Bir porsiyon tüketildiğinde B6, C, D vitaminleri ile birlikte kalsiyum, magnezyum, demir, potasyum, sodyum mineralleri ve protein desteği alınabilir. Sarı, kahverengi ve siyah kuru üzüm çeşitleri kalp, sindirim, saç, cilt sağlığını destekler, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.
Kuru üzüm kalp sağlığını destekler
Kan basıncını, kan şekerini ve kötü kolesterol olarak bilinen LDL seviyelerini düşürücü etki yapan kuru üzüm, kalpteki gerilimi azaltarak kalp sağlığını destekler ve kalp hastalıklarını riskini düşürür.
Kuru Üzüm Ne Kadar Yenmeli? Magnezyum, potasyum, kalsiyum gibi birçok mineral ile besleyicilik sunan çekirdeksiz kuru üzümlerden günde 5-6 adet yiyebilirsiniz. Bu miktar sindirimi düzenlemeye yardımcı oluyor. Eğer çekirdekli kuru üzüm yiyecekseniz yine 5-6 adet ile sınırlayabilirsiniz.
Üzüm yüksek oranda içerdiği potasyumla ödem azaltıcı, yüksek tansiyonu düşürücü özelliktedir. Üzümdeki B1 ve B2 vitaminlerinin kalp-damar sistemi bozuklukları, kalp atışlarını düzenleme, kalp büyüme ve kalp yetersizliğinin önüne geçme gibi daha pek çok yararı bulunmaktadır.
Kuru üzümün içeriğindeki vitaminler ve mineraller hem sıvı kaybını dengede tutuyor hem de çabucak yorulmana engel oluyor. Aynı zamanda kuru üzüm, tatlı ihtiyacın için de en sağlıklı çözümlerden biri. Spor çantanın içerisine koyacağın bir miktar kuru üzüm, daha verimli bir antrenmanın kapılarını aralıyor.
İlgili 19 soru bulundu
Kuru üzüm düzenli tüketildiğinde bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar. Düzenli kuru üzüm tüketen kişilerin kemikleri kuvvetli olur. Kuru üzüm tüketimi sindirim sisteminin doğru ve olması gerektiği şekilde çalışmasını sağlar. Kuru üzüm her gün 1 avuç tüketilirse tokluk hissini arttırır.
Günde bir avuç sarı kuru üzüm tüketmek kabızlık sorununun giderilmesine ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur. Kuru üzüm magnezyum be potasyum mineralleri içerir. Bu sayede vücudun asit dengesini sağlar. Bu sayede romatizma, gut, böbrek taşı ve çeşitli kalp hastalıklarından korunmaya yardımcı olur.
Kuru üzüm asırlık bir ev reçetesi olmuştur. Bir bardak su içine bir avuç kuru üzüm atarsanız 24-48 saat sonra üzümler eski boyutlarına dönerler. Bu su sabah erken saatlerde aç karnına alınırsa, düzenli bağırsak hareketlerine yardımcı olur. Bu karışım küçük çocuklara kronik kabızlık ve diğer sorunları için verilir.
Kuru üzüm özellikle sabahları aç karınla 10 tane yiyerek, daha sağlıklı bir cilt elde edilebilir. Günde minimum 4-5 tane tüketilmesi önerilir.
Kan basıncını düzenleyerek tansiyon ve damar hastalıklarının oluşumunu engellemektedir. Lif, potasyum ve antioksidanlar bakımından zengin olması damar sağlığını korumasında etkili olmaktadır. Kanda bulunan kötü kolesterolü düşürdüğü yönünde bilgiler de bulunmaktadır.
İşte cevaplar: 21 adet kuru üzüm yemek, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (s.a.v) çok sevdiği alışkanlıkları arasında yer alır.
Siyah kuru üzüm C vitamini içeriğiyle cildin tam destekçisidir. Kuru üzüm cilt sağlığını olumlu yönde destekler, kırışıklık, leke gibi problemlerin giderilmesine yardımcı olur.
Yerken aşırıya kaçarsanız elbette ki kuru üzüm kilo aldırır mı sorunuz olumlu yanıtlanacaktır. Kuru üzüm zayıflatır mı, sorusu içinse başlı başına verilebilecek kesin bir cevap yoktur. Çünkü kuru üzümün zayıflatma veya yağ yakma gibi bir özelliği yoktur diyebiliriz.
Yaş ve kuru üzüm D vitamini konusunda güçlü bir meyvedir. Üzümdeki D vitamini kemik gelişimini ve sağlığını korumaya yardımcı olur, kalp sağlığını ise destekleyerek riskleri düşürmeye çalışır.
Unutkanlığı azaltıcı etkileri olduğu gözlemlenmiştir. Diş çürümelerini engeller. Üzümde %20 oranında direk olarak kana karışan şeker vardır. Bu özelliği ile bedenen ve zihnen çalışanlar için iyi bir gıdadır.
Araştırmalar, bu basit ama etkili meyvenin, çocuklarda hafıza ve bilişsel fonksiyonları önemli ölçüde iyileştirdiğini gösteriyor. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, kuru üzümün beyin üzerindeki olumlu etkilerini ortaya koymuş, bu da çocukların eğitiminde yeni bir dönem açıyor.
Antioksidanlar karaciğerimizin düzgün çalışmasına ve vücudun toksinleri atmasına yardımcı olur. Böylelikle bağırsak hareketini hızlandırır. Kolon ve bağırsakların temizlenmesine yardımcı olur. Bu yüzden aç karnına tükettiğiniz kuru üzüm suyu, vücudunuzdaki toksinlerden kurtulmanıza yardımcı olacaktır.
Üzümü, salkımının altından başlanarak yenmesinin sünnet olduğu rivayet edilir. Ziyad b. Ebi Hind anlatıyor: Peygamber Efendimize kuru üzüm gönderdi, bunun üzerine şöyle buyurdu: “Kuru üzüm ne güzel yiyecektir.
Kuru üzüm doğrudan yağ yakımına neden olmaz, ancak faydalı diyet lifleri bakımından zengindir ve bu miktarda diyet lifi tüketmek, kendinizi tok hissetmenize ek olarak, tüketilen kalori miktarını azaltır ve sonunda kilo vermenizi sağlar.
8) Karaciğeri Temizler
Siyah üzüm çekirdeği ya da 21 adet siyah kuru üzümü beklettiğiniz içme suyunu tüketerek karaciğer detoksu yapabilirsiniz. Tüketilen gıdalardan ötürü karaciğerde biriken zararlı maddelerin arınması için; siyah üzümden faydalanmayı unutmayın.
Siyah üzüm en bilinen etkisi kansızlığı gidermesidir. Demir eksikliğinden kaynaklanan kansızlık düzenli siyah üzüm tüketimi ile birlikte giderilir. Aynı zamanda kemik gelişimini destekler ve kemik erimesini engeller. Potasyum sayesinde kan basıncını düzenler.
''Kuru üzüm anemi hastalığının oluşmasını engelliyor''
Kuru üzüm içerdiği demir minerali ile ülkemizde çok sık görülen anemi için tedavide ve oluşmasını engelleme de vazgeçilmez bir besindir.
Kuru Üzüm: Karbonhidrat içeriği dolayısıyla iyi bir enerji kaynağıdır. Kuru üzüm A, B1, B2, C vitaminlerini ve çok çeşitli mineraller (demir, çinko, potasyum, magnezyum, fosfor) içerdiğinden dolayı iyi bir besin, faydalı bir ilaçtır. Özelikle bedensel gelişimde etkilidir.
Hafızayı Güçlendirir
İçeriğindeki B kompleks vitaminler sayesinde unutkanlığa iyi geldiği gözlemlenen kuru üzüm, hafız sorunları yaşayanlar için oldukça ideal bir besindir.
Ayrıca anti-inflamatuar gücü sayesinde kemoterapinin etkilerini azaltır. Hafızayı güçlendirerek, Alzheimer hastalığına yakalanma riskini azaltır. Enfeksiyon ve iltihaplar için oldukça etkilidir. Kurutucu özelliği vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri