Kuru temizleme, kumaşların üzerinde bulunan kir ve lekeleri çıkarmak için su içermeyen bir çözücü sıvı (solvent) kullanılarak yapılan yıkama işlemidir. Dünya çapında genel olarak kuru temizlemede tetrakloroetilen isimli toksisitesi düşük ve yanıcı olmayan bir sıvı kullanılır.
Karbon tetraklorür, trikloroetilen, Freon 113, tetrakloroetilen gibi alev almayan klorlu hidrokarbon türevi çözücüler, yüksek maliyetli petrol bazlı çözücülere alternatif olarak piyasaya sunulmuştur.
Kuru Temizleme Solventleri Özellikleri
Kıyafetlerin tüm kirlerinden ve lekelerinden arınabilmesi adına Kuru Temizleme Solventleri kullanılmaktadır. Solvent sıvı bir maddedir. Bu maddenin en önemli özelliği içerisinde su bulunmamasıdır. Bu nedenle de kuru temizleme ismi verilmektedir.
Kuru temizleme, giysilerdeki kir, yağ ve diğer lekeleri su kullanmadan çıkaran bir işlemdir. Bu işlem, kir ve yağları çözen bir çözücü kullanılarak gerçekleştirilir. Kuru temizleme aynı zamanda giysilerdeki kırışıklıkların giderilmesine ve gelecekteki giysilerde oluşmalarının önlenmesine yardımcı olur.
Kuru temizleme bu nedenle göründüğünden daha ekolojiktir. Ev temizlik yöntemlerinden farklı olarak yüksek miktarda su veya deterjan gerektirmez.
İlgili 17 soru bulundu
Kuru temizleme sistemlerinde tüm dünyada en çok kullanılan PERC insan sağlığı ve çevre için toksik bir maddedir. Temizleme esnasında giysinin üzerinden PERC`i tamamen almak mümkün değildir Bu konuda 13.12.2014 tarihinde yayınlanmış olan yönetmelikte "kansere yol açma şüphesi vardır" tanımı yapılmaktadır.
Evet, Dry Center kuru temizleme, giysi ve tekstil ürünlerindeki kokuları (sinmiş olanlar dahil), koku moleküllerini parçalayan gelişmiş sistemi ile kusursuza yakın giderir.
Kuru temizleme, kumaşların üzerinde bulunan kir ve lekeleri çıkarmak için su içermeyen bir çözücü sıvı (solvent) kullanılarak yapılan yıkama işlemidir. Dünya çapında genel olarak kuru temizlemede tetrakloroetilen isimli toksisitesi düşük ve yanıcı olmayan bir sıvı kullanılır.
Kuru Temizleme Virüsleri Öldürür mü? Evet. Solventler elbiselerinize derinlemesine nüfuz ederek virüs, mikrop ve bakterileri öldürebilirler. Ayrıca kuru temizleme makinesinin yüksek buhar ve ısısı ortada hiç virüs ve bakteri bırakmayacaktır.
Temizlik uygulamalarında su kullanılmaz, ama farklı temizleyiciler kullanılır ve yıkama işlemi bunlarla gerçekleştirilir. Su ve sabunla yapılan klasik temizleme işleminden ayırt edilebilmesini sağlamak için, kuru temizleme olarak adlandırılmıştır.
Kuru temizlemede kullanılan kimyasallar cilt başta olmak üzere vücutta kalıcı hasarlar oluşturabiliyor, sağlık açısından da büyük risk taşıyor. Zararlı zararsız aslında tüm kimyasalların kuru temizlemede kg tekstil başına 20 mg'ı aşmasının insan sağlığını tehdit ettiği öne sürülüyor.
Sadece kuru temizleme yapılması gereken ürünlerin temizliği, kullanım sıklığına göre değişir. Eğer haftanın 5 günü gibi yoğun bir şekilde kullanıyorsanız yılda yaklaşık 3-4 kere kuru temizlemeye vermeniz gerekir.
Temizleme işlemi soğuk solvent ile gerçekleşir. Isı ise sadece kurutma aşamasında verilir ve bu ısı en hassas kumaşlar için bile uygun olan minimum ısı derecesidir. Bu sebeplerden dolayı kuru temizleme işleminde ürünlerinizde çekme olmaz.
Kuru temizleme işlem sırasında kullanılan kimyasalların içinde su olmaması nedeniyle bu ismi alan giysilerin ve tekstil ürünlerinin temizlenmesi için yapılan işlemlerdir. Kuru temizleme dışında boyama, kolalama ve itileme işlemleri de kuru temizleme salonlarında verilen hizmetlerdir.
Beyaz kıyafetlerin, özellikle beyazlığını koruması ve hijyen sağlanabilmesi için kuru temizleme yöntemi idealdir. Bu yöntem ile tüm beyazlarınızı, güvenilir bir şekilde temizletebilirsiniz.
Herkesin bildiği en iyi çözücü olma özelliğine sahip madde sudur. Bilindiği gibi pek çok katı, sıvı ya da gaz madde su içerisinde kolay bir şekilde çözünebilmektedir. Alkollü su, deniz suyu, çay, şekerli su, mürekkepli su, kola çözeltilere örnek olarak verilebilir.
Kuru temizleme, uzman ellerde yapılan temizleme, kurutma, ütüleme süreçleriyle, kıyafetlerdeki virüs, mikrop ve bakterileri öldürür.
Kuru temizleme gerektiren çamaşırlar genellikle güve yumurtalarını öldürmek için dondurularak güvenli bir şekilde temizlenebilir. Giysileri buzluğa koymak, düşük sıcaklıklarda güve yumurtalarını öldürür ve böylece çamaşırlar güve saldırısından korunur. Bu yöntem, evde kuru temizleme yapmanın pratik bir alternatifidir.
Kuru Temizleme: Daha sonra ürünler, en hassas ve güvenli bir şekilde kirlerinden arındırılmak üzere kuru temizleme makinasına atılır. Makinede çoğu yıkama işlemi 5-10 dakika, ihtiyaca göre 8-15 dakika, sıkma, kurutma, soğutma ve havalandırmanın da olduğu toplam temizleme süreci ise yaklaşık 35 dakika sürer.
Giysilerin temizlenmesi için kullanılan bir temizleme yöntemi olan kuru temizleme, genellikle su bazlı temizleme yöntemlerinin kullanılmadığı zamanlarda özellikle hassas, kuru temizleme talimatı bulunan giysilerin temizlenmesinde tercih edilmektedir.
Bırakın makineyi elde bile yıkayamazsınız eger kuru temizleme etiketi gördüyseniz. Bunların kumaşı suyla yıkanamaz. Kuru temizleme denen kimyasal sıvılarla temizlenmeye uygundur.
Kuru temizleme solventi, tekstil ürünlerinin yüzeyine zarar vermeden derinlemesine temizlenmesini sağlayan bir kimyasal temizleme maddesidir. Özellikle hassas dokulu kumaşlar için etkili bir çözümdür. Kumaşların liflerine işleyen yağ, kir, leke ve diğer kalıntıları etkili bir şekilde çözerek temizler.
Çamaşır makinesinde yıkama yapmadan önce ter kokusunun sindiği alanlara tuz sürmek ve beklettikten sonra yıkama yapmak kokunun giderilmesi için tercih edilebilir. Sirke ve nar ekşisi gibi doğal asitler, kokunun giderilmesi için aynı yöntemle kullanılabilir.
Ayrıca, kıyafetleri buharla temizleyerek de sigara kokusunu azaltabilirsiniz. Bunun için bir ütüyü buhar modunda kullanabilirsiniz. Kıyafetlerinizi yıkarken kokuyu gidermek için bir miktar sirke veya karbonat ekleyebilirsiniz. Ayrıca, özel koku giderici spreyler veya deterjanlar da kullanabilirsiniz.
Kötü kokan çamaşırlarınızın üzerine biraz karbonat serpin. 20 dakika kadar bekleyin. Daha sonra fırçalayarak karbonatı yedirin ve giysiyi temizleyin. Ayrıca gardırobunuza karbonat koyarak nemi emmesini, böylece rutubete sebebiyet vermemesini sağlayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri