymak isteyen kadınlar ise gruba üye olmak için kimlik bilgilerini ve özelliklerini belirten bir form doldurmak zorunda.
Şiî Fıkıh Mezheplerine Göre Müt'a Nikâhı
Şiî fıkıh mezhepleri arasında müt'a nikâhını yalnızca Ca'ferîler caiz görmekte Zeydî ve İsmâilî fıkıh mezhepleri ise başlangıçta izin verilen müt'a nikâhının Hz.
Müta nikahı, şahitsiz olarak bir kadına belli para verip, belli zaman için beraber yaşamayı sözleşmek demektir. Müta nikahının haram olduğunda bütün âlimlerin sözbirliği bulunduğu, Mizan-ül-kübra'da ve İbni Âbidin'de yazılıdır.
Muta nikahı, bir kadın ve bir erkeğin birlikteliğinin, belirli bir ücret karşılığında ve belirli bir süre boyunca, dini olarak onaylanması amacıyla yapılmaktadır. Muta nikahı özellikle İran'da sıklıkla uygulanan bir nikah türüdür ve farklı şekillerde de yorumlanabilmektedir.
zaman onlarla evlenmenizde size bir günah yoktur.” (el-Mümtehine, 60/10) ayet-i kerimesi ile “Sahiplerinin izni ile onları (cariyeleri) nikahlayıp alın, mehirlerini de normal miktarda verin.
“Aralarında dinen evlenme engeli bulunmayan bir erkekle bir kadının, erkeğin kadına vereceği bir bedel karşılığında belirli bir süre karı-koca hayatı yaşamaları hususunda anlaşmaları” mânasına gelen müt'a nikâhı diğer mezheplerce İslâm'ın yasakladığı bir evlilik türü olarak kabul edilirken Şîa'nın en büyük kolu olan Ca ...
Kimin yanında (mut'a nikâhı ile tuttuğu) kadın varsa, onu serbest bıraksın. Onlara verdiklerinizden hiçbir şey geri almayınız”21. Bunlardan başka mut'anın Huneyn savaşının bir kolu olan Evtas savaşı sırasında22 ve Vedâ haccı sırasında yasaklandığı da rivayet edilmiştir23.
Misyar nikahında ise evlenme akdi, bütün şartlara uygun olarak yapılıyor ancak kadın bazı haklarından feragat ediyor. Misyar nikahı kıyarak evlenen kadın kocasından nafaka talep edemiyor. Sürekli kendisinin yanında kalmasını da isteyemiyor.
İslam öncesi Arap toplumunda kullanılan dört çeşit nikâh vardır. Hz. Ayşe'nin bildirdiğine göre İslam'dan sonra bunlardan biri uygun görülmüş ve devam ettirilmiştir. Bu da kişinin beğendiği bir kızı velisinden istemesi, mehrini vererek, anlaşma çerçevesinde, onunla evlenmesidir.
Yıldırım nikahı şeklinde bir nikah çeşidi olmamakla birlikte en erken evrak tesliminizden 24 saat sonra evlenebilirsiniz.
Bunlardan en önemlisi okullarda ve şehirlerde yayılan örfi nikah. Söz konusu nikahta iki kişi, ailelerine haber vermeden ve iki tarafın yerine getirmesi gereken görevleri yapmadan şahitler huzurunda nikah kıyarak evleniyor.
"Devrim nikahı, TİKKO ve MLKP'nin Tunceli kırsalındaki köylerde halen uygulamakta olduğu bir sistemdir. İşlem de genel olarak sırasıyla köylerdeki özellikle güzel kızların saptanması, ayartılması ve dağa kaldırılması şeklinde gerçekleşmektedir.
el-Buhârî, II, 105; İbn Nuceym, 162. yoluyla) bir malın mülkiyetine sahip olma ile o maldan faydalanma hakkı/yetkisi arasındaki ilişki esas alındığında, ilgili malın mülkiyetine sahip olma (milk-i rakabe), sebebi; o maldan faydalanma hakkına sahip olma (milk-i mut'a) ise, müsebbebi temsil etmektedir.
Bütün nikah ücretlerine 445,00-TL. cüzdan ücreti ilave edilecektir. TARİFE CETVELİNDEKİ ÜCRETLERE K.D.V. İLAVE EDİLMİŞTİR.
Daire de size en erken 24 saat sonrasında nikah tarihi veriyor. Bu uygulamaya halk arasında hızlı nikah da deniyor. Yıldırım Nikahı İçin Gerekli Belgeler Nelerdir? Normal resmi nikahla herhangi bir farkı olmayan yıldırım nikahı belgeleri de normal resmi nikah için istenen evrakların aynısıdır.
Bizzat yapılacak müracaatlar için nikâh başvuru ve kayıtları, Pazartesi, Salı, Çarşamba ve Perşembe günleri sabah saat 08.30- 12.00 arası, öğleden sonra saat 13.00-16.00 saatleri arasında yapılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri