Kuru temizleme solventi, tekstil ürünlerinin yüzeyine zarar vermeden derinlemesine temizlenmesini sağlayan bir kimyasal temizleme maddesidir. Özellikle hassas dokulu kumaşlar için etkili bir çözümdür. Kumaşların liflerine işleyen yağ, kir, leke ve diğer kalıntıları etkili bir şekilde çözerek temizler.
Günümüzde tüm dünyada kuru temizleme işlemleri solventle yapılmaktadır. Su içermeyen solventler, giysilere uygulandıktan sonra yoğun sıcaklık verilir ve yüzeyin üzerinden arındırılır. Bu sayede kumaşlar temizleme makinesinden yüzde 100 kurumuş olarak çıkarlar.
Kuru temizleme işlemi genellikle tetrakloroetilen/perkloroetilen (perc) denen apolar, oda sıcaklığında sıvı hâlde bir çözücü ile yapılır.
Çözücü veya solvent bir katıyı, sıvıyı ya da gaz çözünen maddeyi çözerek çözelti oluşturan sıvı ya da gaz maddedir.
Solvent, katı ya da sıvı haldeki maddeleri ayrıştırmak ve seyreltmek için kullanılan çözücülerdir. Günlük hayatta en çok kullanılan solventlerin başında su ve tiner geliyor. Kozmetik ürünlerinden biri olan aseton da çözücü özelliklere sahiptir. Solvent yakıcı bir madde olduğu için kullanımına dikkat edilmelidir.
İlgili 27 soru bulundu
Solvent ve çevreye zararlı maddeler içermez. Korozyona yol açmaz. Boyalı endüstriyel yüzeyler, tüm metal yüzeylerinde (Al, Cu, Zn, Fe vb.) makine yüzeyleri, mermer, ahşap, beton, çini, vinil vb. yüzeylerden yağ, asbest, cila, wax, kir, su bazlı boya temizliğinde kullanılır.
Solvent buharı solunması veya yutulması durumunda hemen ortaya çıkan boğaz yanması, mide bulantısı, kusma, zor nefes alma, hızlı ve duzensiz kalp atışı, bitkinlik gibi belirtilere neden olur. Bazı solventler kansere, böbrek veya sinir bozukluklarına neden olabilir.
Solvent ne işe yarar sorusuna ise hızlı çözücü olarak cevaplamak mümkündür. Solvent nereden alınır sorusu genel toptancı veya solvent satış izinli işletmelerden alınır.
Solvent Zararları
Çok fazla miktarda toksik solvente maruz kalınması durumunda deri, göz, ciğerler veya diğer organları tahriş olabilir ve hatta direk zarar görebilir. Bu duruma maruz kalmamak için, kullanılan ürünün “Güvenlik Bilgi Formu” incelenmeli ve gerekli önlemler alınmalıdır.
Solvent Çeşitleri
Oksijenli Solventler, Hidrokarbon Solventler, Halojenlenmiş Solventler ve Biyolojik Esaslı Solventler olarak çeşitlendirilmektedir.
Perkloroetilen; kuru temizleme atölyelerinde en çok kullanılan solventtir.
Kuru Temizleme Solventleri Özellikleri
Kıyafetlerin tüm kirlerinden ve lekelerinden arınabilmesi adına Kuru Temizleme Solventleri kullanılmaktadır. Solvent sıvı bir maddedir. Bu maddenin en önemli özelliği içerisinde su bulunmamasıdır. Bu nedenle de kuru temizleme ismi verilmektedir.
Kuru temizleme bu nedenle göründüğünden daha ekolojiktir. Ev temizlik yöntemlerinden farklı olarak yüksek miktarda su veya deterjan gerektirmez.
Evet, Dry Center kuru temizleme, giysi ve tekstil ürünlerindeki kokuları (sinmiş olanlar dahil), koku moleküllerini parçalayan gelişmiş sistemi ile kusursuza yakın giderir.
Kuru Temizleme Virüsleri Öldürür mü? Evet. Solventler elbiselerinize derinlemesine nüfuz ederek virüs, mikrop ve bakterileri öldürebilirler. Ayrıca kuru temizleme makinesinin yüksek buhar ve ısısı ortada hiç virüs ve bakteri bırakmayacaktır.
Temizlik uygulamalarında su kullanılmaz, ama farklı temizleyiciler kullanılır ve yıkama işlemi bunlarla gerçekleştirilir. Su ve sabunla yapılan klasik temizleme işleminden ayırt edilebilmesini sağlamak için, kuru temizleme olarak adlandırılmıştır.
Solvetnlerin Kullanım Alanları
Var olan solvent maddelerin %46'sı boya alanında kullanılır. Bunun yanı sıra %9'u ilaç alanında, %6 yapıştırıcı, %6 mürekkep, %6 kozmetik, %6 ev bakım, %4 polimer üretim, %4 endüstriyel temizlik, %2 estraksyon, %2 tarım, %1 kuru temizleme ve %8 olarak diğer alanlarda tercih edilir.
Solvent, sıvı ya da katı formda bulunan maddelerin birbirinden ayrıştırılmasında kullanılan bir kimyasaldır. Günlük hayatta en çok kullanılan ve karşılaşılan solvent çeşidi ise su ve tinerdir. Boya sektöründe yaygın olarak kullanılan tiner, boyanın inceltilmesi ve çözülmesi maksadıyla kullanılır.
Solvent boyalar adından da anlaşılacağı gibi tinerle inceltilen boyalardır. Kuruma ve sürme işlemlerinde dışarıya koku verirler. Ayrıca parlayıcı ve yanıcı özellikleri vardır.
Solvent coininin bugünkü fiyatı US$0.03514 ve 24 saatte $N/A kadar işlem hacmine sahip.
Solvent leke çıkarır mı? Solventler, bazı lekelerin çıkarılmasına yardımcı olabilir, ancak solvent kullanmadan önce daima ürün etiketini kontrol etmek önemlidir.
Bu ürünlerden çıkan buharın solunması, yasal olmayan uyuşturucuların kullanımıyla ortaya çıkan benzer etkilere neden olur; baş dönmesi, coşku ve hatta halüsinasyon gibi. Bu deneyimi yaşamış olanlar, bu etkiyi aşırı derecede sarhoş olmaya benzetirler.
Etkilenmesi açısından boya, vernik, cila imalatı, uygulanması, uzaklaştırılması, metal parlatma, mürekkep, toner kullanılan baskı işleri, astarlama, kaplama işleri, kuru temizleme yoğun solvent kullanılan bu nedenle de ilk akla gelen işlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri