22.03.1985-04.10.2000 döneminde vergi, meslek kuruluşu kaydı veya ticaret sicil kaydından herhangi biri, 04.10.2000 tarihinden itibaren ise vergi mükellefi olanlar için vergi kaydı, vergiden muaf olanlar için ise meslek kuruluşu kayıtları ile Bağ-Kur sigortalılığı kapsamına girilebiliyor.
Bağ-Kur'a göre, 1479 sayılı yasanın 2654 sayılı yasayla değişik 24. maddesinde, kendi nam ve hesabına bağımsız çalışanlardan vergi mükellefiyeti bulunanların vergi kaydı, vergiden muaf olanların ise usulüne uygun meslek kuruluşu kaydı bulunması halinde sigortalı sayılacakları öngörülmüştür.
Bugün için vergi mükellefiyetinize bağlı olarak geçmişe yönelik Bağ-Kur tescili yaptırmanız ve vergi mükellefi olduğunuz dönemi borçlanmanız maalesef mümkün değil.
Bu tebliğle birlikte, tarım Bağ-Kur sigortalıları, 1 Ekim 2008'den sonraki tarımsal tevkifat kesintilerine göre geçmişe yönelik olarak kayıt ve tescil edilemeyecekler ve prim tevkifatına göre geçmişe yönelik hizmet kazanamayacaklardır.
Vergiden muaf olanların da, esnaf ve sanatkarlar (oda) siciline veya kanunla kurulu meslek kuruluşlarına kayıt tarihinden itibaren Bağkur'lu olması gerekiyor. Daha doğrusu esnaf, yasaya göre; bu tarihlerden itibaren Bağkur'lu sayılıyor.
İlgili 21 soru bulundu
Geçmişte prim borcunu ödemeyen Bağ-Kur'lulara 2008, 2015, 2018, 2020 ve 2021 yıllarında çıkarılan borç yapılandırma kanunları kapsamında borçlarını yapılandırma hakkı tanındı. Borçlarını ödemeyenlerin de sigortalılık süreleri donduruldu. Aynı kanunlarla borcu olanlara ihya imkânı da tanındı.
1. Bağ-Kur nedir? Esnaf ve Sanatkârlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu kısaca Bağ-Kur olarak bilinmekte olup, ayrı bir sosyal güvenlik kurumu olarak 1971 yılında 1479 sayılı Kanun ile kurulmuştur.
Esnaf ve Sanatkâr Sicil Müdürlükleri ile 4/B sigorta başlangıcı: Gelir vergisinden muaf olur esnaf ve sanatkâr siciline kayıtlı olan kişilerin sigortaları Esnaf ve sanatkâr Sicil Müdürlüğüne kayıtlı oldukları tarihte başlamaktadır.
Bağkur tescil kaydı kişilerin emekli olabilmek için resmi kuruma yaptırmaları gereken bir kayıttır. Bu kayıt kişilerin 4b sigortasıyla ya da bağkurla çalışmaya başladıkları tarihi belirtir. Sosyal güvenlik merkezine yaptırdıkları bu kayıt tarihine göre emeklilik günleri hesaplanır ve emekli olma hakkı kazanırlar.
Tarım Bağkurlusu tarımsal faaliyette bulunanlardan ziraat odalarına kayıtlı olanlar, ziraat odalarının bulunmadığı yerlerde ise tarım il/ilçe müdürlüklerine kayıtlı olanlar 5510 Sayılı Kanunun 4'üncü maddesinin b bendinin (4) numaralı bendine göre sigortalı sayılan kişilerdir.
Telefon İle Bağ-kur Geriye Dönük Prim Borcu Öğrenme
ALO 170 hattı üzerinden Bağkur Geriye Dönük Prim Ödeme işlemi yapacak kişilerin sorgulama yapması mümkündür. 170 hattı arandıktan sonra yapılmak istenen işlem sesli bir şekilde söylenir. Sonrasında borçlanma ile ilgili detaylı bilgi alınır.
Bağ-Kur primlerini uzun süre ödemeyenlere müjde. 5 yıldan fazla prim ödemeyen Bağ-Kur'lunun borcu talep üzerine siliniyor. Sosyal Güvenlik Reformu Bağ-Kur'lulara ödül gibi borç silme hakkı getirdi.
Silinen günlerin ihyası
2015 yılında çıkartılan torba yasa ile BAĞ-KUR prim borcu 12 ay ve daha fazla olanların bu borçları silinmiş ve hizmetleri dondurulmuştu. Bu borçlardan kurtulan BAĞ-KUR'lular prim ödemeye devam ettiler. Biriken primlerini ise şimdi emeklilik hesabında kullanabiliyorlar.
Sigortadaki başlangıç tarihi, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'nda başlangıç sayılmıyor. Ama Emekli Sandığı ve Bağ-Kur'daki başlangıç tarihi Sigorta'da da başlangıç tarihi sayılıyor. Bağ-Kur'dan Sigorta'ya geçerseniz, Yedek Subay olduğunuz, yani Emekli Sandığı'na tabi olduğunuz tarih emekliliğiniz için başlangıç sayılır.
Vergi mükellefi olan esnaf ve sanatkârlar mükellefiyet başlangıcı itibariyle Bağ-Kur'lu olmak zorunda.
Bağ-Kur'da vergi indirimini mecburiyeti yoktur. 5510 sayılı kanuna göre, Bağ-Kur'lular da sakatlık indiriminden faydalanarak erken emekli olabiliyor. ile emekli olabiliyorlar. Buna 18 yıl ve 4.680 günle Bağ-Kur'dan erken emekli olabilirsiniz.
Tüm bu işlemleri yapmak yerine https://www.turkiye.gov.tr/4b-hizmet-bilgisi linkine tıklayarak açılan sayfada T.C kimlik numaranız ve e-Devlet şifrenizi girip kimlik doğrulama işlemini tamamladıktan sonra direkt olarak 4B (Bağkur) hizmet bilgisi sayfasına yönlendirilirsiniz.
Bunun için de sigortalılığın ne zaman başladığının doğru şekilde tespit edilmesi gerekmektedir. Kurum kayıtlarına geçen ilk işe giriş bildirgesinde sigortalının ilk işe başlama tarihi yazılı olup, işte bu tarih sigortalı açısından sigortalılık başlangıç tarihi demektir.
4B Sigorta Nedir? 4B sistemi eski adıyla Bağ-Kur sigortasıdır. Bu sisteme kayıtlı kişiler, kendi mesleğini icra eden yani bağımsız olarak çalışan kişilerdir. 4B sisteminine esnaf (iş yeri sahipleri), sanatkar veya serbest meslek grupları dahil olabilir.
Mutlu, 'Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Ziraat Bankası arasında imzalanan 'Emeklilik Hakkı Doğmuş Bağkurlu Esnafa Kredi Sağlanması Protokolü' ile, bu kapsamdaki esnaf sanatkarlar artık uygun faizli kredi kullanarak prim borçlarını kapatabilecek ve emekli olabileceklerdir.
8 Eylül 1999 tarihinden sonra BAĞ-KUR kapsamında çalışmaya başlayan erkek ve kadınlar için 9000 prim günü geçerli. 8 Eylül 1999 tarihinden önce çalışmaya başlayan erkeklerin 9000, kadınların ise 7200 günü varsa emekli olabiliyor.
Prim borcunu iki ay içinde ödemeyen veya yapılandırma başvurusu yapmayanların, primini ödemedikleri sigortalılık süreleri durdurulacak. BAĞ-KUR tescili yapıldığı halde hiç prim ödememiş kişilerin ise tüm sigortalılık süreleri durdurulacak.
Şirket sahipleri ve ortakları Bağ-Kur'lu olmak zorunda. Ancak çoğunluk, hem şartlardan hem de emeklilik gelirinin daha iyi olması nedeniyle SSK'yı istiyor. Bunun için de ya kendilerini işçi gibi gösteriyor ya da sonradan SSK'ya kayıtlarını yaptırıyorlar.
Önce SSK'lı sonra devlet memuru olanlar için 4/a tescil başlangıç tarihi ilk kez SSK'lı olunan tarihi ifade etmektedir. 01.01.2001 ise muhtemelen devlet memuru olarak hizmete başladığınız tarih. Devlet memuru olarak emekli olacaksanız SSK'lı girişiniz sigorta girişi olarak değerlendirilmez.
9 Eylül 1999 öncesi sigortalı olan Emekli Sandığı'na bağlı memurlardan kadın memurlar 7200 prim gün sayısını, erkek memurlar da 9000 prim günü tamamladıklarında düzenlemeden yararlanıp emekli olabilecekler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri