Bu yüzden, bakliyatları asla güneş gören bir yerde muhafaza etmemelisiniz. Aksi takdirde, bakliyatlar çok fazla ısıya maruz kalacağı için yüksek nem ortaya çıkabilir. Bunun sonucunda da gıdalarınız kısa sürede bozulabilir ve israf olabilir.
Bazı cinsler tavsiye edilen 4-7 °C'de bile soğuk vurmasına maruz kalabilmektedir. Bu nedenle kısa süreli depolamalar 7-10 °C'de yapılmalıdır. Bu koşullarda ancak 8-10 gün dayanırlar. Fasulye bozulmaya müsait bir ürün olduğu için hasattan hemen sonra su ile 4 °C'ye soğutulmalıdır.
Bakliyatları temiz, vakumlu ve ağzı kapalı cam kavanozlarda saklamak, böceklenme sorununu giderir. Bakliyatları mutlaka serin, karanlık ve kuru bir ortamda saklamanız gerekir. Nemli alanlar, bakliyatların kısa sürede küflenmesini yol açar.
Ardından düdüklü tenceredeye alarak yumuşayana kadar pişirin. Fasulyeleriniz hafif yumuşadıktan sonra oda sıcaklığında dinlendirin. Ardından kilitli poşetlere ya da buzdolabı poşetlerine kuru fasulyelerinizi pay edin. Ağızlarını güzelce kapatıp buzluğa aktarın.
Bakliyatlarla dolu o kavanozları ya da bez torbaları mümkünse sıcaklığı 0 ila 5 derece arasında, bu mümkün değilse en fazla 15-18 derece arasında olan ortamlarda ve karanlıkta, güneş ışığından uzak alanlarda saklamalısınız. Rutubetsiz bir dolap, bunun için uygun olacaktır.
İlgili 44 soru bulundu
Bakliyatların bozulmaması için ortam sıcaklığının en fazla 20 °C derece olması gerekir. Bu yüzden, bakliyatları asla güneş gören bir yerde muhafaza etmemelisiniz. Aksi takdirde, bakliyatlar çok fazla ısıya maruz kalacağı için yüksek nem ortaya çıkabilir.
Bu nedenle kuru fasulyeyi buzdolabında 3 gün saklayabilirsiniz. Ancak 3 gün boyunca aynı tenceredeki yemekleri ısıtmamanız önemli.
Çorbalarınızı oda sıcaklığında tamamen soğuduktan sonra buzdolabında kapağı kapalı olacak şekilde tenceresiyle saklayabilirsiniz. Sulu yemekleri oda sıcaklığında tamamen soğuduktan sonra buzdolabında cam ya da plastik ve kapağı kapalı saklama kaplarında ya da tenceresinde saklayabilirsiniz.
Soğuyan fasulyeleri birer pişirim olacak şekilde buzdolabı poşetlerine doldurarak havasını alın ve ağızlarını kapatın. 4-6 kişilik bir aile için 2kg'lik taze fasulyeden 4 poşet hazırlayabilirsiniz. Hazırladığımız taze fasulyelerimizi daha sonra buzluğa kaldırarak saklayalım.
Yaklaşan yaz mevsimi dolayısıyla sofralardan kuru bakliyatların uzaklaştığını belirten Uzman Diyetisyen Işın Sayın; mercimek, kuru fasulye, pirinç, nohut gibi besinlerin her mevsim tüketilmesi gerektiğinin önemle altını çizdi.
* Yeşil mercimek ve barbunyanın rengi koyulaşmışsa, kahverengileşmişse, eski mahsul olduğunu gösteriyor ve kesinlikle yenmemesi gerekiyor. * Fasulye ve barbunya paketlerinde yarım taneler varsa, bozuk görüntülü taneler karıştırılmışsa, bunu da almamak gerekiyor.
Böcekleri ayıklayıp kalanları gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.
Kaloriferden veya pişen yemeklerin sıcaklığından dolayı bakliyatlar her mevsimde bozulabilir. Bakliyatların saklama koşullarına depolama alanında dikkat edilmezse de bakliyatlar bozulabilmektedir. Bakliyatlar alındığında da bozuk olabilmektedirler. Bakliyat alırken mutlaka paket kontrol edilmelidir.
Pişirildikten sonra buzdolabına kaldırılan yemekler 3-4 günün sonunda bozulmaya başlar genelde. Bu nedenle kuru fasulyeyi buzdolabında 3 gün saklanabilir diye biliyorum. Haşlanmamış kuru fasulye normalde buzlukta uzun süre durabilir ama dolapta uzun süre kalacağını düşünmüyorum.
Fasulyenin başarılı bir şekilde gelişebilmesi için sıcaklığın 16-24 °C aralığında olması gerekmektedir. Maksimum verim için bu sıcaklık aralığı tercih edilir. Sıcak iklimi çok seven kuru fasulyenin çimlenmesi için ihtiyaç duyulan en uygun sıcaklık 18-20 °C aralığıdır.
Çorbanın ısısı oda sıcaklığına geldikten hemen sonra buzdolabına kaldırıyorum. Uzmanlar pişmiş yemeklerin oda sıcaklığında en fazla 2 saat, hatta yaz mevsiminde en fazla 1 saat bekletilebileceğini belirtiyorlar.
Kuru fasulye yemeği
Kalan kuru fasulye yemeklerinizi pirinç veya bulgur pilavı yaparak değerlendirebilirsiniz. Aynı zamanda paçanga böreği sararken içine ekleyeceğiniz kuru fasulye yemeğinin paçanga böreğinin içine çok yakıştığını söyleyebiliriz.
Bunun için taze günlük bir şekilde pişirdiğiniz zeytinyağlı taze fasulye yemeğini soğumasını bekleyin. Tamamen soğuduktan sonra buzdolabı poşetine güzelce dökün. Poşetin ağzını sıkıca kapatın buzluğa atın.
Taze fasulyenin bayat ya da taze olduğunu anlamak için ortadan kırmak yeterli olacaktır. Eğer taze fasulye ortadan kırıldığında rahat kırılıyorsa ve ses çıkartıyorsa tazedir. Ancak çok zor kırılıyorsa ve lastik gibi bir görüntü oluşuyorsa fasulye çoktan bayatlamıştır.
Dolapta kalmışsa bozulmamıştır. Suyun üstüne bakın baloncuk baloncuk oluşumlar varsa pişirmeyin.
Kabuğunun taze olduğunu anlamak için rengine bakmak gerekiyor. Taze fasulye, eğer kolay bir şekilde kırılmıyorsa ve esnemiyorsa bozulmuştur. Yine kokusu farklılaşmışsa bozulma süreci başlamış demektir. Marul, roka, maydanoz gibi yeşil sebzeler de dikkatli bir şekilde saklanmazsa bozulur.
Kullanacağınız fasulyelerin bir gece önceden ıslatılması, yemeği tadını etkileyecektir. Fasulyelerin daha iyi pişmesi için kuru fasulye ıslatma püf noktası hakkında bazı şeyleri bilmeniz gerekiyor. Bu konuda ise fasulyeleri ıslatırken suyun içine bir kaşık ekleyeceğiniz tuz size büyük yardım edecek.
Fırın 150-160 derecede ısıtılır. 10 dakika sonra tencerenin ağzı ilk önce folyo ile kapatılır sonra tencerenin kapağı kapatılır ve ısınmış fırında 30-40 dakika pişirilir. Pişen yemek 20 dakika dinlendirilip sıcak servis yapılır.
Kuru fasulye yemeği her evde yapılabilen bir yemek türüdür. Severek tüketilen kuru fasulye, düdüklü tencerede 10 ile 15 dakika arasında pişirilir. Tencerede pişirim süresi ise, yaklaşık 40 dakikadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri