Dünyanın en iyi eğitim sistemlerinden birine sahip Finlandiya'da özel okul yok, öğrenciler günde 4 saat ders yapıyor, küçük çocuklar oynayarak öğreniyor, sınav yapılmıyor, ileri sınıflarda yapılırsa da sonuçları öğrenciye söylenmiyor.
Finlandiya'da özel eğitimin kaldırıldığı veya yasaklandığı iddiası doğru değil. Öğrenciler için temel eğitimin ücretsiz sunulduğu ülkede özel okullar hâlâ mevcut. Finlandiya'da 1968 yılında gerçekleştirilen reform, eğitime erişimi eşit kılsa da özel eğitim kurumlarını ortadan kaldırmadı.
Gelişmekte olan ülkelerde özel okulların sayısında hızlı bir yükseliş yaşanıyor. Son on beş yılda orta gelirli ülkelerde özel okullara kayıt olma oranında kayda değer bir artış gözlemleniyor. Bazı ülkelerde özel okul oranı tüm okul sayısının yüzde 25'ine denk geliyor. Türkiye'de ise bu rakam yüzde 15 düzeyinde.
Eğitim standartları açısından Avrupa, dünyanın birçok bölgesinden daha ileri seviyede bir performans göstermektedir. Özellikle öğrenciye sağladığı olanaklardan dolayı Avrupa'daki özel okullar dünyanın dört bir yanındaki öğrenciler tarafından tercih edilmektedir.
Aynı zamanda Finlandiya, Avrupa'nın en az ders saatine sahip ülkelerinden birisidir. Sınıf mevcutları 20–30 arası, ders saati 45 dakikadır. Finlandiyalı öğrenciler okulda sadece birkaç saat geçirmektedirler.
İlgili 20 soru bulundu
Aynı zamanda ders saatlerinde ve ödev kavramında da karar verilirken çocukların, gençlerin fiziksel ve psikolojik durumları gözden geçiriliyor. Evet, bizim ülkemizde olmadığında öğretmenlerin zan altında bırakıldığı ödev kavramı, Finlandiya için önemli değil ve hiçbir öğrenciye ödev verilmiyor.
Finlandiya eğitim sistemi dünya çapında birçok kişi tarafından takdir edilen bir sistemdir. Bu sistemin başarısı, eğitim sistemlerinde öğrenci merkezli yaklaşımı benimseyen birçok farklı faktöre dayanmaktadır. Finlandiya eğitim sistemi dünyanın en iyisi olarak kabul edilir.
Evet, Almanya'da özel okullar da vardır. Bu okullar devlet tarafından değil, özel şirketler, kilise veya dernekler tarafından yönetilirler. Özel okullar genellikle kendilerine özgün bir görüşe ve öğretim yöntemine sahiptir ve neredeyse her zaman, harç ücreti talep ederler.
Türkiye. Türkiye'de İstanbul Lisesi, Alman Lisesi ve Sankt Georg Avusturya Lisesi Gymnasium unvanı sahibidir. Bu okullarda Almanca eğitim verilmekte olup İstanbul Lisesi ve Alman Lisesi'nden Abitur, Avusturya Lisesi'nden ise eşdeğeri olan Matura diploması almak mümkündür.
Finlandiya eğitim sistemi örnek olarak gösterilen bir ülkedir. 9 yıllık eğitim zorunludur ve öğrenciler için fırsat eşitliği mevcuttur. Özel okul diye bir kavram olmadığından herkes ücretsiz bir şekilde eğitim almaktadır.
Amerika Birleşik Devletleri'nde uluslararası öğrenciler için özel lise eğitimi, birçok seçenek sunar. Özel liseler, devlet okullarına göre daha az öğrenci kapasitesine sahip olurlar ve öğrencilerin daha fazla bireysel dikkat almasını sağlarlar. Öğretmenlerin niteliği ve eğitim kalitesi genellikle yüksektir.
ABD'de devlet okulları ve özel okullar faaliyet göstermektedir. İki sömester halinde eğitim verilir; (Ağustos ortası/Eylül başı- Aralık sonu/Ocak başı) - (Ocaktan Mayıs sonu/haziran ortası). Devlet okulları ücretsizdir ve devlet tarafından finanse edilir. Özel okullarda ücretlidir.
Amerika Birleşik Devletleri'nde tüm çocukların, eyalete göre yaş aralıkları değişmekle birlikte, 5-18 yaş aralığında okula gitmesi zorunludur.
Hollanda'daki çocuklar sekiz yıllık ilkokul takip ederken, lise diploması okulun türüne bağlı olarak 16, 17 veya 18 yaşında alınmaktadır. İlk ve orta devlet eğitimi herkese ücretsiz olarak sunulmaktadır, ancak farklı bir müfredat sunan özel okullar da vardır.
Finlandiya'da, öğrenciler için lise sonunda yapılan bir sınav dışında, zorunlu standartlaştırılmış sınav ve test bulunmuyor. Her okul aynı olanaklara sahip olduğu için öğrenciler, okullar veya bölgeler arasında sıralama, karşılaştırma veya rekabet yaratılmıyor.
Çin'de zorunlu eğitim 7 yaşından 16 yaşına kadar devam eder. Orta öğrenim iki kısımdan oluşur; İlkokul ve ortaokul, lise. İlkokul eğitimi 6 yaşından 12 yaşına kadar devam eden 6 yıllık bir eğitimdir. Ortaöğretim ise 12 yaşından 18 yaşına kadar devam eder ve 6 yıl sürer.
Almanya'da zorunlu eğitim, altı ile 15 yaş arası tüm öğrencilerin okula devam etmeleri gerektiğini açıkça belirtmektedir. Ancak öğrenciler genellikle 18 yaşına kadar okula devam etmektedir.
Almanya'da haftalık ders saati, her ders 45 dakika olmak üzere, 20 ile 30 saat arsında değişmektedir. Türkiye'de de bir ders saati 45 dakika olmasına rağmen haftalık toplam der saati 40 saate ulaşmaktadır. Almanya ve Türkiye okul tatili konusunda benzer özelliklere sahiptir.
Birleşik Krallık'taki okulların çoğu İngiltere'de bulunmaktadır. İngiltere'de 338 anaokulu, 16.791 ilkokul, 3.458 ortaokul, 2.366 bağımsız okul, 1.005 özel öğrenci okulu, 57 özel okul ve 348 öğrenci sevk birimi (PRU) dahil olmak üzere 24.413 okul bulunmaktadır.
Örgün eğitimde 2021-2022 eğitim öğretim yılında 56 bin 200'ü resmî okul, 14 bin 179'u özel okul ve 4'ü açık öğretim okulu olmak üzere toplam 70 bin 383 okul hizmet verdi. Bu okulların 14 bin 124'ü okul öncesi eğitim, 24 bin 519'u ilkokul, 18 bin 936'sı ortaokul ve 12 bin 804'ü de ortaöğretim kademesinde yer aldı.
Haftalık 20-30 ders saati, Bir ders saati 45 dk. İlkokulu bitirme sınavı yoktur. Ortaokul ve Lise bitirme sınavları vardır.
Türkiye, 137 ülkenin eğitim kalitesine göre sıralandığı listede 99'uncu sırada yer aldı. Pakistan ve Endonezya'nın gerisinde kalan Türkiye'nin kalite notu 7 üzerinden 3.1 oldu. Türkiye, Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF), “Eğitim Kalitesi 2018” başlığıyla yayımladığı listede 99'uncu sırada yer aldı.
Türkiye'de eğitim sistemi, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına ve 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununa dayanan; Milli Eğitim Bakanlığı ve bünyesindeki kamu tüzel üst sistemlerce yönetilen bir sistemdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri