Beta-karoten bakımından zengin olan kayısı bağışıklığı artırır ve soğuk algınlığı ve grip gibi sorunları önler. Çalışmalara göre, kayısılar karaciğer hasarına karşı koruyabilir ve karaciğer yağlanması semptomlarını hafifletebilir.
Konsantrasyonu artırır ve stresin etkisini azaltır. Karaciğerin onarılmasına yardımcıdır. Gün kurusu bağırsak ve mideyi korur, hazımsızlık ve sindirim problemlerinde etkilidir.
Öğretim Üyesi İsmet Yılmaz, deney hayvanları üzerinde yaptığı iki yıl süren araştırmada Malatya'da yetiştirilen gün kurusu kayısılı yemin, deneklerin karaciğerlerinin yenilenmesini olumlu etkilediğini tespit etti.
Yer fıstığının yanı sıra ay çekirdeği, fındık gibi kuruyemişler de karaciğer sağlığı açısından faydalıdır.
Avokado Karaciğer Yağlanmasına Karşı Önemli Bir Besindir
Avokado genellikle salatalarda ya da limon sıkılarak direkt tüketilebilir.
İlgili 24 soru bulundu
Kilo vermek ve egzersiz karaciğer yağlanmasına iyi gelmektedir. Akdeniz tipi beslenme ve haftada 3-4 gün egzersiz yapılmalıdır. Ayrıca karaciğer için en faydalı besinlerin arasında kahve gelmektedir. Günlük kahve tüketimi karaciğer yağlanmasının yanında karaciğer kanserine bile iyi gelebilmektedir.
Şarküteri ürünlerinden (sosis, salam, sucuk gibi) ve sakatatlardan uzak durun. Kuruyemişlerin aşırı tüketimi ve kızartılmış ürünlerden uzak durun. Yoğun karbonhidrat ve basit şeker tüketimi azaltın. Tereyağı, içyağı gibi hayvansal yağlardan uzak durun.
Karaciğerdeki toksin maddeleri temizlemek için mevsiminde taze sebze ve meyve tüketimi artırılmalı özellikle kereviz, enginar, ıspanak gibi sebzeler tüketilmelidir. Balda bulunan cholin maddesi karaciğer hücrelerini güçlendirir. Bu nedenle sabah kahvaltılarında 1-2 tatlı kaşığı organik bal tüketimi önerilebilir.
- Bol Su Tüketmek: Karaciğerin temizlenmesinin ve yenilenmesinin en önemli yolu, gün içerisinde en az 6 ile 8 bardak su tüketmektir. Bunun dışında böbrek sağlığı açısından oldukça önemli olan su, vücudun her zaman nemli olmasına destek olur. Su içmek; karaciğerin temizlenmesinin en önemli yoludur.
Aşırı yağlı et grupları, alkollü içecekler, sucuk, salam, sosis ve pastırma gibi şarküteri ürünleri, yağda kızartılmış yiyecekler, et suyu, tahin, kakaolu gıdalar ve yağlı sosların karaciğeri yorabileceği unutulmamalıdır. Karaciğer sağlığı için günde mutlaka 2-3 litre su içilmesi gerekir.
Kuru kayısı protein, diyet lifi, doğal şeker, vitamin ve mineral içeriğine sahip olmasıyla sağlık için faydalı bir besindir. Bunun yanında içerdiği fitokimyasal bileşime sahip olan kuru kayısı önemli bir antikanser, antioksidan etkiye sahiptir.
Yüksek besin değerine sahip olan kayısı; A, B, C, E vitaminleri içeriğinin yanı sıra aynı zamanda demir, kalsiyum, fosfor, magnezyum ve lif deposu. Yaş ve kuru olarak tüketilebilen kayısı sindirimi kolaylaştırıyor, tokluk hissi sağlıyor, kilo kontrolüne yardımcı oluyor ve kabızlığa iyi geliyor.
Kuru kayısının atıştırmalık olarak ideal tüketim adedi yetişkin bireylerde günde 8 adet olmak üzere bu miktarın ikişer – üçer adet şeklinde ara öğünlerde alınması önerilmektedir. Bu miktarlar vücudumuzun gereksinim duyduğu A, E ve C vitaminlerinin gerekli ve yeterli miktarda karşılanmasına yardımcı olacaktır.
Karaciğere iyi gelen kuruyemişler arasında yer alan kuru kayısı, özellikle kronik ağrılar çekenlere önerilemektedir. İçindeki maddelerin bu ağrıları azaltmada etkin olduğu düşünülür. Karaciğer ağrıları ile ilgili gördüğünüz tedavi sürecinde, günlük birkaç tane kuru kayısı tüketebilirsiniz.
Portakal, mandalina, limon ve greyfurt başta olmak üzere pek sevdiğimiz lezzetlerden turunçgiller de yüksek miktarda C vitamini içeriyor bildiğiniz gibi. Bu antioksidan özellikleri vücuttaki serbest radikalleri temizleyerek karaciğer sağlığını korumaya yardımcı oluyor.
Her gün 30-40 gram tüketilmesi tavsiye edilen fındık omega 9, çiğ badem ise E vitamini yönünden zengindir. Antioksidan görevi gören fındık ve çiğ badem karaciğere de iyi gelir. Omega-3 açısından zengin yağlı balık yemenin ise karaciğer için birçok faydası vardır.”
Karaciğer, yapısı gereği kendi kendini yenileyebilmektedir ve bu süreç yaklaşık 6 ay kadar sürmektedir.
Elma sirkesi, karaciğer ve çevresinde biriken yağlardan kurtulmayı sağlayan ve karaciğerin sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlayan doğal bir mucize. Tek yapmanız gereken bir bardak ılık suyun içine bir yemek kaşığı doğal elma sirkesi eklemek ve bunu yemeklerden önce, günde 2 kez olacak şekilde içmek.
Karaciğer yağlanması bitkisel tedavi kapsamında başta ıspanak olmak üzere çeşitli yeşil yapraklı bitkilerin tüketiminin artırılması önerilir. Karaciğer yağlanmasına iyi gelen besinler içerisinde değerlendirilebilecek diğer çeşitli gıdalar şu şekilde özetlenebilir: Baklagiller ve soya. Omega-3'ten zengin yağlı balıklar.
Alkolden bağımsız steatohepatit varlığında, karaciğerinizdeki yağ birikimini tersine çevirecek herhangi bir ilaç yoktur. Ancak bazı durumlarda, karaciğer hasarı kendiliğinden durur hatta karaciğer kendini iyileştirir. Ancak diğerlerinde hastalık ilerlemeye devam eder.
İlerlediğinde karaciğer hasarı riski artar. 3. Evre: Bu evre, karaciğerde fibrozis adı verilen bağ dokusunun artışı ile karakterizedir. Karaciğerin yapısında değişiklikler meydana gelir ve bu evrede hasar daha belirgindir. Karaciğer fonksiyonları ciddi şekilde etkilenmeye başlayabilir.
Baklagiller ve kuru yemişler Bu besinler karaciğerde bulunan zararlı toksinleri temizliyor. Yoğurt Hem mideye, hem de karaciğere inanılmaz faydaları olan yoğurt, vücudu toksinlerden arındırıyor.
Sağlıklı olan zeytinyağı
Zeytinyağı, diğer yağların aksine karaciğerinizi koruyor. Alkol dışı karaciğer yağlanmasından uzak durmak için ayçiçeği yağı ve balık yağından uzak durmanız, zeytinyağı tüketmeniz öneriliyor.
Acı Biber : Acı biberdeki kapsaisin maddesini metabolizma hızlandırıcı olarak duymuş olabilirsiniz. Buna ek olarak kapsaisin karaciğer yağlanmasında da oldukça etkilidir.
Diyetinizdeki sağlıklı yağlar vücudunuzun insülini kullanmasına yardımcı olur. Yani hücreleriniz glikoz kullanır ve karaciğerinizin yağ depolaması gerekmez. Yağlı balıklar, zeytinyağı, keten tohumu, avokado, ceviz, kabak çekirdeği ve koyu yeşil yapraklı sebzeler omega-3 yağ asitlerinden zengindir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri