Kuru üzüm meyvelerinin konduğu ambalajlar 20±1ºC'de %50–65 oransal nemde 9 ay süreyle muhafaza edilmiştir. Ambalaj çeşidinin kuru üzüm meyvelerin nem miktarını etkileyerek suda çözünür kuru madde miktarı ve su aktivitesinde artış veya azalışlara neden olduğu saptanmıştır.
Kuru üzüm, buzdolabında 1 yıla kadar muhafaza edilebilir. Eğer buzdolabında yeterli alan yoksa, koyu renkli dolapları da tercih edebilirsiniz. Kuru üzüm, özellikle yaz aylarında oda sıcaklığında bırakılmamalıdır.
Çoğu insan kuru oldukları için baharatların bir raf ömrünün olabileceğini düşünmez. Baharatların süt, yoğurt veya peynir kadar kısa son kullanma tarihleri yoktur ancak raf ömrünün olabileceği unutulmamalıdır.
Ancak ıslatılmış üzümler çabuk bozulabilecekleri için hemen kullanmanız gerekir. Peki kuru üzümün bozulduğunu nasıl anlarız: Koku: Kuru üzümün bozulduğunu anlamak için en iyi yöntem koklamaktır. Eğer ekşi veya çürümüş kokuyorlarsa bozulmuşlardır.
Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 8. vd maddelerinde ayıplı mal hükümleri düzenlenmiştir. TKHK uyarınca da son tüketim tarihi geçmiş ürünün satışı ayıplı mal satışı teşkil eder.
İlgili 34 soru bulundu
Böyle durumlarda gıdaların üzerinde bakteri oluşumu meydana gelebileceğini Dile getiren Önal, "O nedenle son kullanma tarihi geçen ürünleri kullanmak kesinlikle sakıncalıdır, sağlığınızı tehdit edebilir. Gıda zehirlenmesine yol açabilir ya da uzun süre etkisi belli olmayan sağlık sorunlarına sebep olabilir." dedi.
Son tüketim tarihi geçmiş ürünü tüketmek, sağlık riskleri taşıyabilir. Bu tarih, sağlayıcı tarafından belirlenen ve ürünün güvenli ve etkili bir şekilde kullanılabileceği son zamanı gösterir. SKT'nin geçmiş olması, ürünün içeriğinde bozulma, besin değerinde kayıp ve mikrobiyal bozulma riskini artırabilir.
Saklama Koşulları :Serin ve kuru yerde (tercihen +5 C° de) muhafaza edilir.
Kuru üzüm yemeden önce yıkanır ancak yıkadıktan hemen sonra kurutmakta fayda vardır. Su ile birleştiğinde kuru üzüm şişer yıkar yıkamaz kâğıt ya da temiz bir havlu içinde kurutulmalıdır. Doğal kurutma yöntemi ile kurutulan organik kuru üzüm faydaları ile daha çok beğeni kazanmaktadır.
Üzümler "sönecek" ve duygusal ve yumuşak hale gelecektir. Narenciyeler bozulduklarında üzerinde küf oluşur ya da yumuşayıp sönük bir görünüm alabilirler.
Kuru meyveler nem oranı yüksek alanlarda bayatlar ve kurtlanır. Bu yüzden nem oranı düşük ortamlarda muhafaza edilmelidir.
Kuru üzüm, hurma ve kuru kayısı gibi kuru meyvelerin evde saklanması 15 °C'yi geçmeyen bir sıcaklıkta ve %70'den fazla olmayan bir nemde olmalıdır. Kuru meyveler nemi ve sıcaklığı sevmedikleri için yeterince kuru ve serin bir yerde olmalıdır. Kilerde veya tavan arasında depolamak en iyisidir.
Genellikle ürünün kalori, şeker ve yağ içeriğiyle son tüketim tarihine bakılıyor.
Kuru Üzüm Ne Kadar Yenmeli? Magnezyum, potasyum, kalsiyum gibi birçok mineral ile besleyicilik sunan çekirdeksiz kuru üzümlerden günde 5-6 adet yiyebilirsiniz. Bu miktar sindirimi düzenlemeye yardımcı oluyor. Eğer çekirdekli kuru üzüm yiyecekseniz yine 5-6 adet ile sınırlayabilirsiniz.
Kuru üzümün kalitesini belirlerken dikkat edilmesi gereken en önemli özellik salkımının temiz olması, aralarında sap - saman ve toz gibi yabancı maddelerin bulunmamasıdır. Günlük tüketime en uygun kuru üzüm iri habbeli ve az çekirdekli (2 - 3 çekirdekli) olmalıdır. Kulak memesi yumuşaklığında ve rengi mat olmalıdır.
Hasat edilen üzümler önceden soğutulmalı ve kısa sürede muhafaza edilmelidir. Depolama sıcaklığı -1°C, 0°C ve bağıl nem %90-95 olmalıdır. Yüksek su kaybı nedeniyle, yüksek nem korunmalıdır. Bu koşullar sağlandığında üzümlerin saklama süresi 3-6 aydır.
Yerken aşırıya kaçarsanız elbette ki kuru üzüm kilo aldırır mı sorunuz olumlu yanıtlanacaktır. Kuru üzüm zayıflatır mı, sorusu içinse başlı başına verilebilecek kesin bir cevap yoktur. Çünkü kuru üzümün zayıflatma veya yağ yakma gibi bir özelliği yoktur diyebiliriz.
Ayrıca, kuru üzümü ara öğünlerde ceviz, badem gibi sağlıklı kuruyemişlerle birleştirerek lezzetli ve besleyici atıştırmalıklar elde edebilirsiniz.
Üzümü, salkımının altından başlanarak yenmesinin sünnet olduğu rivayet edilir. Ziyad b. Ebi Hind anlatıyor: Peygamber Efendimize kuru üzüm gönderdi, bunun üzerine şöyle buyurdu: “Kuru üzüm ne güzel yiyecektir.
Salkım şeklinde üzüm saklamak için üzümü yıkayın ve güzelce kurulayın. Kuruyan üzümü delikleri olan bir kap içerisinde buzdolabının sebzelik gözünde saklayın. Bu şekilde saklanan üzümler en az üç haftaya kadar dayanacaktır.
A,B1,B2,B6, C vitaminleri ile fosfat, kalsiyum, demir, fosforik asit, organik asitler, formik asit minerallerini içerir. Günlük kalsiyumun 1/5'ini ve demirin ise 1/3'ünü karşılar. Mineraller halsizliği, kansızlığı, ishali ve zayıflığı tedavi eder. Karaciğer zafiyetine, öksürüğe, bronşite iyi gelir.
Bu, vakumla kapatılmış torbalar veya hava geçirmez kaplar kullanılarak gerçekleştirilebilir. Dondurulması ve soğutulması Kurutulmuş meyveler, kalitelerinin korunmasına yardımcı olmak için dondurucuda veya buzdolabında saklanabilir, ancak uzun süre buzdolabında saklanacaksa hava geçirmez kaplar kullanılmalıdır.
TETT, bir ürünün uygun koşullarda saklandığında hangi tarihe kadar tüketilebileceğine dair bir tavsiyedir. O tarih geçse dahi, ürün kontrol edilerek tüketilebilir. SKT ise ürünün son kullanılabileceği/tüketilebileceği tarihi ifade eder. Bu tarih geçtiğinde, ürün kesinlikle kullanılmamalıdır.
''TETT GEÇSE DE GIDAYI ÇÖPE ATMAYIN''
Etikette belirtilen TETT gününe kadar gıda, kalitesini en iyi şekilde muhafaza edebilmektedir. Fakat bu tarihten sonra gıdanın kalitesi ve besin değeri azalmaya başlayabilir. Özellikle bakliyat, çay, şeker gibi raf ömrü daha uzun olan gıdaların etiketinde TETT yer almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri