Kuru et, içinde nem bulunmayan hava geçirmez kapaklı kaplarda saklandığında en iyi sonucu verir, çünkü nem bakteri büyümesini teşvik eder.
Kurutma işlemi tamamlandıktan sonra, kurutmalıklarınızı hava almayan bir kapta muhafaza etmelisiniz. Bunun için cam kavanozlar veya plastik kapaklı saklama kapları kullanabilirsiniz. Bu kapların temiz ve kuru olduğundan emin olun. Bunun yanı sıra, kurutmalıkları serin ve kuru bir yerde saklamak önemlidir.
Kuruyemişler, kapalı kapların içerisinde uzun süre saklanabilir. Hava ile etkileşime girmesi, raf ömrünü kısaltır. Kuruyemişleri cam kavanozlara veya buzdolabı poşetine doldurarak ağızlarını kapatın. Serin, kuru ve güneş görmeyen bir yerde muhafaza edebilirsiniz.
Kilerde veya tavan arasında depolamak en iyisidir. Sadece bu koşullar altında, kurutulmuş gıdalar tüm faydalı özelliklerini uzun süre muhafaza eder. Kuru meyveler kuru cam, seramik veya tahta kavanozlarda saklanmalıdır.
Ambalajından çıkardığınız kuru etin açılmış paketini sıkıca streç filmle sarabilir ya da eğer vakumlama makinanız varsa vakumlayarak buzdolabına kaldırabilirsiniz. Hatta vakumlu ambalajla derin dondurucuda saklama ömrünü uzatabilirsiniz.
İlgili 25 soru bulundu
Streç filme sararak, buzdolabında 15 gün, Vakumlu ambalajda buzdolabında 30 gün, Dondurucuda 6 ay muhafaza edebilirsiniz.
Uygun koşullarda saklanırsa 3 ay taze kalır, 6 ila 1 sene arasında dondurucuda saklanır ise bu süre zarfında da tüketilebilmektedir.
Saklama: Tamamen kuruyan biber, patlıcan dilimleri, nemden uzak, hava geçirmez kaplarda veya cam kavanozlarda saklanır. Serin, kuru ve karanlık bir ortamda muhafaza edilmelidir.
Günlük: Hem pamuklu hem sentetik içerikli günlük çamaşırlarınızı bu programda kurutabilirsiniz. Pamuklu Dolap Kuruluğu Sessiz: Bu program ile çalışma ortamına en düşük seviyede ses ve gürültü yayılır. Ses gücü seviyesi pamuklu dolap kuruluğu programına göre yarı yarıya düşüktür.
Buzdolabı poşetlerine tek kullanımlık olacak şekilde patlıcan ve biber paylaştıralım. Pipet ile bütün havasını alalım ve ağzını sıkıca kapatıp derin dondurucuya kaldıralım. Kullanacağımız zaman bir kaç saat önceden çıkaralım ve buzu çözüldükten sonra kullanıma hazır.
Kuruyemişlerinizi kapalı bir kavanoz veya hava geçirmez bir kapta muhafaza edin. Bu, hava ve nemin kuruyemişlere zarar vermesini önler. Güneş ışığına maruz kalmamalarını sağlamak için kuruyemişleri koyu ve serin bir yerde saklayın. Güneş ışığı, kuruyemişlerdeki yağların hızla okside olmasına neden olabilir.
Kuruyemişlerinizi güneş görmeyen, kuru ve serim bir yerde saklamanız gerekir. Eğer cam bir kavanozda saklamayı tercih ediyorsanız, kapağın içerisine peçete koymak, kuruyemişlerin nemden uzak kalmasını sağlayacaktır.
Kuruyemiş doğru saklandığı sürece uzun aylar boyunca taze kalabilen besinlerdir. Kapalı poşetlerde alınan kuruyemişlerin hava ile bağlantısı kesildiği için güvenerek satın alınabilir. Açtığınız zaman hava ile etkileşime girmeye başlar ve ne kadar çok etkileşimde bulunursa o kadar hızlı bozulma görülür.
Bakliyatlarla dolu o kavanozları ya da bez torbaları mümkünse sıcaklığı 0 ila 5 derece arasında, bu mümkün değilse en fazla 15-18 derece arasında olan ortamlarda ve karanlıkta, güneş ışığından uzak alanlarda saklamalısınız. Rutubetsiz bir dolap, bunun için uygun olacaktır.
Organik kuru meyveler sıcak ve nemli ortamlarda kolaylıkla bozulabilen gıdalardır. Bu sebeple serin ve nem oranı düşük ortamlarda saklanması gerekmektedir. Sıcaklık 15-20 dereceyi geçmemeli, nem oranı yüzde 70-75'in altında tutulmalıdır.
"Kurutulmuş sebzeler nasıl saklanır?" diye sorduğunuzu duyar gibiyiz. Bu noktada özenle kuruttuğunuz sebzeleri; ipe dizili şekilde buzdolabının derin dondurucu bölümünde, konserve yapılarak ya da ufalanıp kavanozlara doldurularak güvenle saklanabilir.
Freeze-drying (dondurarak kurutma) dünyanın en gelişmiş kurutma teknolojisidir. Freeze-drying teknolojisi düşük sıcaklık ve düşük basınç altında suyun katı hali buzdan, sıvı haline hiç dönüşmeden, direkt gaz hali olan su buharına geçmesi yani süblimleşme prensibini kullanarak suyun gıda içerisinden atılmasını sağlanır.
Doğal kurutma yöntemi güneşte kurutma yöntemi ve gölgede kurutma yöntemi olmak üzere iki grupta incelenir. Doğal kurutma yöntemlerinden biri olan güneşte kurutma yöntemi açık havada ürünlerin kurutulması işlemidir.
Çamaşır kurutma makinelerinde genellikle dolap kuruluğu ve ütü kuruluğu seçenekleri bulunur. Dolap kuruluğu alternatifi, ütü istemeyen çamaşırların tamamen kurumasını ve giyilmeye hazır hale gelmesini sağlar. Ancak ütüleyerek giyeceğiniz giysileriniz için ütü kuruluğu alternatifini tercih edebilirsiniz.
Patlıcanları bir ipe geçirerek güneşte 1 hafta kadar kurutmak gerekir. Kuruyan patlıcanları serin ve ışık almayan kilerler de saklamanız daha faydalı olacaktır.
Kurutulmuş meyvelerin çoğu 150C'de 1 yıl, 250C'de 6 ay saklanabilir. Sebzeler, meyvelerin yaklaşık yarısı kadar raf ömrüne sahiptir.
Patlıcanların kabuklarını soyduktan sonra oda sıcaklığında tamamen soğuyana kadar bekleyin. Soğuyan patlıcanları porsiyonlar halinde ayırın ve buzdolabı poşetlerine yerleştirin. Poşetlerin ağzını düğümledikten sonra üzerine tarih etiketi koyun ve buzluğa yerleştirin.
Buzdolabınız ya da derin dondurucunuz bozulmazsa, elektrik kesintisi gibi herhangi bir sebepten ısı değişimi olmazsa buzlukta etlerinizi 1 yıl kadar taze bir şekilde saklayabilirsiniz.
Doku ve Kıvam
Nemlidir ve taze bir hissiyatı vardır. Ancak bozulmuş et, sulu veya yapışkan bir dokuyla birlikte gevşek olabilir. Bakteri üremesi de başladıysa oldukça kaygan olması dikkatinizi çekecektir. Etin üzerinde farklı dokulara sahip çeşitli katmanlar bulunması da bozulma işaretlerinden biridir.
Boşnak mutfağına ait bir lezzet olan kuru et, etin özel yöntemler tatlandırılması ve kurutulması ile elde edilen bir şarküteri ürünüdür. Kuru etin Boşnak mutfağına Orta Asya'dan geldiği düşünülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri