Penguenler, onları izole eden ve soğuk suda sıcak tutan yoğun bir tüy tabakasına sahiptir. Penguenler ayrıca yiyecek kıtlığı olduğunda enerji kaynağı olarak kullandıkları büyük miktarda vücut yağı depolarlar. Penguenler ısıyı korumak ve kendilerini rüzgardan ve soğuktan korumak için bir araya toplanırlar.
Tilki, tavşan, balina ve kutup ayısı gibi bazı sıcakkanlı canlılar ise kış uykusuna yatmazlar.
Kış uykusu onların nispeten aç geçirecekleri zamanda hayatta kalmalarını sağlıyor. Teorik olarak kış uykusuna yatmış bir hayvanı, vücut ısısını arttırmayı başararak uyandırmak mümkün. Ancak uyanma hızı, vücut ısısının ne oranda düşmüş olduğuna ve dolayısıyla normal vücut ısısına ulaşana dek geçecek olan zamana bağlı.
sıcaklığı da 35 dereceden 10 dereceye kadar iner. Bunun sebebi soğuk kış şartlarında kirpilerin yeterli. besin bulamayacak olmaları sebebiyle vücutlarını dondan korumaktır.
İlgili 40 soru bulundu
Yılanlar. Bu yılan tek başına kıvrılıp yatmış ama bazı yılan türleri toplu halde kış uykusuna çekilir. Sıcaklıklarını daha uzun süre koruyabilmek için bazen yüzlerce, hatta binlerce yılan bir çukurun içinde iç içe geçip birbirine dolanarak uyur.
Yılanlar ne zaman kış uykusuna yatar sorusunda olduğu gibi yılan kaç ay kış uykusuna yatar sorusunun cevabı da iklime göre değişkenlik göstermektedir. Araştırmalara göre bu konuda kesin bir süreç olmasa da yılanların genellikle 8 ay gibi bir sürede kış uykusuna yattığı söylenmektedir.
Bazı hayvanlar bu durumun dezavantajlarını, bu süreçlerin çoğunu azaltan uyuşukluğu tetikleyerek sınırlayabiliyor. Bu da daha az enerji kullandıkları fakat vücutlarına zarar vermeden normal yaşamlarına geri dönebildikleri anlamına geliyor. İnsanlar bunu yapamaz.
Akrep karla kaplı olan bölgelerde kış uykusuna yatar, kurak bölgelerde ise yazın uykuda olarak ya da çok yavaş hareket ederek yaşamlarını devam ettirirler. Çoğunlukla yalnız yaşamayı seven akrepler, gündüzleri saklanır, geceleri ise ortaya çıkıp avlanır.
Sonbaharda sıcaklık düştüğünde eş aramak için gizlendikleri yerden çıkarlar. Sonbaharın sonlarına doğru birçokları ölür, ancak bazıları kışın bahara kadar kış uykusuna yatar.
Kış uykusu, ayıların ve diğer hayvanların yemek yemeden daha uzun süre yaşamaları için bir yoldur. Kış uykusunda, ayıların vücut fonksiyonları yavaşlar. Bunu enerjiden tasarruf etmek için yaparlar. Vücut ısıları düşer.
Tipik bir ayı, beş ila yedi ay arasında herhangi bir yerde kış uykusuna yatar. Bu süre boyunca, çekirdek vücut ısısı 8 dereceye kadar düşer ve kalp atış hızları azalır.
Avrupa ve Asya'da görülür. Türkiye'nin hemen her yerinde rastlanır. Yalnız geceleri etkindir. Çevre sıcaklığının 4 °C'nin altına düştüğü zaman kış uykusuna yatar.
Ayı, porsuk ve köstebek gibi kimi kış uykucuları güvenli bir yere kıvrılır, kış bitene kadar orada uyurlar. Bazı hayvanlar da zaman zaman yuvadan çıkar, bir şeyler atıştırır ve uykuya geri döner. Böcek yiyen kirpiler de yiyecek kaynakları tükendiği için kışın uyur.
Baykuşun vücut yapısı kış uykusuna yatmaya müsait değildir. Dolayısıyla baykuşlar kış uykusuna yatan canlılar değildir.
Onur Başbuğ, kış aylarında yılanların toprak altından çıkmasının normal bir durum olmadığını belirterek, “Yılanların bu dönemde görülmesi çok normal değil. Yılanlar normal şartlarda İlkbahar döneminde toprağın üzerine çıkmaya başlar. Yılanların yüzeye çıkması için hava sıcaklığının 22 derecenin üzerine çıkması gerekir.
Akrep. Kedilerin akreple oynaması genellikle akrebin kediyi sokması ile sonuçlanır. Akrep iğnesi kediler için oldukça acılı bir tecrübedir. Akrep sokması kedilerde genellikle bölgesel reaksiyona neden olur.
Akreplerin sevmediği kokuların arasında tarçın ve narenciye yağı da bulunuyor.
Rüyada akrep sokması, kötü haber ve tehlike anlamına da gelir. Rüya sahibinin çevresindeki kişilerin yaptığı kötülükler, gün yüzüne çıkabilir. Aynı zamanda bu rüya dünya hayatında yaşanacak sıkıntı, şanssızlık ve uğursuzluk anlamına da gelir. Rüya sahibi, maddi ve manevi olarak dara düşerek bir çıkış yolu arayabilir.
Fosil uzmanlarına göre insanlar kış uykusuna yatıyordu. Dünyanın en önemli fosil alanlarından birinde bulunan kemiklerden elde edilen kanıtlar, öncüllerimizin yüzbinlerce yıl önce aşırı soğukla kış boyunca uyuyarak baş etmiş olabileceklerini gösteriyor.
Kış uykusuna yatmanın temel mantığı doğada yiyecek sıkıntısı kış aylarında baş gösterdiği için bu hayvanların kış gelmeden önce yeteri kadar besin tüketip kendilerinde gereken enerjiyi depolamalarıdır. Bu nedenle kış uykusuna yatan hayvanlar kış uykusu esnasında çoğunlukla yemek yemezler.
Doğada 3 ila 7 aya yayılmış bir dönemi uyku halinde geçiren, mevsime göre kasım - aralık aylarında uykuya yatıp mart ile nisan arasında uyanan ayılar, havaların sıcaklığından dolayı kış uykusunu unuttu. Uyumak ile uyumamak arasında kararsız kalan ayılar bakıcıların attığı yiyecekleri ise afiyetle yemeyi ihmal etmiyor.
Yine de bazı tahminlere göre yılda 5.4 milyon yılan ısırığı ve muhtemelen 125.000'i ölümle sonuçlanan 2.5 milyon zehirlenme gerçekleşmektedir. Diğer tahminlere göre ise yılda 1.2 ve 5.5 milyon arası ısırık 421,000 ve 1.8 milyon arası zehirlenme ve 20,000 ve 94,000 arası ölüm gerçekleşmektedir.
Kurbağalar kış uykusuna yatar mı sorusundan ziyade kış uykusuna yatma şekilleri çok daha ilgi uyandırıcıdır. Bunun nedeni ise kurbağalar donarak kış uykusuna yatmaktadır. Donma yöntemi ile kış uykusuna dalan kurbağalar bu işlemi toprağa gizlenerek gerçekleştirir.
En az yaşayan yılanlar su yılanlarıdır. Bunların ömrü de ortalama 7 yıldır. En çok yaşayan yılan türü ise anakonda olup ortalama ömrü 30 yıldır. Kral kobra olarak isimlendirilen zehirli yılan ise 15-20 yıl arasında yaşar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri