Akma sırasında “çekirdek” ismini verdiğimiz ve zeminde yüksek yoğunluğa sahip kar ve hava karışımı bir kütle var ise bu tip çığa kuru kar çığı, bu çekirdeğin olmaması halinde uçan çığ adı verilir.
Çığ, genellikle bitki örtüsü olmayan engebeli, dağlık ve eğimli arazilerde, vadi yamaçlarında tabakalar halinde birikmiş olan kar kütlesinin iç ve/veya dış kuvvetlerin etkisi ile başlayan bir ilk hareket sonucu (tetiklenen), yamaçtan aşağıya doğru hızla kayması olarak tanımlanır.
Çığ tehlikesi, arazide kalıcı kar örtüsü oluşuncaya kadar önemsizdir. En büyük tehlike, zemin üzerindeki sıkışmış kar örtüsünün üzerine yeni kar yağması ile yeni bir tabaka oluşması ve genellikle tipi sonrası gelen sıcak hava ile iki tabaka arasında erime sonucu kaygan bir yüzeyin oluşmasıdır.
Çığ altında kalmak doğada karşılaşılabilecek en trajik olaylardan biridir . Çünkü bir çığ saatte 200 km hıza kadar ulaşabilir ve risk bölgesinde bulunan canlıları ağaçlara , kayalara çarpabilir , uçurumlara sürükleyebilir. Çığ ölümlerinin 30% bu tarz çarpmalara , düşmelere bağlı travmalar sonucu olur.
İlgili 16 soru bulundu
Türkiye‟de çığ olaylarının yoğunlaştığı alanlar Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Karadeniz bölgeleridir. Ortalama yükseltisi 2000 metrenin üzerinde olan Doğu Anadolu bölgesi, Türkiye‟de çığ afeti açısından en riskli bölgeyi oluşturmaktadır. Özellikle Güneydoğu Toros dağlarında çığ riski daha yüksektir.
Yerden destek alarak ve geniş yüzme hareketleri yaparak akan karın üstünde ve mümkünse kenarında kalmaya çalışın. Ağzınızı sıkıca kapatın; kafanız kar altında kaldığı anda mümkünse uzun süre nefesinizi tutmaya çalışın. Akışa kapılırsanız bacaklarınızı ve kollarınızı birbirine yapıştırarak oturma pozisyonu alın.
Çığ durmadan önce mutlaka bir elinizi yüzün önünde (ağzınızı ve burnunuzu kapatacak şekilde), diğer elinizi de başınızın üzerinde (yüzeye doğru uzatarak) tutun ve kar altında kaldığınız zaman boyunca hayati önem taşıyacak olan nefes boşluğunu genişletin.
İnsan etkisine gelecek olursak; → Erimeye yatkın ıslak kar üzerinde veya eski karın üstüne yeni bir kar yağdıktan sonra kayak yaparsak, → Sesin yankı yapması sonucu titreşimler ile çığ oluşması insan etkili nedenlerdir.
Çığ, büyük miktarda kar kütlesinin dağdan aşağı kaymasıdır. Aşırı kar yağışlarında taze karın alttaki kar tabakasıyla iyi kaynaşmaması , yüksek ses, rüzgar, insan veya hayvanların oynak kar tabakasını harekete geçirmesi gibi sebeplerden meydana gelir. Büyüklüğüne göre can ve mal kaybına yol açabilir.
Karadeniz Bölgesi ve Doğu Anadolu Bölgesi en sık çığ görülen yerlerden birisidir. Karadeniz bölgesinde görülen yerler Küre ve Rize Dağları olmaktadır. Doğu Anadolu Bölgesinde ise Tecer, Otluk Beli, Munzur, Karagöl, Palandöken, Kargapazarı, Aras Güneyi, Muş Güneyi, Van Doğusu ve Hakkari Dağlarıdır.
Çığ, bitki örtüsü olmaya veya çok az olan dağlık, eğimli ve engebeli arazilerde, vadi yamaçlarında kütleler halinde birikmiş olan kar tabakasının, tetikleyici iç veya dış etkene bağlı olarak harekete geçip, yamaçtan aşağıya doğru süratle kaymasıdır.
El Testi: Kar tabakasının içine yumruk, dört parmak, bir parmak kalem veya bıçağın sokularak kara girip girmediğine bakılarak karın sertlik derecesi hakkında değerlendirme yapılan bir testtir. Kar Profili: Karın tabakalarının ve yapısının incelenmesi için kazılarak kardan çıkarılan bir kesittir.
Çığın kopma bölgesi çizgisel ise meydana gelen çığ tabaka çığı olarak adlandırılır.
Çığ,Konya,Ankara,Mersin,Karaman,İstanbul,Edirne,Çanakkale,Sivas,Antalya,Burdur,Şanlıurfa,Diyarbakır,Batman,Adıyaman,Mardin gibi illerimizde çığ yok denilecek kadar çok az görülür.
Ağrı ili iklim özellikleri nedeniyle çığ olaylarının fazla görüldüğü illerden biridir.
Bir örümcek ağındaki çiy taneleri. İlkbahar veya yaz mevsiminde sabahları cisimlerin üzerinde, bahçedeki bitkilerin yapraklarında su damlacıkları oluşur. Bu damlacıklar yağmur damlası değildir, geceleri havanın soğumasıyla havada bulunan su buharının yoğuşarak oluşturduğu damlacıklardır.
Perdeleme, hücum oyuncusu tarafından gerçekleştirilir ve rakip takımın savunma oyuncusu tarafından engellenmeye çalışılan takım arkadaşını rahatlatarak, arkadaşını şut denemesi yapabileceği, uygun bir pas yakalayabileceği ya da skor kaydedilmesine yardımcı olabileceği boş bir pozisyona kavuşturmayı hedefler.
Çığ oluşumunun zararlarının en aza indirilebilmesi için, karlık ve dağlık alanlara ev yapılmamalı, yüksek ses ile konuşulmamalı ve yavaş bir şekilde hareket edilmeli, eğimli olan bölgeler ağaçlandırılmalı, çığ riski bulunan yerlere perdeleme yapılmalıdır.
Eğimi fazla alanlar ağaçlandırılmalıdır. Çığ olma ihtimali fazla yerlere perdeleme tekniği uygulanmalıdır. Kış sporları çığ tehlikesi bulunan alanlarda yapılmamalıdır. Çığ düşme ihtimali bulunan bölgelerden geçerken yüksek ses çıkartılmamalıdır.
Doğrulanmış Cevap. ✧Dünyada ki çığ bölgeleri nerelerdedir? Hakkari Dağlarıdır.
Çığ doğaya zarar verip ağaçları yerinden sokup bitkilerin yok olmasına sebep olur. Etkilerinin kalıcı olup çevreye zarar verirdi. Gelişen ülkelerde çığ oluşumu insanların yaşamlarına etki yaratır. Toprağın birlikte sürüklenmesi erozyonun tetiklenmesine sebep olurdu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri