Kurumuş lensler zarar görmüş olabilir, dolayısıyla tekrar ıslatıp kullanmaya çalışmayın. En iyisi kurumuş lensleri atıp yeni bir çift lens kullanmaya başlamanızdır.
Göze yapışan lens üzerine göz damlası veya lens solüsyonu damlatarak göze 15-20 kez açıp kapayın. Bazen lensin göze fazla vakum yapmadığı durumlarda damla yardımı ile lens altına giren sıvının kaldırma kuvveti sayesinde vakum etkisi kaybolarak gözden rahatça çıkarabilirsiniz.
Bu şekilde oluşan göz problemlerine göz bezleri neden olmaktadır. Bu şekilde göz kuruluğu yaşayan bir kişi kontakt lens kullanıyorsa gözde kuruluk yaşamasını önemsemeli ve mutlaka tedavi ettirmelidir. Kuruluk bir süre sonra kalıcı hasarlar meydana getirebilmektedir.
İşaret parmağınızın ve baş parmağınızın ucunun alt taraftaki yumuşak kısmını kullanarak, lensi nazikçe sıkın ve gözünüzden aşağıya doğru çekip uzaklaştırın. Gerektiğinden daha fazla güç kullanarak tutmayın veya katlamayın.
Kurumuş Lensler Neden Kullanılmaz? Unutularak susuz kalan bir kontakt lens havayla direkt temas ederek yüzey bakterilerinin hızla çoğalmasına neden olur. O nedenle kontakt lensi tekrar takmak bakterilerin gözünüze bulaşması anlamına gelmektedir.
İlgili 19 soru bulundu
Uygulanabilecek en iyi plan, kontakt lensler için tavsiye edilen aylık, haftalık veya günlük değiştirme programını uygulamaktır. Uzun süre solüsyonun içinde kalan yumuşak lensler, solüsyonun buharlaşması durumunda kuruyabilir. Kurumuş lensler zarar görmüş olabilir, dolayısıyla tekrar ıslatıp kullanmaya çalışmayın.
Lenslerin kullanım süresi bitmiş, son kullanma tarihi geçmişse değiştirilmesi gerekir. Lensin kullanım süresinin dolduğu nasıl anlaşılır diye soracak olursanız da, gözünüzde batma hissediyorsanız veya görüşünüzde bulanıklık oluşmaya başladıysa lensin kullanım süresi dolmuş demektir.
Yapışmış bir yumuşak kontakt lensin çıkarılması
Ardından, kontakt lensin gözünüzdeki konumunu belirleyin. Gözünüze yapışan kontakt lens korneanızda uygun biçimde ortalanmışsa, lens muhtemelen kurumuştur.
DUŞ ALIRKEN LENSİNİZİ ÇIKARIN!
Zira musluk suyu ile lensin en ufak bir teması, gözde çok ağır, çok ciddi boyutu olan ve körlüğe kadar gidebilen sorunlara yol açabiliyor!
Parmak ucunu gözün en dış kenarına koyun. Dikkat : tırnağınız göze değmemelidir. Gözlerinizi iyice açık tutarak üst ve alt göz kapaklarını kulağa doğru çekiniz. Lens düşecektir.
Kontakt Lens Kullanımı
Kontakt lenslerin kullanımıyla korneaya yeterli düzeyde oksijenin ulaşmamasına neden olabilir ve bu durum sonucunda gözyaşı bileşenlerinden olan yağ miktarında azalma gerçekleşebilir. Bunun sonucunda gözde kuruma ve nem kaybı sorunu ortaya çıkabilir.
Kimi zaman lens solüsyonu bitti ne yapmalıyım ya da lens solüsyonu yerine ne kullanılır gibi sorular akla gelir. Bu durumda uygulayabileceğiniz en pratik çözüm yolu bir çay bardağının çeyreğine kadar içme suyu koyarak lensleri içine atın. Daha sonra bu bardağı buzdolabında bekletin.
Lensin musluk suyuyla teması körlüğe neden olabilir
Kontakt lens gözdeyken duş almak çok tehlikeli. Zira musluk suyu ile lensin en ufak bir teması, gözde çok ağır, çok ciddi boyutu olan ve körlüğe kadar gidebilen sorunlara yol açabiliyor.
Lensleriniz göz yüzeyindeyken kuruluk hissedince, üzerine özellikle koruyucu içermeyen, tek kullanımlık suni göz yaşı damlası damlatabilirsiniz. Lens solüsyonunu gözünüzü nemlendirmek için kullanmayınız. Lens solüsyonunun içindeki bakteri karşıtı koruyucu maddeler göz yüzeyini tahriş edebilir.
Kaynamış soğutulmuş çeyrek çay bardağı su içerisine lensler konularak buzdolabının soğutma bölümünde bekletilebilir. Başka bir çözüm ise göz kuruluğunu gidermek için gözü nemli tutan gözyaşı damlasıdır, gözyaşı damlasını kullanmak için koruyucu içermeyen ürün seçmek gerekir.
Gözde kontakt lens varken su ile hiçbir temasın olmaması gerektiğini söyleyen Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Yalçın İşcan, “Çok ciddi göz enfeksiyonlarına yol açabileceğinden duş alırken kesinlikle lensler çıkarılmalı.
Bir kişi ne zaman gözlerini ovuştursa veya çevresindeki bölgeye dokunsa bakteri ve virüslerin enfeksiyona yol açması için fırsat doğar. Lensle uyumak veya uzun süre boyunca takılan lensler de konjonktivit gelişme riskini artırırlar.
Lenslerinizi, gözlerinizi normal hissettiğinizden ve normal göründüklerinden emin olana kadar en az birkaç saat takmayın.
Lens kullanırken göze herhangi bir kimyasal madde kaçarsa derhal lenslerin çıkarılması ve gözlerin bol suyla yıkanması gereklidir. Yüzerken veya banyo yaparken kontakt lenslerin çıkarılması gereklidir.
Dijital cihazların yoğun kullanımı, klimalı ortamlar, sıcak iklimler kurumayı arttıran etkenlerdir. Ayrıca yüksek su içerikli lensler de gözyaşını fazla kullanarak kuruma olmasına neden olabilir.
Göz doktorunuz özel bir inisiyatif almadığı sürece programınızı değiştirmemelisiniz. Günlük lensler insanların kişisel yaşam programlarına göre daha uzun ya da daha kısa şekilde gözde kalabilir. Ancak ortalama süreler 13-14 saat civarındadır.
Süre uzadıkça mikroorganizmalar lense daha kolay tutunur ve korneanın enfeksiyon riski artar. Bu nedenlerle artık daha sık oranda sık değişim lensleri tercih edilmektedir. Günlük kullan-at lensler giderek yaygınlaşmaktadır. 'Bir lens ne kadar kısa kullanılırsa o kadar iyi' sözü benimsenmelidir.
Üretildiği tarihten itibaren lensler eskimeye başlar. Bir lens paketinin açılmamış olması ve son kullanma tarihinin geçmemiş olduğu durumlarda kullanılması gerekir. Aksi bir davranış, çeşitli göz hastalıklarına davetiye çıkartmak anlamına gelmektedir.
Günlük veya uzun süreli kullanılabilen, ömürleri 3-12 ay arasında değişen kontakta lenslerdir. Uzun ömürleri olmasına karsı üzerinde oluşan birikintiler özellikle alerjik bulguların oluşmasına ve göz sağlığı açısından problemler yaratabilmektedir.
konfor arttırmak için yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri