Doğu Anadolu Bölgesi'nde Türkmenler ve Kürt aşiretleri 10. yüzyıldan beri yaşamaktadırlar. Bölgedeki Türkmenler ve Kürtler Selçuklu dönemi, Akkoyunlular ve Karakoyunlular dönemi, Safevî dönemi daha sonra da Osmanlı İmparatorluğu dönemini beraber geçirmişlerdir.
İran'ın Kirman bölgesinden Hemedan(Kuzey Batı İran) ve Horasan'a(Kuzey Doğu İran) doğru göç etmişlerdir. Göç ettikleri bölgelerde Kürt kültürünü komşu bölgelere de yayılmıştırlar.
Bu iddianın anlamı şudur: Kürtler, Anadolu'ya Türklerden çok daha önceleri gelmişlerdir. Ya da Kürtler, Anadolu'nun yerleşik kavimlerindendir, Türkler ise bu bölgeye çok sonraki devirlerde gelmişlerdir.
Kürt veya Kürd sözcüğünün etimolojisi oldukça tartışmalı bir konudur ve tam olarak nasıl türediği kesin olarak bilinmemektedir. Kürt sözcüğünün belgeli tarihi milattan sonra 6-7. yüzyıllardan başlar. Kürt sözcüğü en az 17. yüzyıla kadar bir kolektif kimlik terimi haline gelmedi.
Tarih. Osmanlılar, Kürtlerle ilk kez 1514'te I. Selim döneminde Safevilerle girdiği çatışma sırasında temas kurdular. İlk etkileşimleri olumluydu. İdris-i Bitlisî liderliğindeki Kürtler, Çaldıran Muharebesi sırasında Safevilere karşı Osmanlı işgalcilerinin yanında yer aldı.
İlgili 29 soru bulundu
Kürt tarihi, Ortadoğu'da yaşayan İranî bir etnik grup olan Kürtlerin yaşadığı coğrafi bölge olan Van Gölü ve Urmiye Gölü'nün güneyindeki dağlık bölgelerdeki tarihini içerir.
Kürdistan Eyaleti (Osmanlıca: ايالت كردستان, Eyâlet-i Kurdistân) Osmanlı İmparatorluğu'nda bir eyaletti. Osmanlı'da ilk kez bu eyaletle birlikte "Kürdistan" kelimesi bir coğrafi bölge yerine bir idari bölümün adı olarak kullanıldı.
1850'lerden beri süregelen modern araştırmalarda da Kürtlerin ataları olarak Medler gösterilmektedir.
Kürtler, geleneksel olarak İranlı ve İrani kökenli olarak kabul edilirler ve İrani bir dil konuştukları için de ağırlıklı olarak Hint-Avrupalı olarak bili- nirler. Bu hipotez, büyük oranda dilbilimsel nedenlere dayalıdır ve ağırlık- lı olarak dilbilimcilerce geliştirilmiştir.
Bölgede kurduğu Hamidiye Alayları ve İstanbul Kabataş'ta açtığı Mekteb-i Aşiret-i Hümayun ile Sultan Abdülhamid, Osmanlı Sultanları arasında Kürtlere en büyük iltifatı gösteren padişahtı. Bu iltifatlar karşılıksız kalmayacak; Kürtler de kendisini "Bavê Kurdan" yani "Kürtlerin babası" olarak anacaktı.
Bütün Kürtler, Bokth ile Beçen (Peçen) adlı iki kardeşten türemişlerdir, İslâmlıktan önceleri Kürtler, Türkistan'ın ulu kağanlarından Oğuz-Hanlılara tâbi olup onların soyundandırlar. (1597'de Bitlis'te yazılan ilk Kürt tarihi Farsça Şerefnâme).
Bizanslılar,Ermeni, Gürcü, Süryani, Rum..
İranlılar ve Araplar, Türk boylarını topraklarından savaşla atmaya çalışırken, Revvâdî Kürt miri (beyi) Vehsûdân, 1029 yılında Kaşgarlı Mahmut'tan kaçan 2000 Oğuz çadırını kendi topraklarına kabul etti ve böylece Türklerin Azerbaycan, Kürdistan ve Anadolu'daki yerleşik hayat serüveni başlamış oldu.
Anadolu'ya Türklerin ilk gelişi 4. Yüzyılın sonlarına doğru Batı Hunları (Avrupa Hunları) tarafından gerçekleştirildi. Hunlar bir taraftan Balkanlar üzerinden Trakya'ya doğru yürürken, diğer taraftan Batı Hunlarının doğu bölümü de Kafkas dağlarını aşıp Anadolu'ya girdi.
Ocak 1946'da Sovyetler Birliği'nin desteğiyle kurulan ve Sovyetler Birliği'nin çekilişiyle aynı yıl içinde yıkılan, Birleşmiş Milletler tarafından tanınmamış Kürt devleti Mahabad Cumhuriyeti bu sınırları kapsam alarak kurulmuştur.
Ankara (Rûdaw) – Türkiye'de 2014 yılı itibarıyla 77 milyon 695 bin 904 kişi olan nüfus, 1 milyon 45 bin 149 kişilik artışla 2015 sonunda 78 milyon 741 bin 53 kişiye ulaştı. Kürt illeri içinde en çok nüfusa ise Antep sahip.
Erbil (Rûdaw) - Mahabad Cumhuriyeti, 74 yıl önce bugün, 22 Ocak 1946'da Rojhılat'ın Mahabad kentindeki Çarçıra Meydanı'nda yapılan açıklama ile ilan edildi. Mahabad Kürt Cumhuriyeti'nin kurucusu Qazi Muhammed ve arkadaşları 22 Ocak 1946 yılında ilk Kürt Cumhuriyetinin kuruluşunu ilan etti.
Kürtler (Kürtçe: کورد, Kurd), doğuda Zagros Dağları'ndan batıda Toros Dağları'na ve güneyde Hemrin Dağları'ndan kuzeyde Kars-Erzurum platolarına kadar uzanan coğrafi bölgede yoğun şekilde yaşayan, 2017 yılı tahminlerine göre dünyada yaklaşık 30 milyon nüfusa sahip olan İranî bir halktır.
Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır? Kürt Dili ve Edebiyatı, üniversitelerde eğitimi verilmekte olan 4 yıllık bir lisans bölümüdür.
Cumhuriyetin kurucusu Qazi Muhammed ve arkadaşları 22 Ocak 1946 tarihinde Mahabad Kürdistan Cumhuriyeti'nin kuruluşunu Çarçıra Meydanı'nda ilan etti. Kürdistan Cumhuriyeti hükümeti 13 bakanın bulunduğu bir yönetim kurulundan oluşuyordu. Qazi Muhammed Cumhurbaşkanı ve Genelkurmay Başkanı Mela Mustafa Barzani seçildi.
Osmanlı tarihindeki Kürdistan bugünkü Hakkari (Çölemerik), Irak içindeki Zaho ve Süleymaniye'ye kadar uzanır. İdari bakımdan bu bölge Kürdistan diye anılırdı. Şüphesiz ki bölgenin dışında da Kürt aşiretleri vardı.
PKK ve Kürdistan bayrağı
PKK, Kürdistan bayrağını reddetmektedir. Kürdistan bayrağı, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin resmi bayrağıdır ve Türkiye dahil tüm devletler tarafından tanınmakta olup suç teşkil etmemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri