B12 vitamini eksikliği yaşayan hastaların sinir sistemi bu durumdan etkilenebilir. Nörolojik sorunlar arasında ise görüş problemleri, hafıza kaybı, karıncalanma hissi ve fiziksel koordinasyon kaybı bulunur.
B12 vitamini eksikliği, bir kişinin ruh halini etkileyerek potansiyel olarak sinirlilik veya depresyona neden olabilir.
Vücut için alınması gereken temel vitaminler arasında yer alan D vitamini, sadece kemik gelişimini değil vücudun birçok alanında görev yapıyor.
B3 Vitamini (Niasin): B3 vitaminin belirgin olmayan eksiklikleri gerginlik ve anksiyeteye, ayrıca mental ve fiziksel yavaşlığa sebep olur. B5 Vitamini (Pantotenik Asit): Bu vitamin eksikliğinin belirtileri, bitkinlik, kronik asit ve depresyondur.
Folik asit eksikliği anemisi, B12 vitamini eksikliği ile birlikte meydana gelebilir ve kandaki kırmızı kan hücrelerinin sayısının azalmasına neden olur. B12 vitamini eksikliği, sinirlerin işlevini etkileyebilir ve karıncalanma, uyuşma ve denge sorunları gibi semptomlara neden olabilir.
İlgili 24 soru bulundu
B3 Vitamini (Niasin)
Niasin adı verilen B3 vitamini; besin yıkımı ile enerji ortaya çıkarılması, çoğu enzim ve hormonun sağlıklı şekilde çalışması, DNA üretimi ve sindirim ve sinir sisteminin sağlıklı çalışmasında önemli rol oynar.
Gıdaların enerjiye dönüştürülmesine yardımcı olur. Cilt, saç, kas sağlığı, beyin fonksiyonları için gereklidir. Eksikliğinde ayakta yanma hissi, kol ve bacaklarda güçsüzlük, kalp atış hızlanması, ödem, bulantı, yorgunluk ve sindirim sistemi problemleri ortaya çıkabilir.
D vitamini ve Kalsiyum
Kas kasılmalarında ve sinir sinyallerinin düzgün çalışmasında önemli rol oynarlar. Bu yüzden, her zaman yeterli miktarda kalsiyum almaya dikkat edin. Süt ürünleri, yapraklı yeşillikler, bamya, deniz yosunu, badem ve sardalya, kalsiyum bakımından zengindir.
Depresyon bulgularını katkıda bulunabilen eksiklikler arasında folik asit, B12 vitamini, D vitamini, magnezyum, selenyum, demir ve çinko sayılabilir.
B12 VİTAMİNİ EKSIKLİĞİ
B12 vitamini DNA yapımında rol alan bir vitamindir. Eksikliğinde kafa karışıklığı, çabuk unutma, uyuşma, karıncalanma gibi belirtilerin yanında en başta yorgunluğa sebep olur.
Aynı zamanda D vitamini, egzersiz ve stresten uzak bir yaşam tarzının benimsenmesi de mutluluk hormonunun salgılanmasında etkilidir. Serotonin hormonunun yanı sıra Dopamin, Oksitosin ve Endorfin hormonları da kişinin fiziksel ve psikolojik sağlığı açısından oldukça etkili hormonlardır.
C vitamini içeriği yüksek olan portakal bağışıklık sisteminizi güçlendirirken; stres hormonlarının seviyesini de frenleyebilir. Yapılan araştırmalara göre stresli bir görev öncesi C vitamini alan bireylerde yüksek kan basıncı, kan basıncı ve kortizol (stres hormonu) düzeylerinin daha hızlı normale döndüğü görülmüştür.
D vitamini eksikliğinde kilo verememe, kas ve eklem ağrıları, terleme, baş ağrısı, tırnaklarda ve saçlarda güçsüzlük, uykunun kalitesiz olması gibi durumlara neden olmaktadır.
D vitamini eksikliğinde; vücut ağrısı, halsizlik, yürüme güçlüğü, kemik ağrısı, güçsüzlük, saç dökülmesi, baş ağrısı, depresyon, değişken ruh hali, uykusuzluk, gözaltı morlukları, aşırı terleme, kilo vermede güçlük çekme, sürekli üşüme gibi belirtiler hakimdir.
B vitamini, Folik asit, Demir ve Çinko eksikliği en başta gelen depresyon nedenleri arasında yer alıyor. Ispanak: Vücudumuzun serotonin seviyesinin düzgün olması ihtiyaç duyulan magnezyuma sahiptir. Düşük seviyeli magnezyum, serotinin seviyesinde azalmaya ve depresyona sebep olabilir.
Psikolojik bozukluklar genellikle; B1, B3 ve B12 eksikliği nedeniyle ortaya çıkar. Pirinç kabuğu, sebze-meyve, tam tahıl ürünlerinde bulunan B1 vitaminin eksikliği nörolojik sorunlara yol açabilir ve depresyona eğilimi artırır.
Depresyona sahip bireylerin, günde 1 miligram B12 takviyesi alması tavsiye edilir. B12 vitaminin diğer kimyasallara ek olarak beyindeki serotonin seviyeleri üzerinde de bir etkisi vardır. Serotonin ruh halini düzenlemeye yardımcı olur ve bu nedenle düşük serotonin depresyonla ilişkilidir.
Anksiyete ve depresyon, en yaygın ruh sağlığı sorunları arasındadır. Genellikle, anksiyetesi olan kişilerin yüzde 40-60'ında depresyon belirtileri vardır. Beyin, D vitamini reseptörlerinin en yoğun olduğu organlardan biridir. D vitamini, anksiyete ve depresyonun önlenmesinde ve tedavisinde önemli bir faktördür.
Sinir dokusunu ve beyin fonksiyonlarını korur ve aynı zamanda alyuvar üretimini sağlar. B12 vitamini insan vücudu tarafından kendi kendine üretilemez. Bu yüzden, dışarıdan takviye edilmesi gerekir; bu ihtiyaç da genellikle hayvansal besinlerle karşılanır.
B vitamini içeren besinler: Özellikle et, fındık, muz, patates yeşil sebzelerde B vitamini bulunur. Bu besinler sinirlere iyi gelmektedir. Sinirli zamanlarda bir avuç kadar ceviz, yer fıstığı tüketilebilir. Sinirlerin gevşediği rahatlıkla görülebilir.
Sinir sistemini güçlendiren hareketler arasında; Derin derin nefes almak, yalın ayak toprak üzerinde yürümek, güneş ışığından faydalanmak, yoga yapmak, yeteri kadar magnezyum almak, omega 3 yağ asitlerini tüketmek, spor yapmak, yeşil çay içmek, papatya ve ıhlamur çayları tüketmek yer alıyor.
Magnezyum ile B6 vitamini içeren sinerjik etkili takviyedir. “Magnezyum normal kas fonksiyonuna, elektrolit dengesine, normal enerji oluşum metabolizmasına ve yorgunluğun ve bitkinliğin azalmasına katkıda bulunur.”
Tiamin vücutta eksikse sinir iletimi sekteye uğrayabilir. Tedavi edilmezse daha ciddi hasarlara neden olabilir. Görme Problemleri: B1 vitamini görmeyi sağlayan optik sinirlerin doğru çalışabilmesi için gereklidir. Eksikliğinde bulanık görme gibi göz kusurları oluşabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri