Kuru baklagiller aynı zamanda B vitamini kaynağı. İçerdiği B12'nin yanı sıra tiamin, riboflavin, niasin ve folik asit gibi B vitaminleriyle sinir sisteminin düzenli çalışmasına katkıda bulunur.
Aynı zamanda kuru fasulyenin içeriğinde demir, selenyum, kalsiyum ve potasyum elementler yer alır. Doğal mineral kaynağı olan kuru fasulyenin içinde omega 3 ve omega 6 besin değerleri bulunur. Bol tereyağlı yapılmış kuru fasulyenin içinde pek çok mineral, protein ve karbonhidrat yer alır. Pilav şekerli ve zararlıdır.
Kuru baklagiller ayrıca içerdikleri demir, çinko, magnezyum, B12 ile E vitamini, tiamin, riboflavin, niasin, folik asit ile hastalıklara karşı daha dirençli olmamızı sağlarlar. Bu faydaları nedeniyle kuru baklagilleri haftada minimum iki kez yememiz gerekir.
Sabah aç karnına bir adet kuru fasulye yutmak, şeker hastaları için önerilen bir uygulamadır. Sabah aç karnına yutulan kuru fasulye, içeriğinde yer alan bir maddenin alfa-glikozidaz enzimini baskılayıcı özelliğe sahip olması sebebi ile karbonhidratların glikoza yıkılmasını engellemeye yardımcı olur.
İlgili 15 soru bulundu
Kuru baklagiller aynı zamanda B vitamini kaynağı. İçerdiği B12'nin yanı sıra tiamin, riboflavin, niasin ve folik asit gibi B vitaminleriyle sinir sisteminin düzenli çalışmasına katkıda bulunur.
Kuru fasulye, böbrek rahatsızlıklarına karşı etkili görev görür. Vücudun organları arasında böbreğe daha çok destek sağlar. Problemlerin giderilmesinde yardımcı olur. Romatizma şikayetlerinin son bulması için düzenli kuru fasulye tüketilebilir.
Suyun bol olduğu zamanlarda nohudun veriminin azaldığı söylenebilir. Sağlıksal yönden oldukça faydalı bir bitki olan nohut, kurutularak yemeklerde kullanılabilir. İçerdiği A, C, K, B6, B12 ve E vitaminleri sayesinde besin değeri oldukça yüksektir. Bu vitaminler yönünden, özellikle A vitamini yönünden çok zengindir.
Nohut, kemikleri güçlendiren, yapısını korumaya yardımcı olan kalsiyum, lif, magnezyum ve K vitamini içerir. Özellikle büyüme çağında olan çocukların düzenli tüketiminde kemik sağlığını korumada ve güçlendirmede etkili olur.
Kalsiyum, magnezyum, potasyum, demir, betakaroten ve A vitamininin yanı sıra bol lifli bir gıda olan nohut, vücuttaki tümör oluşumunu da engelliyor. Tam bir protein deposu olan mercimek, mutfakların en sevilen baklagillerindendir.
Fasulye böbrek görünümündedir ve böbrek fonksiyonlarını iyileştirir.
E, K ve B grubu vitaminleri açısından zengin olan kuru fasulye aynı zamanda kalsiyum, demir, fosfor, magnezyum, potasyum, çinko ve manganez gibi minerallerden oldukça zengindir.
Maş fasulye, posa (lif) bakımından zengin olması nedeni ile bağırsaklara da oldukça faydalıdır. Boşaltım sisteminin düzgün bir şekilde çalışmasına ve vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Maş Fasulyesinin kalorisi düşüktür.
"Kış sofralarının vazgeçilmez lezzetlerinden kuru fasulye, zengin protein içeriğinin yanı sıra lifli yapısı sayesinde bağırsak hareketlerini de hızlandırıyor." Uzmanlar, kuru fasulyenin tahıllarla birlikte tüketildiğinde protein değerinin de artacağını belirtiyor.
Etsiz kuru fasulyenin 100 gramında 97 kalori bulunmaktadır. Etsiz kuru fasulyenin 1 porsiyonu ( 275 gr ) 265 kaloridir. 1 çorba kaşığı (25 gr) 24 kaloridir. Etsiz kuru fasulyenin 100 gramı 9.91 gram karbonhidrat, 6.57 gram protein, 1.35 gram yağ, 9.64 gram lif içermektedir.
Şeker hastaları için de ideal bir besin olarak kabul edilmektedir. İçerisinde demir ve protein bulunduğu için et tüketmeyenlerin yiyebileceği harika bir alternatiftir. Böbrek sağlığı için oldukça yararlı olan kuru fasulye, böbreklerdeki taş ve kumun atılmasına da yardımcı olur.
Leblebide K, B6, A, C ve E vitamini gibi sağlık için çok değerli vitaminler bulunur. Sodyum açısından da zengin olan leblebi ayrıca demir, bakır, potasyum, fosfat, manganez ve çinko içerir. 100 gram leblebide bulunan besin değerleri de şu şekildedir.
Cevizdeki vitaminler yağda çözünenlerden A ve E vitamini, suda çözünenlerden B1, B2, C vitaminleridir. Ayrıca ceviz, folik asit, pantotenik asit ve niasin, minerallerden; demir, magnezyum, bakır, çinko ve fosfor da içermektedir.
Fasulye, mercimek gibi baklagiller de b12 bakımından zengin gıdalar listesinde yer almaktadır.
B12 vitamini içeren besinler arasında et, balık, kümes hayvanları, süt ve süt ürünleri, yumurta gibi hayvansal ürünler öne çıkar.
Süt ve Süt Ürünleri
Süt, peynir, yoğurt ve kefir B12 vitamininin bol miktarda bulunduğu besinlerdir. Protein bakımından da zengin olan bu besinler, günlük B12 vitamin alımında büyük destektir. Araştırmalar vücudun süt ve süt ürünlerindeki B12 vitaminini, et ve yumurtadaki B12 vitaminine göre daha iyi emdiğini söylüyor.
Yüksek protein değerleri ile et yemeği yerine kuru fasulye tüketilebilir. Metabolizmayı hızlandırarak kabızlığı önler, zayıflamaya yardımcı olur. Hem vücut sağlığı için dahili olarak çok faydalıdır hem de kozmetikler yerine doğal cilt bakımında harici olarak da büyük fayda sağlar.
İncirin "erbezlerine" benzer bir şekle sahip olduğunu vurgulayan Tayar, "Çinko, folik asit ve diğer minerallerden zengin olan incir, erkeklerde sperm kalitesi ve hareketliliğini artırarak erkeklerde kısırlığın önüne geçtiği belirtiliyor" dedi.
Portakal, limon, misket limonu (lime) ve greyfurt ilginç bir şekilde insan göğüsüne benzer. Bu meyveler, meme bezlerindeki lenfatik drenajı arttıran ve göğüslerdeki kanser hücrelerinin gelişimini engelleyen özelliklere sahip maddeler içerir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri