Ankara'ya içme suyu sağlayan Kurtboğazı, Kızılcahamam Belediyesi sınırları içerisinde kalır.
1963-1967 yıllarında yapılmıştır. Ankara' nın kuzeyinde İvedik arıtma tesislerine 47 km. uzaklıktadır.
Kurtboğazı Barajı, Ankara'da, Kurtboğazı Çayı üzerinde, sulama ve içme suyu temini amacı ile 1963 - 1967 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır.
İstanbul yolu üzerinde 56. kilometrede yer alır. Piknik alanlı, yüzme havuzu ve restoranı bulunan barajın gölü su sporları için elverişlidir.
Ankara'nın en büyük barajı Çamlıdere'de su seviyesi düşük (11.02.2021) - YouTube.
İlgili 45 soru bulundu
Türkiye'nin başkenti ve ikinci büyük şehri olan Ankara'da içme ve sulama suyu ihtiyacını karşılamak veya elektrik enerjisi üretmek için kullanılan sekiz aktif baraj bulunmaktadır.
Baraj Büyüklüğü
Atatürk Barajı, dolgu hacmi bakımından dünyanın en büyük 6. barajı durumundadır. Hidroelektrik Santrali de, dünyada hâlen yapımı sürenler arasında 3., inşa edilmiş olanlar arasında da 5. en büyük santraldir. Aynı zamanda Avrupa'nın ve Türkiye'nin en büyük barajıdır.
Toprak gövde dolgu tipi olan barajın gövde hacmi 834.000 m3, akarsu yatağından yüksekliği 54,00 m, normal su kotunda göl hacmi 101,50 hm3, normal su kotunda göl alanı 5,50 km2'dir.
Yaklaşık 30 metre derinliğe sahip olan baraj gölünde yüzülebilir, sörf, kayak ve dalış gibi su sporları yapılabilir. Gölbaşı'nı geçtikten sonra Bala yönüne dönüp, Beynam Ormanları tabelası yönünde gidilerek göle ulaşılır. Göl kıyısında belediyenin tesisleri ile bir de büfe bulunmaktadır.
Kurtboğazı tekniği tahtaların enine bir burgu ile delinerek içine hazırlanmış çubukların yerleştirilmesiyle, tahtaların birbirine bağlandığı tekniğe verilen isimdir. Duvarlarda tek parça olarak kullanılan, yalnızca kestane ağacından yapılmış kalaslar kullanılmıştır.
Piknik yapılacak alanlar çok iyi düzenlenmiş, temiz, oturulacak banklar var, baraj gölünde gezinti yapabileceğiniz su bisikleti, gençler için spor alanları, çocuk oyun parkları, çay bahçeleri ve yürüyüş yapabileceğiniz düzenli yaya yolları mevcut.
Kesikköprü Barajı, Ankara'nın Balâ ilçesinde, Kızılırmak üzerinde, sulama ve enerji üretimi amacı ile 1959 - 1966 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır. Toprak ve kaya gövde dolgu tipi olan barajın gövde hacmi 900.000 m³, akarsu yatağından yüksekliği 49,10 m'dir.
Karakaya Barajı, Diyarbakır ili Çüngüş ilçesi sınırları içinde, Fırat Nehri üzerinde, Güneydoğu Anadolu Projesi'nin bir parçası olarak elektrik enerjisi üretimi amacıyla 1976-1987 yılları arasında inşa edilmiştir.
Berke Barajı, Osmaniye'nin Düziçi İlçesinde Düldül Dağı eteklerinde, Ceyhan Nehri üzerinde, enerji üretmek amacıyla 1995-1999 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır.
Karakaya Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES) Diyarbakır'ın Çüngüş ilçesinde Fırat Nehri üzerindedir. Kamuya ait olan Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) tarafından işletilen santral 1.800 MWe kurulu gücü ile Türkiye'nin 3. Diyarbakır'ın ise en büyük enerji santralidir.
Beyaz kumda ziyaretçilerin kendilerini tatil bölgesinde hissetmesi amaçlanan yapay plajda, canlı DJ performansı da sunuluyor. Ankara'nın Çankaya ilçesinde bulunan Eymir Gölü'nde bulunan plaj kafe, denizi olmayan başkente tatil bölgesi havası katmak amaçlandı.
Ankara'nın saklı doğa harikası Kurumcu Şelalesi böyle görüntülendi Kurumcu Şelalesi, doğa severlerin uğrak noktası oldu Ankara'nın saklı doğa harikalarından Kurumcu Şelalesi, dik kayalıkların ve yeşilliklerin arasından yaklaşık 30 metre yükseklikten düşen suyun görüntüsüyle hayranlık uyandırıyor.
İlin arazisini Sakarya ve Kızılırmak nehirleri ile Çubuk Çayı, İncesu ve Ova Çayı sulamaktadır. Adı geçen üç çay birleşerek Ankara Çayı'nı oluşturur. İlin arazisini Sakarya ve Kızılırmak Nehri ile Çubuk, İncesu, Ova, Kirmir ve İnözü Çayı ile çok sayıda dere sulamaktadır.
Niğde- Ankara Otoyolu ile Kızılcahamam'a Adana'dan ulaşım yaklaşık 6 saat sürmektedir. Ankara şehir merkezinden Kızılcahamam'a ulaşım sağlamak isteyen ziyaretçiler ise Ankara Bolu Yolu'nu kullanmak durumundalar. Bu yol ile 80 km olan iki mesafe arası yolculuk ortalama 60-70 dakika sürmektedir.
Barajlar 50-100 yıl gibi uzun süre faydalanılmak için yapılan yapılardır. İnsan hayatına önemli katkıları vardır. Çok dikkatli ve kapsamlı inceleme ve araştırmalardan sonra projelendirilip yapımına karar verilen barajların yapımı için de büyük yatırımlar gerekir.
Türkiye'nin en büyük barajı, Atatürk barajıdır. Ülkemizin güneydoğu Anadolu projesi olarak hayata geçirilen baraj ayrı zamanda en büyük yapay baraj gölü olma özelliğine sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri