310/922) gibi sevgi temasını işleyen ilk sûfîler, genellikle aşk, âşık ve maşuk yerine hub, muhabbet, habîb, mahbûb kelimelerini kullanmayı tercih etmişlerdir. Şer'î hükümlere titizlikle bağlı olduğu bilinen İbn Hafîf de [ö. 371/98İ) Allah sevgisinin aşk kelimesiyle ifade edilmesine uzun süre karşı çıkmıştır.
İbnü'l-Arabî'ye göre sevgi üç çeşittir: İlâhî muhabbet, ruhî muhabbet, tabiî muhabbet. Hem Allah'ın bize olan sevgisine hem de bizim O'na olan sevgimize ilâhî muhabbet denir.
Allah'ın el-Vedud ismi, 99 isminden bir tanesidir ve Allah'ın sevgisini ifade eder. İslam düşüncesinde Allah'ın el-Vedud isminin iki anlamını zikredilir. Biri, O'nun sevgisi, ikincisi de O'nun sevilen olmasıdır.
Hz. Mevlana, “Senin gönlünde de Allah sevgisi iki kat oldu, arttı ise, şüphe yok ki Allah'da seni seviyor demektir” derken Hz. Peygamber'in bir hadisinden bize bahsetmiştir: “Kul Allah'ını ne kadar severse, Allah da onu o kadar sever." diye buyurmuştur. Allah, kulunu sevince dünya da, ahiret de o kulun olur.
Allah'ı aşkla sevmek, Allah sevgisinin dünyadaki diğer tüm sevgilerin üstünde en şiddetli, en yoğun ve sürekli artan bir biçimde yaşanması, kalplerde hissedilmesidir. Allah'a kavuşmak için özlem duymak, O'nun Zatına ve yarattıklarına karşı güçlü bir sevgi beslemek ve bütün kainatı sevgi gözüyle kucaklamaktır.
İlgili 19 soru bulundu
Allah'ı sevmek, O'nun emir ve nehiylerini yerine getirmek ve O'na gerçek anlamıyla kul olabilmektir. Allah'ı sevmek, O'na yönelmek, O'na sığınmak, O'nun için ölmektir. Allah'ı ve Resulünü sevmek, özellikle Resulünü tanımak, O'nu anlamak, O'nu idrak etmektir.
Hübb, sevgi; ühibbüke ise "seviyorum" anlamına gelir. Fillah sözcüğü ise Allah için demektir. Bu cümle, seni çıkar gözetmeden ve karşılık beklemeden, sadece ve sadece Allah rızası için seviyorum manasındadır.
Demektir ki farz ve nafilelerde devamlılık göstermek, Allah'ın sevgisine işaret olmaktadır. Her işinde dürüstlük görülen, istekleri yerine getiren, tehlikelerden uzak tutulan kimsenin bu hâli de onun Allah Teâla tarafından sevildiğini gösterir. Çünkü Allah Teâlâ sevdiklerini yardımsız bırakmaz.
Kul, Rabbini sevme konusunda münafıkane iddialardan kurtulmadığı sürece iki cihanda da kurtuluşa eremez. Allah'ın sevdiği kul olmaya çalışanı, Allah'ın sevdikleri de sever. Anası sever, babası sever, eşi, çocukları, akrabaları komşuları, yer sever, gök sever, yerdekiler sever, göktekiler sever.
İnsan sevdiğini her zaman hatırlar, çok severse hiç unutmaz. İmanın temeli, Allahü teâlâyı sevmektir. Sevmenin alameti de, Onu çok anmaktır. Yani Allahü teâlâyı seven Onu çok anar, Onu çok anan da Allah'ı seviyor demektir.
“Allah için sevmek” bir anlamda sevgiye, sevgiden başka karşılık tanımamaktır. İşte bu anlamdaki sevgi, imana derinlik ve zevk katmaktadır. İnsan da imanın tadını böylece tatmaktadır. Sevgide ölçüyü kaçırmak, insan için aklını yitirmek kadar kötü neticeler doğurabilir.
Aşkullah, kelime anlamı itibariyle Allah Aşkı demek ama bu kitap Allah Aşkı'na ulaşmak için aşmamız gereken mesafelerde karşımıza çıkan zorlukların eziyet değil, bir yön levhası olduğunu anlatıyor....
Muhâsibî aslî muhabbeti “iman sevgisi” diye tanımlamış, “Müminler Allah'ı coşkuyla sever” ifadesiyle (el-Bakara 2/165) buna işaret edildiğini belirtmiştir.
Helal Aşk Kitap Açıklaması
Adem ile Havva'nın yaşadığı aşktır. Cennette saadetler yaşatan, dünyada ise insan diye bir neslin yaratılmasına vesile olan aşklarıdır. Kadını ve erkeği yaratan, kalbinin derinliklerine aşk duygusunu koyan Yaratıcı'dır. Aşkın sınırlarını belirleyen, kurallarını koyan da O'dur.
Âdem ile Havva'nın yaşadığı aşktır. Cennette saadetler yaşatan, dünyada ise “insan” diye bir neslin yaratılmasına vesile olan aşklarıdır.
Büyük aşk, şiddetli aşk.
Hikmet ehli zatlar buyuruyor ki: Bütün peygamberler Allahü teâlâya âşıktır. Peygamber efendimize ise Allahü teâlâ âşıktır.
Üstelik üzüntü, sıkıntı, dert, elem, keder, Allah'ın sevdiği kullarının boynuna attığı kementtir. İnsan, hep başkalarıyla meşgul olup gaflete düşer. Allahü teâlâ, mümin kullarına dert ve bela vererek, bu gafletten uyandırır, onları başkalarına bırakmaz, sadece kendisiyle meşgul eder.
diye sorulmuştu. Bunun üzerine Resûl-i Ekrem Efendimiz: - Allah'ın melekleri veya kulları için seçtiği sübhânallâhi ve bi-hamdihî (Allah'a hamd ederek onu noksanlıklardan tenzih ederim) sözüdür, buyurmuştu (Müslim, Zikr 84). Şüphesiz zikirlerin en üstünü Allah'ın kelâmı olan Kur'ân-ı Kerîm'dir.
Onun bu sözlerini Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem pek beğendi ve kendisine: “Sende Allah'ın sevdiği iki özellik vardır: Yumuşak huyluluk ve ihtiyatkârlık.” buyurdu.
- Allah sevdiği kullarına verdiği sıkıntının amacı, onları saptıracak olan nefsani arzu ve isteklerden uzak tutmaktır. Allah hiç bir zaman kulunun kaldıramayacağı bir yükü yüklemez. “Allah hiç kimseye gücünün üstünde bir yükümlülük vermez.” (Bakara: 2/286) mealindeki ayette bu gerçeğin altı çizilmiştir.
“Kulun Allah'tan razı olması; Rabbinin kaza, kader ve kararına iç hoşnutluğuyla, yüzünü ekşitmeden teslim olması, buyruklarına boyun eğmesi, O'na gidecek ve götürecek yollarda ısrar ve istikrar göstermesi, yaptığı ve razı olduğu işleri başkalarının da onun üzerinde görmesi ve beğenmesidir.”
Şu halde, Allahü teâlânın en çok sevdiği ibadet, farzları yapmaktır. Burada bildirilen nafile ibadetler, farzlarla birlikte yapılanlardır. Ömer bin Ali Fakihani hazretleri buyuruyor ki: Bu hadis-i kudsi gösteriyor ki, farzlarla birlikte nafile ibadetleri yapan, Allahü teâlânın sevgisini kazanır.
Buna göre Allah'ın sevdiği kullarını sevmek ve onlara uymak, günah ve şirk değildir.
Sevgi ve muhabbet mesajı veren 'seni seviyorum' Arapça karşılığı أنا أحبك kelimesidir. Söylenişi ve yazılışı Arapça kurallarına göredir. Arapçada 'seni seviyorum' 'ene uhibbuke' şeklindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri