Lavanta çiçekleri olgunlaşıp hasat edildikten sonra, demet haline getirilip kurutulur. Kuruyan çiçekler hafif bir sallama ile dökülür.
Ekim aşamasında ise şu adımlar takip edilebilir: Kurutulmuş lavanta tohumu ekimi için güneşli bir toprak alanı seçilmelidir. Tohumlar sıcak iklimi ve temiz toprağı sever. Bu nedenle toprağın otlardan da temizlenmiş olması gerekir.
Lavantanın gövde kısımlarını lastik veya ip yardımıyla bağlayın. Demetlerin arasında yaklaşık 2 cm boşluk bırakın ki eşit bir şekilde kurusunlar. Lavantayı kurutabilmek için, karanlık bir oda bulun. Lavantayı gölge ve karanlık bir alanda yavaşça kurutmak, rengini korumanın en iyi yoludur.
Bir fincan veya çaydanlık içerisine 1 çay kaşığı kuru lavanta çiçeği ekleyin veya lavanta çay poşetini içine atın. Kaynar suyu lavanta üzerine dökün. Lavanta çayını demlemek için üzerini bir kapakla kapatın ve 5-10 dakika kadar demlemeye bırakın. Demleme süresi ne kadar uzun olursa çayın aroması o kadar yoğun olur.
Lavanta Tütsüsü Nasıl Yakılır? Lavanta tütsüsünü yakarken uygulamanız gereken adımları şu şekilde sıralayabiliriz: Lavanta tütsüsünü yakmanız için gerekli olan malzemeler; bir demet kuru lavanta tütsüsü, tütsülük olarak kullanabileceğiniz ısıya dayanıklı bir kap ve tütsüyü yakmanızı sağlayacak kibrit ya da çakmak.
İlgili 28 soru bulundu
Lavanta tüm toprak çeşitlerinde yetişebilir. Toprağın kuru, hafif ve kireç açısından zengin olması, verimlilik sağlaması açısından tercih edilir.
Lavanta Kokulu Kolay Oda Parfümü Yapımı
Öncelikle 1 su bardağı suyu kaynat. Ardından kaynayan suyu bir kaba boşalt. İçine 1 yemek kaşığı lavanta, 2-3 damla gül yağı ekle ve karıştır. Sonrasında oda parfümünü şişeye boşaltıp bambu çubuklarını ekleyebilirsin.
Lavanta güneş ışığını çok sevdiği için, günde 4-5 saat güneş ışığı alan bir yerde bekletilmelidir. Kış aylarında ise soğuk ve rüzgar almayan, gölge bir yerde bekletilmesi uygundur. Lavantanın toprağı nemli olduğu sürece susuzluğa dayanıklıdır. Lavantayı sabah ve akşam saatlerinde sulayabilirsiniz.
Taban suyu yüksek olan, su tutan engebeli arazilerde ve asidik özellikli arazilerde dikim yapılırsa, dikilen lavanta fideleri kısa süre içinde ölerek kuruyacaktır.
Bir fincan su için genellikle bir çay kaşığı lavanta kullanmanız yeterli olacaktır. Dinlenmiş suyu kuru lavanta çiçeklerinin üstüne dökün ve 5-10 dakika kadar demleyin. Demlendikten sonra çiçekleri süzebilir, içine bal veya limon ekleyerek tüketebilirsiniz.
Kaynamış bir bardak suyun içine kurutulmuş lavanta atıp yaklaşık 5 dakika kadar demlendikten sonra hazırladığınız suyu süzebilirsiniz. Süzülen lavanta suyunu bir kâseye aktarabilir ya da sprey şişesine doldurabilirsiniz. Ardından hazırladığınız bu bitki suyunu günde 2 ya da 3 kez saçınıza uygulamalısınız.
Lavanta dallarını budayarak ekmek, daha kolay sonuç almanızı sağlar. Bunun için 3 – 5 adet arası yaprak düğümü bulunan dallar kesilerek kök salması için toprağa ekilir ve yetiştirme işlemine başlanır. 3 - 6 hafta arası süren kök salma işlemi, eşsiz görüntüye sahip yepyeni bir lavanta çiçeğiyle sonuçlanır.
Özellikle mezarlıklar için soğuklara ve sıcaklara dayanıklı mevsimsel çiçekler tercih edilmelidir. Soğuklara ve sıcaklara dayanıklı mezarlık bitkileri; Zambak, Yaprak dökmeyen çalılar, Selvi ağacu, Lavanta, Sardunya, Nergis, Ladin, Krizantem, Gül, Çam ağacı gibi bitkiler mevsimsel özelliklere göre dikilebilir.
Lavanta, kuru ve yağ formu başta olmak üzere pek çok şekilde kullanılabiliyor. Özellikle de rahatlatıcı kokusundan sıklıkla yararlanılan lavanta, bakım ve beslenme gibi alanlarda da kendisine geniş bir yer buluyor. Genel olarak ise lavantadan en çok kozmetik, aromaterapi ve farmakoloji alanlarında yararlanılıyor.
kadar boylanabilen, yarı çalımsı, çok yıllık bir bitkidir. Ekonomik ömrü 15 yıldır. Lavanta bitkisinin kullanılan kısmı çiçekleridir. Bitkinin çiçek ve çiçek saplarından elde edilen uçucu yağı, dünyada en fazla ticareti yapılan 15 uçucu yağdan birisidir.
Bu bitki çayını hazırlarken kesinlikle içme suyu önerilmektedir. Tek kişilik hazırlamak için bir su bardağı içme suyunu kaynatmakla başlamalısınız. Su kaynadıktan sonra bir tatlı kaşığı kurumuş lavantayı içine ekleyebilirsiniz.
Sıcak yaz aylarında, haftada 1-2 kez sulamanız yeterli olacaktır. Sulamak için toprağının hafif derece kurumasını beklemelisiniz. Kış aylarında ise sulama sıklığını bir miktar daha azaltabilirsiniz. Sularken dikkat etmeniz gereken noktalardan biri ise, yapraklarını ve çiçeklerini ıslatmamanız gerektiğidir.
Su bilindiği gibi insan da dahil her canlının hayatına devam edebilmesi için gerekli olan en temel besin kaynaklarından biridir. Lavanta çiçeği de sıcaklığı ve suyu çok seven bir bitkidir. Sulama işlemi lavanta çiçeklerinin uzamasını ve yaprak güzelliğini direkt olarak etkiler.
Bölgemizde gerek araştırma çalışmaları ve gerekse çiftçi koşullarında damla sulama yönteminin uygulandığı lavanta bitkisi üzerine yapılan çalışmalarda yaygın olarak haftada bir sulama yapılmaktadır.
Sulama sorunu yaşamayan lavanta, siz ne zaman isterseniz o zaman suyu alabilir. Çok nemli toprağı sevmez ve uzun süre kuru kalabilir. Sağlıklı şekilde lavanta yetiştirmek için; haftada 2 defa bir çay bardağı kadar dinlenmiş suyu verebilirsiniz.
Lavanta suda kaç günde köklenir konusu pek çok kişinin merak ettiği konulardan biridir. Lavanta suda ortalama dört veya altı hafta içerisinde köklenmektedir. Lavanta çiçeği her ne kadar soğuya karşı dayanıklı bir yapıya sahip olsa da sıcak ortamları daha çok sevmektedir.
Beyaz lavantalar; güzelliği, sadeliği ve yenilenmeyi simgeler. Mor renkli lavantalar ise; ihtişam, gösteriş ve gücün sembolü olarak belirtilebilir. Çiftler birbirine hediye ettiğinde; bağlılık ve sadakat gibi anlamlara sahiptir. Lavanta çiçeğinin Latince adı; Lavandula angustifoliaolan'dır.
Lavantanın sakinleştirici ve ferah etkisi tüm evinizi sarsın, gece uykularınız rüyalara bulansın! Su dolu bir kabın içine biraz karbonat ekleyin ve karıştırın. Üzerine birkaç damla lavanta yağı damlatın ve tekrar karıştırın. Karışımı bir şişeye koyup güzelce çalkalayın ve ev yapımı lavanta kokunuza merhaba deyin!
Portakal ve limon kokusu ile evler mis gibi koksun.
Portakal ve limon kabuklarının içlerini güzelce temizleyin. Ardından içlerine sırası ile deniz tuzu, nane ve karanfil ekleyerek odanızın güzel kokmasını sağlayabilirsiniz.
Sakinleştirici özelliği olduğu ifade edilir. Hoş kokusu ile canlandırıcı aromasının zihinsel yorgunluğa iyi gelebileceği, dinginlik sağladığı bilinir. Ağrıları gidermeye yardımcı olabileceği dile getirilir. Lavanta yağı faydaları ile cilt sorunlarına da iyi gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri